Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem - Page 21

post #201 of 810
I have the same problem - I have a perfectly stable OC (passes every burn-in test np) but I would always get a loop as well when turning on my PC.

I'm forced to get into BIOS and manually load in my profiles to get my settings back, and then it runs perfectly.

There is a slight chance that the BIOS revisions might be responsible for it - I remember with my same OC, several months back, it would never, ever do this. Sometimes I think of "downgrading" to the older ones just to see if my guess is correct, but that doesn't look possible or by many means, safe.

Hardware-wise, I have barely changed anything ever since, apart from the graphics card and other small things. Just my input.
tehwelterweight
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k @4.7Ghz, 1.28v Asus P8Z77-V DELUXE ASUS (ref) NVIDIA GTX 980 ti 8GB Corsair Dominator Platinum 2400mhz 10-12-12... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 PRO 256GB Corsair H100i W7 64bit  BenQ XL2411T 
KeyboardPowerCaseMouse
QPAD MK-85 Seasonic X-660 Corsair C70  Razer Deathadder 2013  
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD  
  hide details  
Reply
tehwelterweight
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770k @4.7Ghz, 1.28v Asus P8Z77-V DELUXE ASUS (ref) NVIDIA GTX 980 ti 8GB Corsair Dominator Platinum 2400mhz 10-12-12... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 PRO 256GB Corsair H100i W7 64bit  BenQ XL2411T 
KeyboardPowerCaseMouse
QPAD MK-85 Seasonic X-660 Corsair C70  Razer Deathadder 2013  
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD  
  hide details  
Reply
post #202 of 810
I used to get the never-ending boot cycling that I believe was due to a corrupted bios. After flashing my UD7 with the F3 bios again the cycling went away. Then I would get a single boot cycle every 5-7 boots. This wasn't as bad as before but still annoying.

After reading something Sin0822 said pertaining to Ram being the culprit, I decided to investigate further. I was testing different settings and found that enabling the XMP ram profile with my old Corsair XMS3's made the single loop go away. After 2 weeks without a problem, I disabled the XMP profile and the boot loop returned. I decided to buy compatible P67 ram instead.

Now that I have G.Skills, all settings are stock and I have no boot loops. It is one possibility that some might want to check out.
Edited by BarryBadrinath - 6/25/11 at 3:43pm
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3770K Asrock Z77 Extreme9 Sapphire 3GB 7970 (1125/1575) ASUS 3GB 7970 (1125/1575) 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
8GB G.SKILL Ripjaws X Crucial C300  Samsung F3 1T 103SJ Samsung F4 2T HD204UI 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung F4 2T HD204UI Samsung F3 1T 103SJ LG 10X BD Writer Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64-Bit ASUS VW266H 26" 1920x1200 Logitech G15 Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master HAF X Logitech G9x Razer Sphex ASUS Xonar Essense STX 
AudioAudio
Audio Technica ATH-M50s Yamaha 10" 100W Subwoofer 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3770K Asrock Z77 Extreme9 Sapphire 3GB 7970 (1125/1575) ASUS 3GB 7970 (1125/1575) 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
8GB G.SKILL Ripjaws X Crucial C300  Samsung F3 1T 103SJ Samsung F4 2T HD204UI 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung F4 2T HD204UI Samsung F3 1T 103SJ LG 10X BD Writer Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64-Bit ASUS VW266H 26" 1920x1200 Logitech G15 Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master HAF X Logitech G9x Razer Sphex ASUS Xonar Essense STX 
AudioAudio
Audio Technica ATH-M50s Yamaha 10" 100W Subwoofer 
  hide details  
Reply
post #203 of 810
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by sgr215 View Post
Was the reset switch used at any point?
Never, it was a brand new system powering on for the first time.

Even after flashing the backup BIOS with the new BIOS the system would still boot loop.

What I couldn't understand was, if both BIOS are the same, how come whenever I flip the switch on the PSU and pull the cord and wait for 30 seconds, the system would boot normally again. Only when I power down the system and wait for all the monitors to go into standby mode then power back on, the boot loop occurs.

If the initial BIOS flash was corrupt then flashing the backup BIOS with the new BIOS would be corrupt the backup BIOS too, but fully powering down the system and booting back up the boot loop will go away only when the system shuts down and tries to boot back up 30 seconds later, boot loop.
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
post #204 of 810
and you are NOT using CPu PLL overvoltage?
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #205 of 810
F7 has been released for the Z68X-UD4. I just flashed to it and no boot-loop issues yet. Of course, if my theory is correct, I won't see any regardless whether they finally fixed the issue or not.
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
post #206 of 810
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post
and you are NOT using CPu PLL overvoltage?
Nothing, no settings are touched. Everything is default.
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
post #207 of 810
flash a newer BIOS
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #208 of 810
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post
flash a newer BIOS
For the Z68XP-UD4, F2 is the latest BIOS.

Allow me to reiterate, this is a brand new system being booted up for the first time. This system will not be overclocked, it is a general use system. The BIOS is F2 which is the latest BIOS. Reset button was never used.

Restarting the system is OK, but powering down the system for at least 30 seconds and powering it on again results in boot loop. The system will boot loop until I pull the power cord and wait for the system to discharge (at least 30 seconds).
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
Shhhhh!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R XFX 5870 1GB 6GB G.SKILL PI 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
120GB OCZ Vertex 2, 2x Hitachi 2TB (7K2000) Pioneer Blu-ray BDR-205BKS, Samsung SH-S243N Windows 7 Ultimate x64/WinXP Pro SP3 Samsung P2570 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Elite Keyboard Corsair 850HX Lian-Li PC-B70 Logitech MX510 
Mouse Pad
Gel 
  hide details  
Reply
post #209 of 810
What memory are you using, AzO?
2600K
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-2600k @ 5v DC Gigabyte GA-Z68XP-UD4 eVGA nVidia 260GTX 216 Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) 1600MHz 8-8-8-24 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 320 80GByte SSD Lite-On Blu-ray Drive Windows 7 x64 Ultimate 23" Alienware OptX AW2310 
PowerCaseMouse
PC Power & Cooling Silencer 610 EPS12V Cooler Master Centurion Razer Diamondback - Red 
  hide details  
Reply
2600K
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-2600k @ 5v DC Gigabyte GA-Z68XP-UD4 eVGA nVidia 260GTX 216 Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) 1600MHz 8-8-8-24 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 320 80GByte SSD Lite-On Blu-ray Drive Windows 7 x64 Ultimate 23" Alienware OptX AW2310 
PowerCaseMouse
PC Power & Cooling Silencer 610 EPS12V Cooler Master Centurion Razer Diamondback - Red 
  hide details  
Reply
post #210 of 810
Quote:
Originally Posted by xDezor View Post
What memory are you using, AzO?
YES I would like to know this also. AzO, is this Gigabyte mobo #7 that has gone bad for you? I've read this thread all over again and I do realize that you've never stated the memory that was being used with the Gigabyte P67/Z68 mobo.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem