Can't enable Crossfire with 7770s - Overclock.net

Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 29 Old 03-19-2012, 08:58 PM - Thread Starter
ATI Enthusiast
 
rubicsphere's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Albuquerque, NM
Posts: 1,999
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 91
Alright a big +rep to anyone who can helpe me figure this out.

Current hardware:

i3-550@stock for now
EVGA p55 Micro
2 7770s
700w PSU

I have tried everything that I can think of to get crossfire working on this motherboard but have had no such luck. Ive even done a complete clean install of Win 7 and still nothing. I'm convinced that it is a motherboard bios issue but I have no idea what settings to change because I honestly don't understand the PCI-e setting jargon of the BIOS. Pics are worth a 1000 words so here is my situation:

570

368

333

486

I think it has something to do with those wonky PCI-e speeds. Any ideas??


rubicsphere is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 29 Old 03-19-2012, 09:00 PM
*cough* Stock *cough*
 
evilDSM's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 489
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 41
That mobo does not support crossfire.

edit: whoops sorry, misread that.

edit: I was getting confused with 2 motherboards, as it stands this one is not made to support crossfire.

evilDSM is offline  
post #3 of 29 Old 03-19-2012, 09:01 PM
PC Gamer
 
Ghooble's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: Washington State
Posts: 2,895
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 103
Stupid question out of the way first: Xfire bridge on all the way?
rubicsphere likes this.

Originally Posted by t00sl0w go_quote.gif
lol wut?
is an aborigine banging on your keyboard?

Steam ID: Ghooble
Ghooble is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 29 Old 03-19-2012, 09:01 PM
New to Overclock.net
 
axipher's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Sudbury, ON, Canada
Posts: 13,026
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 268
Quote:
Originally Posted by evilDSM View Post

That mobo does not support crossfire.

+1

Only supports SLI.



Spoiler!
axipher is online now  
post #5 of 29 Old 03-19-2012, 09:04 PM - Thread Starter
ATI Enthusiast
 
rubicsphere's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Albuquerque, NM
Posts: 1,999
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 91
I thought all mobos with 2 pcie lanes support CFX? I have gotten it to work once then restarted and it was off again and yes the bridge is on all the way. I have only tried 12.2 also

rubicsphere is offline  
post #6 of 29 Old 03-19-2012, 09:05 PM
New to Overclock.net
 
axipher's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Sudbury, ON, Canada
Posts: 13,026
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 268
Quote:
Originally Posted by rubicsphere View Post

I thought all mobos with 2 pcie lanes support CFX? I have gotten it to work once then restarted and it was off again and yes the bridge is on all the way. I have only tried 12.2 also

Only has official support for SLI, no official Crossfire certification. If you get lucky and get it work, no guarantee on performance or it being bug free.



Spoiler!
axipher is online now  
post #7 of 29 Old 03-19-2012, 09:08 PM
*cough* Stock *cough*
 
evilDSM's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 489
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 41
Quote:
Originally Posted by rubicsphere View Post

I thought all mobos with 2 pcie lanes support CFX? I have gotten it to work once then restarted and it was off again and yes the bridge is on all the way. I have only tried 12.2 also

Yes, it does support crossfire. I was thinking of another mobo and completely misread your hw list. Try this, remove both cards from the pci slots, put them back in and put the bridge back on. Boot back into windows and give it a try again.

Edit: Actually, I think i may have been right. Looks like the Micro edition is not meant to support crossfire.

evilDSM is offline  
post #8 of 29 Old 03-19-2012, 09:08 PM
What resolution do you play at?
 
That Guy's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Mechanicsburg, PA
Posts: 4,156
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 288
What is telling you that crossfire is not enabled?

Do you have the latest CAP release installed?
rubicsphere likes this.

Windows 7: An OS so nice, it doesn't need a service pack twice.
Steam: KangarooCornchips
That Guy is offline  
post #9 of 29 Old 03-19-2012, 09:11 PM - Thread Starter
ATI Enthusiast
 
rubicsphere's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Albuquerque, NM
Posts: 1,999
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 91
No cap installed but in the past I could enable CF on another mobo w/o caps. I get 0% usage in heaven and bf3 on the 2nd GPU I'll try your suggestion EVildsm but I still think its something to do with that 1x speed showing up in GPUz

rubicsphere is offline  
post #10 of 29 Old 03-19-2012, 09:15 PM
New to Overclock.net
 
axipher's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Sudbury, ON, Canada
Posts: 13,026
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 268
Quote:
Originally Posted by rubicsphere View Post

No cap installed but in the past I could enable CF on another mobo w/o caps. I get 0% usage in heaven and bf3 on the 2nd GPU I'll try your suggestion EVildsm but I still think its something to do with that 1x speed showing up in GPUz

Which board is it exactly? The P55 Micro LE will not work with SLI or crossfire since the second slot is wired to the chipset instead of the CPU. The P55 Micro SLI on the other hand, black and red design has each 16x slot wired at 8x to the CPU directly, more here:

http://www.hardware-revolution.com/p55-motherboards-crossfire-sli-performance-problem/



Spoiler!
axipher is online now  
Reply

Quick Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off