Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › MSI Radeon HD 6970 Not booting/Acting weird
New Posts  All Forums:Forum Nav:

MSI Radeon HD 6970 Not booting/Acting weird

post #1 of 27
Thread Starter 
Ok, this is my first sytem build so if i've done something stupid be nice

I've nearly finished putting together the system in my sig, and i'm at the last stage of running it up. I put my MSI Radeon HD 6970 into the 16x PCI-E slot on my GigaByte P67-A UD4 motherboard and plugged in the PCI 6-pin and 8-pin connectors to the graphics card.
When I power up the computer nothing comes up on the screen and the fan spins in the graphics card up to full speed then back down to not spinning then back up to full speed again and it does it about 3 times. Sometimes after this the PC will bleep and enter boot-up then say it cannot boot from drive as I haven't installed anything yet.
Sometimes after the graphics card spins a bit the computer just turns off and restarts :S
I loaded the BIOS on one of the semi-successful boot-ups and the BIOS was seperated across the screen in two halves.
Please help im not sure what i've done
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
post #2 of 27
can you try to boot without the 6970.
have you tried switching the bios on the 6970?
post #3 of 27
uho i think ive seen this before. i dont think it is your HD 6970, i think it is either your CPU heatsink isnt seated right and its getting REALLY hot, or your motherboard has a corrupted bios or something. what i would do is try reseating your CPU cooler first. if that doesnt work then resetting the bios however you do that on your board, some times there is a reset CMOS button, sometimes its a jumper and sometimes you can hold the power and reset button down together, what way your board uses youll need to find out from your manual. if that doesnt work if try and find another graphics card that you know works to put in it and rule out the graphics card as an issue but from my experience if the POST cycles like your saying (GPU fan spools up and then slows the spools up then slows the spools up and so on) its either a huge heat issue or a bios error
Finally Finished!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930K Batch: 3135B495T Gigabyte X79 UD7 GTX 570 3-way SLi Corsair Vengeance 1600mhz CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB OCZ Vertex II / 3x 500GB Samsung Spinpoint EK Supreme HF Nickel, EK DCP4.0, Stealth GT 360... Windows 7 Ult 64bit Acer 22" G225HQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lacosa Mirror Edition Silverstone Strider 1500w  Aerocool X-Preditor  CM Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Razer Goliathus Speed edition 
  hide details  
Reply
Finally Finished!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930K Batch: 3135B495T Gigabyte X79 UD7 GTX 570 3-way SLi Corsair Vengeance 1600mhz CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB OCZ Vertex II / 3x 500GB Samsung Spinpoint EK Supreme HF Nickel, EK DCP4.0, Stealth GT 360... Windows 7 Ult 64bit Acer 22" G225HQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lacosa Mirror Edition Silverstone Strider 1500w  Aerocool X-Preditor  CM Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Razer Goliathus Speed edition 
  hide details  
Reply
post #4 of 27
Thread Starter 
When I booted with the PCI power cables removed from the GPU the motherboard emits a very loud beep which remains until you turn computer off.
I do not have integrated graphics to run up without the card.
I shall try other BIOS now.
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
post #5 of 27
Thread Starter 
Kal you may be right, I was having problems with my H70 cooler. The pump doesn't sound like its doing anything, why might that be?
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
post #6 of 27
Thread Starter 
and if I have run up my computer several times without it being cooled properly may I have damaged my PC??
I managed to check BIOS on one boot up and the system said CPU was 30 degrees celius :S
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
post #7 of 27
Umm... return the H70 and go with a VENEMOUS X push/pull config with either silverarrow or thermal right stealth 2000's fans.. I am getting better temps on my i7 950 at 4.2 ghz than my friends h50... I am at 37c 37c 37c 39c and on load never gets above 60-65
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I-5 2500k Extreme4 Z77 Asrock Mobo MSI Lightning 7970 G Skill Dual Channel 
Hard DriveCoolingOSMonitor
180gb SSD MUSHKIN chronos H55 Cooler Windows 7 Ultimate  27 inch 2ms Samsung 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard 800w Corsair Gaming Series HAF 932 BLACK Razr Naga Elite 
Mouse Pad
Razr 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I-5 2500k Extreme4 Z77 Asrock Mobo MSI Lightning 7970 G Skill Dual Channel 
Hard DriveCoolingOSMonitor
180gb SSD MUSHKIN chronos H55 Cooler Windows 7 Ultimate  27 inch 2ms Samsung 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard 800w Corsair Gaming Series HAF 932 BLACK Razr Naga Elite 
Mouse Pad
Razr 
  hide details  
Reply
post #8 of 27
You need to take the 6970 out of your pc, it's just to see if the pc will boot.
It's just to see if the pc boots fine to the point it detects there is no graphics card.
The 6970 may not be the problem as Kal777 is saying, try and do what he says.
post #9 of 27
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I-5 2500k Extreme4 Z77 Asrock Mobo MSI Lightning 7970 G Skill Dual Channel 
Hard DriveCoolingOSMonitor
180gb SSD MUSHKIN chronos H55 Cooler Windows 7 Ultimate  27 inch 2ms Samsung 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard 800w Corsair Gaming Series HAF 932 BLACK Razr Naga Elite 
Mouse Pad
Razr 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I-5 2500k Extreme4 Z77 Asrock Mobo MSI Lightning 7970 G Skill Dual Channel 
Hard DriveCoolingOSMonitor
180gb SSD MUSHKIN chronos H55 Cooler Windows 7 Ultimate  27 inch 2ms Samsung 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard 800w Corsair Gaming Series HAF 932 BLACK Razr Naga Elite 
Mouse Pad
Razr 
  hide details  
Reply
post #10 of 27
Thread Starter 
Ok without the card the PC doesn't boot either, no POST beepy thing, so its the cooling thats the problem I think, why is the H70 not pumping though? I put the 3 pin connector into the CPU fan 4 pin connector, but no pump noise :S


And I'm sorry but this is pretty worrying for me, Will I have damaged my CPU by not cooling it properly?
Very sorry again
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
Teh Powerhouse
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K @ 4.0GHz GigaByte P67-A UD4-B3 MSI NVidia GTX 570 'Superclocked' 8GB Corsair Vengeance @ 1866MHz, 9:10:9:27 2T 
Hard DriveOptical DriveOSPower
1TB Samsung F3 Spinpoint LG CD/DVD 22x Windows 7 Home Premium 64bit Corsair TX850 
Case
CoolerMaster HAF X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › MSI Radeon HD 6970 Not booting/Acting weird