Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Vertex 2 strange issues
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Vertex 2 strange issues

post #1 of 6
Thread Starter 
First of all, this is my first SSD drive, a 80GB Vertex 2 SSD. I don't really know anything about SSDs except that they're supposed to be faster, so sorry if I have some idiotic things in this post.

So, I take it out, plug it in a SATA port. I run AS benchmark and it's just horrible, seq. 40MB/s write and 80MB/s or something similar. My MB has 6 SATA2 ports and 2 GSATA2 ports (Gigabyte). If I set the SSD in a GSATA port, Windows will recognize it only in IDE mode (in AHCI I can only see it in BIOS).

I used QuickFormat for NTFS for the previous test. Next I updated the firmware with the OCZ toolbox. I have 1.29, it said it updated it but the same version remained. Maybe that's the latest? Or it failed? At this point I had copied some files on the SSD (from the HDD and then between folders on the SSD). Very large files so they wouldnt remain in the memory, speed - ~37MB/s.

Next I used the Secure Erase option from the OCZ toolbox and then I did a full NTFS format, which Windows said failed. However, copying files seemed to work. Next AS benchmark seems a little better, 120/54MBs, but nowhere near specifications. Also, the access time is incredibly high, 0.3ms.

Did I miss something or is this SSD drive defective? What should I do now? My MB is a Gigabyte GA-MA790XT-UD4P by the way on Windows 7.

Thanks!
Edited by leibnizster - 5/4/11 at 1:38pm
post #2 of 6
Were you testing it on the Gigabyte SATA ports? As those chips are really, really old and really, really slow. Bit-tech did some SATA tests a while ago when the SATA6 Crucial C300 came out, and the Gigabyte chip SATA ports were appallingly poor performers.

Here's the review: http://www.bit-tech.net/hardware/sto...-fast-enough/2
Aoi
(20 items)
 
Midori
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 Gigabyte G1.Killer Guerilla GTX670 4GB SLI 24GB Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Velociraptor Samsung F1 Blu-ray XL Corsair H70 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Professional x64 Dell 2405FPW Dell U2410 Dell 2405FPW 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2311H Microsoft Sidewinder X4 Silverstone Strider 1kw Corsair 700D 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G500 Ozone XL Integrated Logitech G13 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K Asus P8Z77-M Pro nVidia GTX680 Corsair Vengeance LP 16GB 
Hard DriveOptical DriveOSOS
WD Velociraptor 600GB Samsung DVD+RW Windows 7 Home Premium x64 Ubuntu Server Customised 
MonitorKeyboardPowerCase
Triple Dell U2412M Sidewinder X6 Corsair TX750 Fractal Design R4 
Mouse
Logitech G700 
  hide details  
Reply
Aoi
(20 items)
 
Midori
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 Gigabyte G1.Killer Guerilla GTX670 4GB SLI 24GB Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Velociraptor Samsung F1 Blu-ray XL Corsair H70 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Professional x64 Dell 2405FPW Dell U2410 Dell 2405FPW 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2311H Microsoft Sidewinder X4 Silverstone Strider 1kw Corsair 700D 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G500 Ozone XL Integrated Logitech G13 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 3570K Asus P8Z77-M Pro nVidia GTX680 Corsair Vengeance LP 16GB 
Hard DriveOptical DriveOSOS
WD Velociraptor 600GB Samsung DVD+RW Windows 7 Home Premium x64 Ubuntu Server Customised 
MonitorKeyboardPowerCase
Triple Dell U2412M Sidewinder X6 Corsair TX750 Fractal Design R4 
Mouse
Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Is it aligned properly? You should be formatting it @ 1024kb.
In order to update the firmware, you need to be in AHCI mode. I had the same problem as well, but when it was in the proper AHCI mode, it updated with no issues.
My Scarlet Sin
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-3770k @ 5GHz HT ASRock Z77 Extreme6 eVGA GTX 1070 4x4GB Vengeance @ 1600 CAS7 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB Plextor M3 SSD | 2x1TB RE4 RAID 1 XSPC Rasa | RX120/240 Windows 7 x64 27" Overlord | 22" U2211H | 32" CCFL Sony 
KeyboardPowerCaseMouse
Cooler Master QuickFire Rapid-i Seasonic X-760 Lian-Li PC-8FIR Logitech G502  
AudioOther
ODAC | Tascam US-366 | Adam A7X Monitors Adam A7X Studio Monitors 
  hide details  
Reply
My Scarlet Sin
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-3770k @ 5GHz HT ASRock Z77 Extreme6 eVGA GTX 1070 4x4GB Vengeance @ 1600 CAS7 
Hard DriveCoolingOSMonitor
120GB Plextor M3 SSD | 2x1TB RE4 RAID 1 XSPC Rasa | RX120/240 Windows 7 x64 27" Overlord | 22" U2211H | 32" CCFL Sony 
KeyboardPowerCaseMouse
Cooler Master QuickFire Rapid-i Seasonic X-760 Lian-Li PC-8FIR Logitech G502  
AudioOther
ODAC | Tascam US-366 | Adam A7X Monitors Adam A7X Studio Monitors 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Thread Starter 
Thanks for the replies.

So...I've moved all 3 drives to the 6 normal SATA ports (all set on AHCI). Performed Quick format NTFS with 1024K. Firmware upgrade worked now (thanks Dirtyworks). 1.33 instead of 1.29

And now behold my horrible horrible benchmark results: http://i.imgur.com/HUMF4.png. Naturally, they are different once more. At least they are going up. The total score was ~150 before, but it is still terrible.

I'm going to bed now, I'll look at your replies tomorrow. Thanks again
post #5 of 6
If I'm not mistaken those are pretty normal for a Vertex 2. Don't try to compare to a SATA6 Vertex 3.
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by 2thAche View Post
If I'm not mistaken those are pretty normal for a Vertex 2. Don't try to compare to a SATA6 Vertex 3.
How are those normal? What about this review? http://www.guru3d.com/article/ocz-ve...-ssd-review/11

I don't get near the advertised speeds (275/285MBs). I'll try more benchmarks when I get home from work.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Vertex 2 strange issues