Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › WiFi not working properly
New Posts  All Forums:Forum Nav:

WiFi not working properly

post #1 of 2
Thread Starter 
Hi guys, networking newb here.

I'm having an issue with a WiFi PCI card I recently bought (5 months old). The card is Sweex (this card) 54Mbps, using the RTL8185 chip.

The card works, I can connect to my home network, but the connection just dies on regular basis. Widnows doesn't get disconnected, nor it shows "limited access". But no web pages open, no files download, like everything's on pause. Then, several clicks later, or up to 20 sec later, it starts working again - pages open, but very slowly, and sometimes need several refreshes. Same for Windows Live Mail, same for download clients.
Download speed usually is without problems - 500KBps, what I'm paying for, but it also dies down to 0 when the connection gets lost. That happens every 20 seconds.
On my router, just 1 of the 2 I/O lights blinks, the other one stays dark.

I know the issue is somewhere on my computer, because the 2 laptops work fine, no issues there.

I tried removing the default driver and installing Sweex's specific driver from the website, I tried flipping the antenna in different directions (the range indicator stays at about 4/5, so no range issue I guess), I switched through all the available channels, I tried with buffer values from 8 to 128.

Nothing helps

Unfortinately my wife decided that the router's docs are junk a few months back, so now I can't tweak anything there.

Is there any way to fix the issue?
(wired connection to the same router works perfectly)
Thanks!
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
post #2 of 2
sounds like you are having some interference, specifically EMI at the 2.4Ghz range.

read this site http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_interference_at_2.4_GHz that should help you narrow down the possible cause.
The Raven
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-2600K Gigabyte GA-P67A-UD5-B3 EVGA GTX 570 SC EVGA GTX 570 SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
16GB G.SKILL Ripjaws X 1866 Samsung 840 Pro  iHAS324 - Lite-On DVD-RW Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 ASUS VN248 ASUS VN248 Logitech G510 
PowerCaseMouse
XFX 850W BE SILVERSTONE RV02B-EW Logitech MX518 
  hide details  
Reply
The Raven
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-2600K Gigabyte GA-P67A-UD5-B3 EVGA GTX 570 SC EVGA GTX 570 SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
16GB G.SKILL Ripjaws X 1866 Samsung 840 Pro  iHAS324 - Lite-On DVD-RW Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 ASUS VN248 ASUS VN248 Logitech G510 
PowerCaseMouse
XFX 850W BE SILVERSTONE RV02B-EW Logitech MX518 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › WiFi not working properly