Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P8P67 - "overclocking failed - press F1"
New Posts  All Forums:Forum Nav:

P8P67 - "overclocking failed - press F1"

post #1 of 19
Thread Starter 
Hi guys,

I was overclocking my cpu in the AI Tweaker (simply removing "Auto" and using the multiplicator of 43...so the resulting frequency is 4425 MHZ). The computer runs fine (without crashes or instabilities), but sometimes when booting the computer up it brings an error message "overclocking failed - press F1". I enter subsequently the Bios, simply save and restart and it works. What might be the reason for that?

greetings lead
Gaming PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-2600k @ 3,4 GHZ Asus P8P67 Geforce 570 Sonic Platinum Driver 270.51 8 GB Ram Team Group Elite 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
Intel SSD 160 GB Windows 7 Home Premium SP1 HP LP2475w Enermax Modu 82++ 525 W 
  hide details  
Reply
Gaming PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-2600k @ 3,4 GHZ Asus P8P67 Geforce 570 Sonic Platinum Driver 270.51 8 GB Ram Team Group Elite 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
Intel SSD 160 GB Windows 7 Home Premium SP1 HP LP2475w Enermax Modu 82++ 525 W 
  hide details  
Reply
post #2 of 19
I'm actually interested in knowing this as well because my computer did the same thing yesterday.
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
post #3 of 19
Could be that it is unstable. Are you overclocking within the os?
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #4 of 19
if you can try and overclock in you bios as the windows programes are not very good at doing overclocking and the problem is that in your bios some were you need to enable the programe you are useing in windows
my pc
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel q6600@3.6 1.325v asus maximus formula flashed to rampage formula nvidia 8800gtx 4x 1gb of geil 800mhz @4.4.4.12 running at 880mhz 
  hide details  
Reply
my pc
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel q6600@3.6 1.325v asus maximus formula flashed to rampage formula nvidia 8800gtx 4x 1gb of geil 800mhz @4.4.4.12 running at 880mhz 
  hide details  
Reply
post #5 of 19
Not trying to jack OP's thread but I personally overclocked from the BIOS and it's the first time I've seen the message. I wonder if it had anything to do with the fact that I had plugged in a pump to make sure it worked. Maybe it was just coincidence though.
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
post #6 of 19
try clearing cmos and setting the overclock again.
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #7 of 19
could be low bios batory and not saving settings
my pc
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel q6600@3.6 1.325v asus maximus formula flashed to rampage formula nvidia 8800gtx 4x 1gb of geil 800mhz @4.4.4.12 running at 880mhz 
  hide details  
Reply
my pc
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel q6600@3.6 1.325v asus maximus formula flashed to rampage formula nvidia 8800gtx 4x 1gb of geil 800mhz @4.4.4.12 running at 880mhz 
  hide details  
Reply
post #8 of 19
I used to get that too. I just gave it more volts and it stopped its whining.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5670 ASUS P6T Evga GTX970 Corsair Vengeance 12GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SG 500gb 7200.12 OS, WD 640 GB, SG 3 TB Windows 7 Professional x64 Acer G257HU 1440p Logitech G15 
PowerCase
PCP&C Silencer 610 Cooler Master 690 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5670 ASUS P6T Evga GTX970 Corsair Vengeance 12GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
SG 500gb 7200.12 OS, WD 640 GB, SG 3 TB Windows 7 Professional x64 Acer G257HU 1440p Logitech G15 
PowerCase
PCP&C Silencer 610 Cooler Master 690 
  hide details  
Reply
post #9 of 19
Quote:
Originally Posted by angrysasquatch;13319492 
I used to get that too. I just gave it more volts and it stopped its whining.

I think this might be the problem. I'm thinking the extra volts required to power the pump I was testing was just enough to cause an issue.
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
Sulaco
(14 items)
 
 
MacBook Pro
(4 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair IV Formula Sapphire 7950 3GB 2x2GB Mushkin Enhanced Blackline  
Hard DriveOSMonitorPower
2x150GB Velociraptor RAID 0 | 2x1TB Hitachi Windows 8 Asus VH242H OCZ ModXStream 700W 
Case
Cooler Master HAF 932 
CPUGraphicsOSMonitor
Core 2 Duo P8400 GeForce 9400M OSX Yosemite 13.3" LED-backlit 
  hide details  
Reply
post #10 of 19
Thread Starter 
One general question regarding this issue: if you overclock the I7-2600k to 4,5 Ghz without increasing the CPU voltage (currently on my system 1,182 or similar) - can this result in the matter that the pc won´t boot? Is the fact that a pc doesn´t boot while overclocking a symptom of too low voltage?
Gaming PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-2600k @ 3,4 GHZ Asus P8P67 Geforce 570 Sonic Platinum Driver 270.51 8 GB Ram Team Group Elite 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
Intel SSD 160 GB Windows 7 Home Premium SP1 HP LP2475w Enermax Modu 82++ 525 W 
  hide details  
Reply
Gaming PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-2600k @ 3,4 GHZ Asus P8P67 Geforce 570 Sonic Platinum Driver 270.51 8 GB Ram Team Group Elite 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
Intel SSD 160 GB Windows 7 Home Premium SP1 HP LP2475w Enermax Modu 82++ 525 W 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › P8P67 - "overclocking failed - press F1"