Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Fast internet but seems slow and lags?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Fast internet but seems slow and lags?

post #1 of 10
Thread Starter 
Hi guys, i done a speedtest of my internet and i was getting 27mbps download and 3mbps upload....yet when i go to load battlefield play4free it sometimes just takes ages so i cant load it or it lags. I had no issues like this last week? Im having to use an ethernet cable for it to work? Im wondering if its my wireless N adapter. Its the Atheros AR922X.
Another thing that makes me wonder that is that i have been having on and off problems with the internet on this particular computer for a year
Anyone else have this issue or have known of it? Or any other input? Thanks
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
What's your ping? A high latency could be the source of lagging in games.
1055T
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1055T @ 4GHz GIGABYTE GA-870A-UD3 SAPPHIRE TOXIC Radeon HD 5850 1GB G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 40GB SSD WD Caviar Black 1TB ASUS DVDRW Windows 7 Home Premium 64-bit ASUS Glossy Black 23" 
KeyboardPowerCaseMouse
ADESSO SlimMedia Pro Corsair AX 850 700D + window side panel RAZER DeathAdder 
Mouse Pad
RAZER Goliathus 
  hide details  
Reply
1055T
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1055T @ 4GHz GIGABYTE GA-870A-UD3 SAPPHIRE TOXIC Radeon HD 5850 1GB G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 40GB SSD WD Caviar Black 1TB ASUS DVDRW Windows 7 Home Premium 64-bit ASUS Glossy Black 23" 
KeyboardPowerCaseMouse
ADESSO SlimMedia Pro Corsair AX 850 700D + window side panel RAZER DeathAdder 
Mouse Pad
RAZER Goliathus 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Thread Starter 
I was getting a Ping of 16....so thats not it. I always get between 15 and 25 so i dont know lol. Will probbly have to use ethernet alot more than i want tho. I reckon its he adapter still.
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
Hmm. It seems like you have a pretty good connection. It's always possible that it has nothing to do with you. EA is not known for their blazing fast servers, so if I had to guess, I would say that the problem is on their end.
1055T
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1055T @ 4GHz GIGABYTE GA-870A-UD3 SAPPHIRE TOXIC Radeon HD 5850 1GB G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 40GB SSD WD Caviar Black 1TB ASUS DVDRW Windows 7 Home Premium 64-bit ASUS Glossy Black 23" 
KeyboardPowerCaseMouse
ADESSO SlimMedia Pro Corsair AX 850 700D + window side panel RAZER DeathAdder 
Mouse Pad
RAZER Goliathus 
  hide details  
Reply
1055T
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1055T @ 4GHz GIGABYTE GA-870A-UD3 SAPPHIRE TOXIC Radeon HD 5850 1GB G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 40GB SSD WD Caviar Black 1TB ASUS DVDRW Windows 7 Home Premium 64-bit ASUS Glossy Black 23" 
KeyboardPowerCaseMouse
ADESSO SlimMedia Pro Corsair AX 850 700D + window side panel RAZER DeathAdder 
Mouse Pad
RAZER Goliathus 
  hide details  
Reply
post #5 of 10
Maybe the server is overloaded
post #6 of 10
Thread Starter 
Yeah i can understand the servers being the problem for lag, however that wouldnt affect the load time? When i use ethernet, the load time is fast and there is no lag.....yet ethernet only adds like 4mbps download extra and surely at 27mbps and a low ping it should be just as good? Thats why im not sure if its my adapter causing wireless issues.
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Does this only happen when you use the server browse utility?

Some less-than-awesome consumer grade routers will choke and die when opening a lot of connections/NAT translations in a short amount of time. The server browser on games exhibits this behavior as every server on the list is pinged directly.
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
Waiting on X399
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II B57 @ X4 3.9 Gigabyte 790FXTA-UD5 Sapphire Radeon 290 8 GB G.Skill 2133 
Hard DriveCoolingOSKeyboard
250 GB 840 EVO Noctua NH-D14 Windows 10 Logitech K350 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic x750 Corsair 600T Logitech G100s Razer Goliathus Speed 
Audio
Plantronics Gamecom 788 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by beers View Post
Does this only happen when you use the server browse utility?

Some less-than-awesome consumer grade routers will choke and die when opening a lot of connections/NAT translations in a short amount of time. The server browser on games exhibits this behavior as every server on the list is pinged directly.
What do mean by server browse utility? A week ago i didnt have this issue at all and i dont think my router is the issue. Ive gone through three routers in the past year and this computer has had intermitent issues with all so...
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Quote:
Originally Posted by 8564dan View Post
What do mean by server browse utility? A week ago i didnt have this issue at all and i dont think my router is the issue. Ive gone through three routers in the past year and this computer has had intermitent issues with all so...
You don't think that your router is the problem when you connection issues persist only when you're connected via Wifi? You're right. It might be your Wifi adapter or TCP/IP stack too..

If the conditions improve dramatically when you change your connection medium then you've already answered your own question. Fix your wifi or play connected via Ethernet..
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by scottsee View Post
You don't think that your router is the problem when you connection issues persist only when you're connected via Wifi? You're right. It might be your Wifi adapter or TCP/IP stack too..

If the conditions improve dramatically when you change your connection medium then you've already answered your own question. Fix your wifi or play connected via Ethernet..
All other computers in the house work fine all the time, its just this one. Im using ethernet mostly now, it may be inconvienient but it works so.... How do i check my TCP/IP stack?
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
My Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.8 1.256v Asus P6tD Deluxe ATI 5870 12GB Corsair 1600MHz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung EVO 500GB 1TB + 500GB HDD LG Bluray Writer + DVD RW Noctua u12p 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64Bit Dell u2711 Blackwidow Ultimate EVGA Supernova G2 650w 
CaseMouseAudio
Coolermaster HAF 932 Deathadder 3500dpi KRK Rokit RP6 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Fast internet but seems slow and lags?