[Official] ASRock X79 Discussion & Owners Club - Page 37 - Overclock.net

Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #361 of 1595 Old 04-13-2012, 01:54 PM - Thread Starter
 
rctrucker's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Paddle faster, I hear banjos...
Posts: 1,860
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 76
Quote:
Originally Posted by Jultsu View Post

It's a Xeon E5-2620 so it's multi locked. I had one guy PM me a while back ago, telling me that he read on other forums that the Xeons will simply just not OC. I guess he was right..
btw, Auto OC? What? Where is that hidden? Or is my Xeon disabling that option as well from the BIOS?

Sucks you cant get an overclock, have you tried something small like 104 BLCK? I know a lot of overclocks can do that with locked or unlocked chips.

Chimp Challenge Participant  20 Million+ Folding at Home points 

rctrucker is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #362 of 1595 Old 04-13-2012, 03:10 PM
Audiophile
 
Jultsu's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Europe, Finland
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 1
Quote:
Originally Posted by jthomas View Post




 



The auto oc settings are in the oc tweaking page in the bios, it may be disabled for that cpu. I can't find any info on ocing the e5-2620



357x260px-LL-cc0aac0c_120413135303.jpeg.





Yeah, I don't have that EZ option, nor do I have the XMP settings (naturally, since I have regular Kingston ECC sticks)

Ok, so my plan did backfire quite a bit redface.gif I guess I should've done more research, but then again, this is such a new platform that there is no info to be found mad.gif


edit. Just a word of advice to people, I spotted a few 8-core ES Xeons on the ebay starting from $700. If only I had known...

Intel i7-3930k + Noctua NH-D14 @ 4.2GHz 1.240v
Asrock x79 Extreme 6 (bios 1.21a)
8* Kingston ValueRAM DDR3-1333 4GB ECC DIMM @ 1866MHz CL10-11-11-29 CR1
Nvidia Geforce 520GT silent passive
Super Flower 500w silent passive PSU
Fractal Design XL case
4* Plextor IDE cd/dvd burners
8*Seagate Barracuda Green 2TB @ raid6

UBUNTU LINUX POWER smile.gif
Jultsu is offline  
post #363 of 1595 Old 04-13-2012, 03:26 PM
Intel Overclocker
 
Cylas's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 62
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 9
Here a picture from my E5 Xeon.. The BIOS Advance page have "Clock Generator Configuration", you can try to tune the "CPU skew rate", "SRC skew rate" and "Fix SRC skew rate".
The options may help bclk OC for E5 Cpus, but XEON CPUs doesn't have BCLK strap, it only can set bclk=100-108 strap!

xeonc044.png

Cylas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #364 of 1595 Old 04-13-2012, 03:31 PM - Thread Starter
 
rctrucker's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Paddle faster, I hear banjos...
Posts: 1,860
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 76
Quote:
Originally Posted by Cylas View Post

Here a picture from my E5 Xeon.. The BIOS Advance page have "Clock Generator Configuration", you can try to tune the "CPU skew rate", "SRC skew rate" and "Fix SRC skew rate".
The options may help bclk OC for E5 Cpus, but XEON CPUs doesn't have BCLK strap, it only can set bclk=100-108 strap!
xeonc04-4vrj49.png

Crazy german image hosting! I can't open it at work, but this is the same thing I suggested earlier with the 104 BCLK setting thumb.gif

Chimp Challenge Participant  20 Million+ Folding at Home points 

rctrucker is offline  
post #365 of 1595 Old 04-13-2012, 07:51 PM
Audiophile
 
Jultsu's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Europe, Finland
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 1
I have a multi of 23x when loading all cores, so there's no point raising the BCLK by 4-5 to get an extra 100MHz biggrin.gif

I did however start messing with the memory timings. The Kingstons are rated 9-9-9-25 for 1333mhz, but they are running happy 7-7-7-20 CR1. A little performance gain with that tweak.



BTW, does anybody know will the ECC correction still work if I trade the Xeon for a desktop variant? I remember reading somewhere that you NEED the xeon in order for the ECC to function properly.

Intel i7-3930k + Noctua NH-D14 @ 4.2GHz 1.240v
Asrock x79 Extreme 6 (bios 1.21a)
8* Kingston ValueRAM DDR3-1333 4GB ECC DIMM @ 1866MHz CL10-11-11-29 CR1
Nvidia Geforce 520GT silent passive
Super Flower 500w silent passive PSU
Fractal Design XL case
4* Plextor IDE cd/dvd burners
8*Seagate Barracuda Green 2TB @ raid6

UBUNTU LINUX POWER smile.gif
Jultsu is offline  
post #366 of 1595 Old 04-13-2012, 07:53 PM
New to Overclock.net
 
xerophytic's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Cannon AFB
Posts: 30
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 3
Quote:
Originally Posted by jthomas View Post



Quote:
Originally Posted by xerophytic View Post


Good luck with the ram, and great job with the cpu overclock. I'll see if I have any luck with mine at 4.6, going to run Prime95 tonight.


I haven't had time to fiddle any more but I have encoded several hours of video with the cpu at 100% and did't have any problem. I am kinda at a lose as to tweaking the ram, guess I will increase the voltage a bit more and see what happens. My ram is corsair 1.5 volt and I need to know how much I can push the voltage without toasting the ram. Be anxious to hear how you do with yours.
 

 

I still had no luck with 4.6, gave up, going to stick to 4.5 biggrin.gif

xerophytic is offline  
post #367 of 1595 Old 04-13-2012, 10:45 PM
Overclocker in Training
 
Join Date: Mar 2012
Location: Seminole Tx
Posts: 71
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 5


Quote:
Originally Posted by xerophytic View Post


I still had no luck with 4.6, gave up, going to stick to 4.5 biggrin.gif


Yea, not much difference in the two. I can still run Prime95 for 3 or 4 hrs and finally get an error. One thing for sure I have disabled, enabled, set to manual and changed back to auto about every setting I have read or heard about and it seems the very basics are about the only settings that have any affect. I seem stable enough to do my work without any problem so I should be satisfied but I just get a kick messing with it. I may set mine to 4.5 see if it will run the old torture test any longer.
 

 


jthomas is offline  
post #368 of 1595 Old 04-14-2012, 08:14 AM
Commodore 64
 
m4r1k's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by Cylas View Post

Here a picture from my E5 Xeon.. The BIOS Advance page have "Clock Generator Configuration", you can try to tune the "CPU skew rate", "SRC skew rate" and "Fix SRC skew rate".
The options may help bclk OC for E5 Cpus, but XEON CPUs doesn't have BCLK strap, it only can set bclk=100-108 strap!
xeonc044.png

It's not right.
I've seen a Xeon E5-2690 stepping C1 on EVGA x79 with strap at 1.25x and bclk at 100MHz.
The CPU strap work in Xeon E5 but the bios of mobos must be managed correctly wink.gif
I don't know but there are a lot differences from SanbyBridge-E that we don't know

CASE Cooler Master HAF X NVIDIA Edition PSU Corsair AX850 with Individually Sleeved White CPU Intel Xeon Processor E5-2680 (8-Core, Sandy Bridge-EP, C1, QBEB, I131248U, ES) @ 3.2GHz COOLING Corsair H80 @ double Scythe ULTRA KAZE 3000RPM MOBO Gigabyte X79-UD7 RAM Corsair Vengeance 16GB Quad Channel @ 1600MHz @ 8-8-10-24-1T @ 1.50v GPU Sapphire Radeon HD 7970 GHz Edition @ 1150/6000MHz SSD Corsair Force GT 240GB HDD 2x Western Digital Caviar Black 1TB
m4r1k is offline  
post #369 of 1595 Old 04-14-2012, 09:30 AM
Intel Overclocker
 
Cylas's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 62
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 9
This message comes directly from Asrock. It could be that this Xeon has path/profiles in the IMC, like the 3930k or the 3960X. I have also seen an overclockable E5-CPU on the Cebit.. or EVGA has a solution to control the ClockGen Chip (DB1200), but I don't think so.

Screenshot?

Cylas is offline  
post #370 of 1595 Old 04-14-2012, 11:25 AM
Commodore 64
 
m4r1k's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 0
It' strange... I don't find the screen that I've seen about overclocked E5 on EVGA but I know a guy that have in customs an SR-X and at home two 2687W. I'll write to him

CASE Cooler Master HAF X NVIDIA Edition PSU Corsair AX850 with Individually Sleeved White CPU Intel Xeon Processor E5-2680 (8-Core, Sandy Bridge-EP, C1, QBEB, I131248U, ES) @ 3.2GHz COOLING Corsair H80 @ double Scythe ULTRA KAZE 3000RPM MOBO Gigabyte X79-UD7 RAM Corsair Vengeance 16GB Quad Channel @ 1600MHz @ 8-8-10-24-1T @ 1.50v GPU Sapphire Radeon HD 7970 GHz Edition @ 1150/6000MHz SSD Corsair Force GT 240GB HDD 2x Western Digital Caviar Black 1TB
m4r1k is offline  
Reply

Quick Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off