Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Is it my fault?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Is it my fault?

post #1 of 11
Thread Starter 
So my brother buys a piece of old junk $70 computer. It was old and dusty as hell, so me, who enjoys working with comps offered to dust it and do some cable management for him. So I carefully (even used a static wristband just in case) took out the psu and unplugged all the wires, then airbrushed all the dust out. Hooked it all back up exactly the way it was, plugged it in, turned it on, it booted and got into windows fine, surfs the Internet fine, all that. Only problem is we tried to plug in my 2008 logitech speakers, and the comp couldn't detect them. Now my brother solely blames me because apparently before his friend sold it to him the sound worked fine. But honestly, how is it my fault that the onboard audio doesnt work cause of my cable management? If I wired it all wrong the comp wouldn't boot at all right?
El Computron
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k Asus P8Z77V-LK 980 ti SLI Gskill Ripjaws 16gb  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 TB (2X500 RAID 0) Seagate Barracuda OCZ Vector 150 120 gb 2 LG DVD drives XSPC rasa 240 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Asus VG278 144hz Razer BlackWidow Cooler Master Silent Pro M 1000w 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF X Razer Gaming Mouse Raytheon Pad Asus Xonar DX 7.1 
  hide details  
Reply
El Computron
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k Asus P8Z77V-LK 980 ti SLI Gskill Ripjaws 16gb  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 TB (2X500 RAID 0) Seagate Barracuda OCZ Vector 150 120 gb 2 LG DVD drives XSPC rasa 240 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Asus VG278 144hz Razer BlackWidow Cooler Master Silent Pro M 1000w 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF X Razer Gaming Mouse Raytheon Pad Asus Xonar DX 7.1 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
I would think that unless you've reinstalled some core drivers etc. sound shouldn't have been affected.

Is there anything odd in the device manager?
post #3 of 11
Did you plug the speakers into the mobo or the front panel? There's a chance that you might have forgotten to plug the front panel speakers header into the mobo.
post #4 of 11
Perhaps the computer is just that old? How old are we talking about here? Specs would give a good idea.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-6300HQ Dell Proprietary 4GB Nvidia GTX 960M Samsung 12GB (1x8GB 1x4GB) DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
256GB SanDisk M.2 SSD 1TB HGST 7.2k HDD Custom Cooling by Dell Solutions Windows 10 Home 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerMouse
15.6" 1920x1080 IPS Screen Dell 130w PSU Logitech G602 Wireless 
Mouse Pad
Xtrac 'Ripper' Mouse Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2760QM Toshiba Qosmio X775 Nvidia 1.5GB GTX 560M 8GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
120GB Samsung 830 SSD + 1TB HGST 7200RPM HDD CD/DVD-RW Stock Windows 10 Home 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerMouse
17.3" - 1600x900 Standard backlit 180w Power Adapter Logitech G500s 
Audio
Harmon/Kardon Onboard 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-6300HQ Dell Proprietary 4GB Nvidia GTX 960M Samsung 12GB (1x8GB 1x4GB) DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
256GB SanDisk M.2 SSD 1TB HGST 7.2k HDD Custom Cooling by Dell Solutions Windows 10 Home 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerMouse
15.6" 1920x1080 IPS Screen Dell 130w PSU Logitech G602 Wireless 
Mouse Pad
Xtrac 'Ripper' Mouse Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2760QM Toshiba Qosmio X775 Nvidia 1.5GB GTX 560M 8GB DDR3 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
120GB Samsung 830 SSD + 1TB HGST 7200RPM HDD CD/DVD-RW Stock Windows 10 Home 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerMouse
17.3" - 1600x900 Standard backlit 180w Power Adapter Logitech G500s 
Audio
Harmon/Kardon Onboard 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Quote:
Originally Posted by r31ncarnat3d View Post
Did you plug the speakers into the mobo or the front panel? There's a chance that you might have forgotten to plug the front panel speakers header into the mobo.
I betcha it's this. Try the back panel!
Big Blue
(15 items)
 
HTPC
(13 items)
 
Bedroom HTPC
(6 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 2500k ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 Diamond 6950 EVGA GTX 275 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8 gigs G.SKILL Sniper (2x 4) Corsair 128GB SSD LG BluRay Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64 bit ASUS 21" & LG 20" Razer Lycosa SeaSonic X750 Gold 750W 
CaseMouse
Silverstone FT02 Razer Mamba 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Athlon II X2 255 ASRock 880GMH/USB3.0 Wintec DDR3 4GB Intel X25-M 80 GB 
OSKeyboardPowerCase
Windows 7 with XBMC Iogear wireless keyboard/mouse GKM561R Antec EarthWatts Green 380D Silverstone MLO3B 
MotherboardRAMHard DriveOS
GIGABYTE GA-E350N-USB3 Samsung 1x4GB 2 gig USB OpenElec XBMC 
KeyboardCase
Lenovo Multimedia Remote Keyboard N5902 Habey EMC-600S 
  hide details  
Reply
Big Blue
(15 items)
 
HTPC
(13 items)
 
Bedroom HTPC
(6 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 2500k ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 Diamond 6950 EVGA GTX 275 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8 gigs G.SKILL Sniper (2x 4) Corsair 128GB SSD LG BluRay Corsair H60 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64 bit ASUS 21" & LG 20" Razer Lycosa SeaSonic X750 Gold 750W 
CaseMouse
Silverstone FT02 Razer Mamba 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Athlon II X2 255 ASRock 880GMH/USB3.0 Wintec DDR3 4GB Intel X25-M 80 GB 
OSKeyboardPowerCase
Windows 7 with XBMC Iogear wireless keyboard/mouse GKM561R Antec EarthWatts Green 380D Silverstone MLO3B 
MotherboardRAMHard DriveOS
GIGABYTE GA-E350N-USB3 Samsung 1x4GB 2 gig USB OpenElec XBMC 
KeyboardCase
Lenovo Multimedia Remote Keyboard N5902 Habey EMC-600S 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Are we talking beige oven box old here?
post #7 of 11
Thread Starter 
It's old, Amd 64 3000 CPU. So it's a 939. Then again could it be the bios on the
Mobo? Too old?
And we plugged it into the back.
El Computron
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k Asus P8Z77V-LK 980 ti SLI Gskill Ripjaws 16gb  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 TB (2X500 RAID 0) Seagate Barracuda OCZ Vector 150 120 gb 2 LG DVD drives XSPC rasa 240 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Asus VG278 144hz Razer BlackWidow Cooler Master Silent Pro M 1000w 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF X Razer Gaming Mouse Raytheon Pad Asus Xonar DX 7.1 
  hide details  
Reply
El Computron
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k Asus P8Z77V-LK 980 ti SLI Gskill Ripjaws 16gb  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 TB (2X500 RAID 0) Seagate Barracuda OCZ Vector 150 120 gb 2 LG DVD drives XSPC rasa 240 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Asus VG278 144hz Razer BlackWidow Cooler Master Silent Pro M 1000w 
CaseMouseMouse PadAudio
HAF X Razer Gaming Mouse Raytheon Pad Asus Xonar DX 7.1 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
I would first try plugging your speakers into the green jack in the rear of the PC, not in any of the front yet.
Also check device manager under Audio Devices and see if your onboard sound is even installed/listed. I highly doubt you did anything to keep it from working. Maybe you just didn't plug the front panel plugs that is on the case itself into the motherboard.
post #9 of 11
Go into device manager then and look to see if your sound is even installed. Could be AC'97, C-Media or something like that.
post #10 of 11
You could have accidentally removed the front panel audio jumpers if they were installed (assuming front panel was never hooked up).

In order for the onboard sound to work on an older board, it had to have either jumpers in place on the front panel hookup on the board, or the front panel had to be hooked up.

If the above is fine, then check in BIOS, and make sure the onboard audio is on.

If the above is fine, check Device Manager, if its there, check drivers.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Is it my fault?