Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › CPU freezing?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

CPU freezing?

post #1 of 7
Thread Starter 
Built my new rig 2 months ago. Seems like a few times a day weather gaming, or just normal computer stuff, the computer freezes for about 25-30 seconds. Than its works ok. Sometimes it freezes and it doesn't unfreeze, so I reset it, and it freezes at the boot screen. Should I re-seed my cpu? Could I have put to much thermal paste on? Happened when it was OC'd so then I went stock and it still does it.

Any help would be appreciated
post #2 of 7
Sounds like an undervoltage problem.
A very minor one.
Desktop!
(13 items)
 
Spare Gaming Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X 3912 Mhz @ 1.375v BIOSTAR X370GT7 eVGA GTX 1080 ACX 3.0  CORSAIR Vengeance White LED 3200 Mhz (4x8GB) 32GB 
Hard DriveHard DriveCoolingMonitor
256GB Samsung 850 Pro 1TB Samsung 850 Evo NZXT Kraken X52 Dell S2417DG 165Hz 1440p G-Sync 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Ornata Corsair 750 RM Phanteks Evolv ATX Logitech G602 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.6Ghz Asus MAXIMUS VII GENE GTX 980 Ti @ 1400 Mhz 4 x 4GB (16GB) Corsair LPX DDR3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Seagate 1TB RAID HDD Cosair H240 Windows 10 
MonitorKeyboardPower
Asus P278Q Razer BlackWidow Corsair 650W 
  hide details  
Reply
Desktop!
(13 items)
 
Spare Gaming Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X 3912 Mhz @ 1.375v BIOSTAR X370GT7 eVGA GTX 1080 ACX 3.0  CORSAIR Vengeance White LED 3200 Mhz (4x8GB) 32GB 
Hard DriveHard DriveCoolingMonitor
256GB Samsung 850 Pro 1TB Samsung 850 Evo NZXT Kraken X52 Dell S2417DG 165Hz 1440p G-Sync 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Ornata Corsair 750 RM Phanteks Evolv ATX Logitech G602 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.6Ghz Asus MAXIMUS VII GENE GTX 980 Ti @ 1400 Mhz 4 x 4GB (16GB) Corsair LPX DDR3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Seagate 1TB RAID HDD Cosair H240 Windows 10 
MonitorKeyboardPower
Asus P278Q Razer BlackWidow Corsair 650W 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Quote:
Originally Posted by CtrlAltElite View Post
Should I re-seed my cpu? Could I have put to much thermal paste on? Happened when it was OC'd so then I went stock and it still does it.
Any help would be appreciated
Edit : Why should the CPU be undervolted? All these thing should have been checked with CPU-Z
and hardwaremonitor or such.
Reseating the CPU doesn`t make much sense. If it wasn`t seated properly it won`t work overall.
You should check the temps if they are low then the possibility that something went wrong with the TIM.
It would help to check your RAM. Or maybe you got a serious PSU problem. But check the RAM first.
Edited by Mr.Eiht - 5/16/11 at 9:03am
/* Redemption*/
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3930K Asus Sabertooth Asus GTX 680 8x4GB G.Skill@1337MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2xM4 64GB/ / F3 - 1TB / 2x2TB Baracudas some LG Modified EK 360 HFX 2x(Win7 x64) 
MonitorKeyboardPowerCase
SyncMaster P2770HD and SyncMaster 940NW Roccat Isku Corsair Gold AX750 NZXT 810 Switch 
MouseMouse Pad
Rocat Kone[+] Razer exactmat X 
  hide details  
Reply
/* Redemption*/
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3930K Asus Sabertooth Asus GTX 680 8x4GB G.Skill@1337MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2xM4 64GB/ / F3 - 1TB / 2x2TB Baracudas some LG Modified EK 360 HFX 2x(Win7 x64) 
MonitorKeyboardPowerCase
SyncMaster P2770HD and SyncMaster 940NW Roccat Isku Corsair Gold AX750 NZXT 810 Switch 
MouseMouse Pad
Rocat Kone[+] Razer exactmat X 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
AKA Sounds like it doesnt have enough voltage. Perhaps i phrased that poorly.
Desktop!
(13 items)
 
Spare Gaming Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X 3912 Mhz @ 1.375v BIOSTAR X370GT7 eVGA GTX 1080 ACX 3.0  CORSAIR Vengeance White LED 3200 Mhz (4x8GB) 32GB 
Hard DriveHard DriveCoolingMonitor
256GB Samsung 850 Pro 1TB Samsung 850 Evo NZXT Kraken X52 Dell S2417DG 165Hz 1440p G-Sync 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Ornata Corsair 750 RM Phanteks Evolv ATX Logitech G602 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.6Ghz Asus MAXIMUS VII GENE GTX 980 Ti @ 1400 Mhz 4 x 4GB (16GB) Corsair LPX DDR3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Seagate 1TB RAID HDD Cosair H240 Windows 10 
MonitorKeyboardPower
Asus P278Q Razer BlackWidow Corsair 650W 
  hide details  
Reply
Desktop!
(13 items)
 
Spare Gaming Rig
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X 3912 Mhz @ 1.375v BIOSTAR X370GT7 eVGA GTX 1080 ACX 3.0  CORSAIR Vengeance White LED 3200 Mhz (4x8GB) 32GB 
Hard DriveHard DriveCoolingMonitor
256GB Samsung 850 Pro 1TB Samsung 850 Evo NZXT Kraken X52 Dell S2417DG 165Hz 1440p G-Sync 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Ornata Corsair 750 RM Phanteks Evolv ATX Logitech G602 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.6Ghz Asus MAXIMUS VII GENE GTX 980 Ti @ 1400 Mhz 4 x 4GB (16GB) Corsair LPX DDR3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
240GB Seagate 1TB RAID HDD Cosair H240 Windows 10 
MonitorKeyboardPower
Asus P278Q Razer BlackWidow Corsair 650W 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Remove the OC and see if you get the same problem ?
RIG 1
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 8350 ASUS CH-V 990FX EVGA GTX 980 G-SKILL F3-14900 SNIPER 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 840 Pro WD Black² PIONEER BDR-205 XSPC Raystorm 
OSMonitorKeyboardPower
WIN 8.1 MCE Nec 463 MX5500 DARK POWER PRO 1200 - P10 
CaseMouseMouse PadAudio
CoolerMaster Cosmos II REVO DIRTY ASUS HDAV 1.3 Deluxe 
  hide details  
Reply
RIG 1
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX 8350 ASUS CH-V 990FX EVGA GTX 980 G-SKILL F3-14900 SNIPER 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 840 Pro WD Black² PIONEER BDR-205 XSPC Raystorm 
OSMonitorKeyboardPower
WIN 8.1 MCE Nec 463 MX5500 DARK POWER PRO 1200 - P10 
CaseMouseMouse PadAudio
CoolerMaster Cosmos II REVO DIRTY ASUS HDAV 1.3 Deluxe 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Thread Starter 
I did remove the OC a few days ago. But Ram volt and Cps volt are set to auto right now. Just tried 5 times to set to a safe manual voltage but keeps freezing in bios. I mean the comp will start here and there and ill play games, so i dont think its the PSU. Ran mem test and seems that seems good.
post #7 of 7
Thread Starter 
well.. I took everything apart. Put it all back together, only to find that there was a cap over CPU power source. I had a 6 prong jammy going there. So I took it off and hooked up the 8 prong jammy and runs like a dream. Hard to beleive i got 5ghz without the proper power hookup. Looking forward to running Prime all over again
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › CPU freezing?