Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Onboard sound dead?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Onboard sound dead?

post #1 of 6
Thread Starter 
Hi,
over the past 1-2 weeks I have noticed a problem with my onboard sound where the sounds crackles and pops for 5-15 seconds and then continues to play normaly. The problem hapens mostly while listening to music but it has also happened during gaming.

I have checked wheter it is my speakers as they are 10+ years old, however it hapens with my headset so I rest the problem on the onboard. The problem is also not related to cpu load as it usauly hapens while I am just browsing the internet which is obviously not loading my cpu.

So, is my onboard dead or is it some other problem? If it is dead I would weathier like to know a good quality sound card in the under $50 price range or wheter I should just rma my motherboard.
Thanks,
Build it fast
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Hrm
Try replugging, keeping the jack clean, etc....
Is it like Static crackling?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K Stock ASUS Sabertooth P67 B3 ASUS GTX580 DirectCUII G. Skill Ripjaws X 8GB (2x4) 1600MHZ CL9 
Hard DriveOSPowerCase
WD Blue 500GB W7 Corsair TX850w V2 Cooler Master HAF-X 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600K Stock ASUS Sabertooth P67 B3 ASUS GTX580 DirectCUII G. Skill Ripjaws X 8GB (2x4) 1600MHZ CL9 
Hard DriveOSPowerCase
WD Blue 500GB W7 Corsair TX850w V2 Cooler Master HAF-X 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
It is not the jack since it hapens with my headphones too which I plug in to the front.
It doesn't really sound like static, it starts by stoping and then there is assorted poping sounds and crackling with the actual sound heard behind the crackling.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Sounds like it could be the sound chip at fault, try reinstalling the drivers. Have you tested the speakers & headset with another PC?


A great soundcard for the price is the Xonar DG.
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
The problem started after I installed the newest drivers, however it started 2 weeks after I installed the (graphicswhat the hell was I thinking when I typed that) new drivers, so I don't think it is the drivers at fault. Also, with the old drivers I couldn't even play one of my games it just didn't cooperate.
Edited by Build It Fast - 5/29/11 at 6:14pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
Bump
Please I need help
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II x4 B45(Unlocked AMD Athlon II x3 445 ASRock M3A770DE His Radeon 5830 4 GB G.SKill Ripjaws 
Hard DriveOSKeyboardPower
1TB Seagate HDD Windows7 Home Premium Saitek Cyborg V5 Corsair-TX650W 
CaseMouseMouse Pad
Cooler Master Elite 430 Microsoft Mouse Gaming Mouse(not sure the x000) My Desk 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Onboard sound dead?