Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Gigabyte GA-990FXA-Series Owners Thread/Club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Gigabyte GA-990FXA-Series Owners Thread/Club - Page 423

post #4221 of 12377
Quote:
Originally Posted by agureghian View Post

Hey guys


I have sort of an annoying issue, I just installed a 5.1 home theater set to my gigabyte 990fx-ud3 mobo and there is some sound issues... the audio is pausing/skipping every few seconds and im confused as to what to do. I already disabled front panel jack detection... the audio seems to be fine on 2.0. I am using a onkyo htrc330 receiver

some help please?

Make sure the latest driver is installed and configure you setup through the handy realtek app in the tray afterward...

RealTek drivers

Edited by MadGoat - 1/25/13 at 12:41am
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
post #4222 of 12377
Guys
a couple of updates about the temperature mistery

1) still is a mystery
2) I changed the termal compound of the processor without any impact
3) I followed the instructions of gigabyte (seee below):
3.1) removed 1 memory stick , without change
3.2) forced teh bios to give 1.65 volts to the memory (memory specifications) and nothing
3.3) as mentioned in 2) there was no change with the termal compound of the cpu
the suggestions about thE memory didnt make sense but i tried them anyway without success

At this point the only thing left is to wait for the new heatsink to arrive and test it (COOLER MASTER Hyper 212 Plus)

will let u know
THANKS FOR THE IDEAS AND SUGGESTIONS applaud.gif


1) Test single stick memory a time on slot1 ( slot close to 24 pin ATX connector) , it could be one of unstable stick memory cause issue. Reset bios to load fail-safe and load optimized defaults,
2) DDR3 using 1.5v standard, mother board bios memory voltage is base on 1.5v ( default). Check current memory voltage spec( spec printed on memory module label) adjust memory voltage match under M/B intelligent tweaker memory voltage control.
For example: memory is 1.65v type, change memory from 1.5v to 1.65v.
3) Check cpu temp in bios under PC health status, normal cpu temp should be 33-59C, over 60C considers as overheated.
4) Test with other PCIE graphic card if above procedure checked and issue still persists.
If cpu was oveheated confirmed, remove old thermal pad betwee cpu and cooling heatsink fan, re-apply with new thermal grease or better quality cooling heatsink fan replacement needed.
post #4223 of 12377
Quote:
Originally Posted by gokupe View Post

Guys
a couple of updates about the temperature mistery

1) still is a mystery
2) I changed the termal compound of the processor without any impact
3) I followed the instructions of gigabyte (seee below):
3.1) removed 1 memory stick , without change
3.2) forced teh bios to give 1.65 volts to the memory (memory specifications) and nothing
3.3) as mentioned in 2) there was no change with the termal compound of the cpu
the suggestions about thE memory didnt make sense but i tried them anyway without success

At this point the only thing left is to wait for the new heatsink to arrive and test it (COOLER MASTER Hyper 212 Plus)

will let u know
THANKS FOR THE IDEAS AND SUGGESTIONS applaud.gif


1) Test single stick memory a time on slot1 ( slot close to 24 pin ATX connector) , it could be one of unstable stick memory cause issue. Reset bios to load fail-safe and load optimized defaults,
2) DDR3 using 1.5v standard, mother board bios memory voltage is base on 1.5v ( default). Check current memory voltage spec( spec printed on memory module label) adjust memory voltage match under M/B intelligent tweaker memory voltage control.
For example: memory is 1.65v type, change memory from 1.5v to 1.65v.
3) Check cpu temp in bios under PC health status, normal cpu temp should be 33-59C, over 60C considers as overheated.
4) Test with other PCIE graphic card if above procedure checked and issue still persists.
If cpu was oveheated confirmed, remove old thermal pad betwee cpu and cooling heatsink fan, re-apply with new thermal grease or better quality cooling heatsink fan replacement needed.

listen, judging by you tmpin2 as well as you tmpin1... your case has little to no air flow across the motherboard. Take a picture of the inside of you case with a short explanation of your fan locations and im sure there would be many of us that could chime in with helpful tips.


You are chasing your tail. Listen to some sound advice here and follow these steps:

1. Get a fan (I dont care what it is, just as long as it pushes a good amount of air)
2. Open case and clean up (zip tie, tape, whatever) any wires, or obstructions in the path of fresh air flow between the fans and the motherboard.
3. Point previously mentioned fan at motherboard with case open.
4. Turn on fan to it's highest setting.
5. Boot windows and open HWmonitor and run prime95.
6. Monitor temperatures.
7. Be amazed

This will prove whether or not you problem is heat related. If tmpin2 does not go over 80c and the computer does not shut down, then you need to rethink your cooling scheme.

GL
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
post #4224 of 12377
I have GIGABYTE 990FXA-UD7 R1.1 in my new system !

My system is:

AMD FX 8350
SCYTHE MUGEN 2100 REV B.
GIGABYTE 990FXA-UD7 (F10 BIOS)
GEIL VEVO CORSA 8GB (2X4GB) DDR3 2133Mhz10-11-11-30: GOC34GB2133C10ADC | GOC38GB2133C10ADC
http://www.geil.com.tw/products/show/id/315
CRUCIAL M4 256GB SATA III
W.D CAVIAR BLACK 1TB SATA III
ASUS HD 2X 5870 1GB DDR5 Cross.
ENERMAX GALAXY 850WATT

I run my system default with only the memory at 2133Mhz 10-11-11-30-47 -2T / 1,5v

When i put C1E & C6 SATES enable in bios , i have restarts in win 7 64bit ....

Is there any other who has the same issue like my ?
Edited by adtakhs - 1/25/13 at 7:07am
post #4225 of 12377
Quote:
Originally Posted by adtakhs View Post

I have GIGABYTE 990FXA-UD7 R1.1 in my new system !

My system is:

AMD FX 8350
SCYTHE MUGEN 2100 REV B.
GIGABYTE 990FXA-UD7 (F10 BIOS)
GEIL VEVO CORSA 8GB (2X4GB) DDR3 2133Mhz10-11-11-30: GOC34GB2133C10ADC | GOC38GB2133C10ADC
http://www.geil.com.tw/products/show/id/315
CRUCIAL M4 256GB SATA III
W.D CAVIAR BLACK 1TB SATA III
ASUS HD 2X 5870 1GB DDR5 Cross.
ENERMAX GALAXY 850WATT

I run my system default with only the memory at 2133Mhz 10-11-11-30-47 -2T / 1,5v

When i put C1E & C6 SATES enable in bios , i have restarts in win 7 64bit ....

Is there any other who has the same issue like my ?

First off, Welcome to the forums! thumb.gif

And secondly, it looks like you need to bump your memory voltage up:

FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
post #4226 of 12377
Quote:
Originally Posted by MadGoat View Post

listen, judging by you tmpin2 as well as you tmpin1... your case has little to no air flow across the motherboard. Take a picture of the inside of you case with a short explanation of your fan locations and im sure there would be many of us that could chime in with helpful tips.


You are chasing your tail. Listen to some sound advice here and follow these steps:

1. Get a fan (I dont care what it is, just as long as it pushes a good amount of air)
2. Open case and clean up (zip tie, tape, whatever) any wires, or obstructions in the path of fresh air flow between the fans and the motherboard.
3. Point previously mentioned fan at motherboard with case open.
4. Turn on fan to it's highest setting.
5. Boot windows and open HWmonitor and run prime95.
6. Monitor temperatures.
7. Be amazed

This will prove whether or not you problem is heat related. If tmpin2 does not go over 80c and the computer does not shut down, then you need to rethink your cooling scheme.

GL



Dear MadGoat

sounds possible, so I had the case open and placed a big (well , sort of) fan in front of the case at maximun speed, that should be more powerful than any little case fan

the results were the same everything overheating, at this point i have just 2 theories :
1) the cooler is bad (materials, speed, ... i dont know)
2) the main board is bad

i will see if the cooler is the problem in few days when the new one i purchased arrive

please also see below the layout of my mobo, doesnt look so crowded, does it?



post #4227 of 12377
Quote:
Originally Posted by MadGoat View Post

Make sure the latest driver is installed and configure you setup through the handy realtek app in the tray afterward...

RealTek drivers

I really appreciate the response. However, i updated my drivers from gigabyte and from realtek, and the issue persists...
post #4228 of 12377
Quote:
Originally Posted by MadGoat View Post

First off, Welcome to the forums! thumb.gif

And secondly, it looks like you need to bump your memory voltage up:


No this is my memory




Some of them works with 1,65v but my memories works only with 1,5v

I cant understand why i have this issue !

I have change two fx 8350 , i have disable modules, i work with lower freq. but i have the same problem .... mad.gif

When i work with C1E & C6 STATES enable I have many restarts (no bsods) ! When i dibable this function my system works fine at 2133Mhz 10-11-11-30-47-2T/ 1,5v !!
Cool n Quiet works fine !



Edited by adtakhs - 1/25/13 at 12:23pm
post #4229 of 12377
Quote:
Originally Posted by gokupe View Post

Dear MadGoat

sounds possible, so I had the case open and placed a big (well , sort of) fan in front of the case at maximun speed, that should be more powerful than any little case fan

the results were the same everything overheating, at this point i have just 2 theories :
1) the cooler is bad (materials, speed, ... i dont know)
2) the main board is bad

i will see if the cooler is the problem in few days when the new one i purchased arrive

please also see below the layout of my mobo, doesnt look so crowded, does it?






FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
FX'd
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Amd FX 8350 GA-990FXA-UD3 R5 EVGA GTX 660 SC EVGA GTX 660 SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb Samsung 30nm Corsair Performance Pro OCZ Vertex 4 Samsung 840 EVO 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Lite-on DVD/CD Swiftech H220 Win 10 + Start 10 Samsung 245BW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair HX1050 SilverStone RV02 MS SideWinder 
Mouse PadAudio
MIONIX Propus 380 Realtek ALC1150 
  hide details  
Reply
post #4230 of 12377
Quote:
Originally Posted by EyeCU247 View Post

Yes.
SSD raid 0 for OS.
I can take a screen shot of my device manager later and show you what I've got in there. But so far my AMD raid drivers seem to be working properly. Also 1.2 drivers for Marvel BSOD Win 8 twice on my PC. Played with 1.1 again and it appears one of my HDs I was using could be bad as its hard to get both hds to work together. One works all the time and the 2nd takes a few tries. So either 1.2 and a bad HD dont work well together or 1.2 is just bad for Win 8, but whatever the case, no more BSODs since I installed 1.1 drivers again.

For some reason I feel this should be better... Not that is a good "true" measure of a PC's performance, but its close right?



Here is my Device Manager
Just another PC
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
8350 FX GA-990FXA-UD5 MSI 7870 HAWK MSI 7870 HAWK 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
CMZ16GX3M2A1866C9 OCZ-AGILITY3 SSD OCZ-AGILITY3 SSD 2 x OEM SATA DVD R/W 
CoolingCoolingOSMonitor
Zalman CNPS 9900 MAX 2x120mm Case Fans Windows 7 64bit  ASUS VE276Q 
MonitorMonitorKeyboardPower
L226WTY-BF L226WTY-BF Logitech G15 (Original from 2006) Thermaltake ToughPower 750 watt w/4 rails 
CaseMouseOther
Lian Li T60 Bench Case G700s $60 in longer power/sata cables  
  hide details  
Reply
Just another PC
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
8350 FX GA-990FXA-UD5 MSI 7870 HAWK MSI 7870 HAWK 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
CMZ16GX3M2A1866C9 OCZ-AGILITY3 SSD OCZ-AGILITY3 SSD 2 x OEM SATA DVD R/W 
CoolingCoolingOSMonitor
Zalman CNPS 9900 MAX 2x120mm Case Fans Windows 7 64bit  ASUS VE276Q 
MonitorMonitorKeyboardPower
L226WTY-BF L226WTY-BF Logitech G15 (Original from 2006) Thermaltake ToughPower 750 watt w/4 rails 
CaseMouseOther
Lian Li T60 Bench Case G700s $60 in longer power/sata cables  
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Gigabyte GA-990FXA-Series Owners Thread/Club