Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem - Page 7

post #61 of 811
you know you can just save profiles with f12 anf f11 and then load them if things like this happen. I think it partly has to do with luck as many ppl dont get it. Anyways good luck with the asus board!
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #62 of 811
Quote:
Originally Posted by Sin0822;13836419 
you know you can just save profiles with f12 anf f11 and then load them if things like this happen. I think it partly has to do with luck as many ppl dont get it. Anyways good luck with the asus board!

The problem with that is it's a workaround and not a fix. When it happens you still have to do the following:
  1. Unplug it
  2. Wait 5-10secs
  3. Plug it back in
  4. Hit del real fast to get back into the BIOS (otherwise OC will be screwed up and possibly your clock too)
  5. Re-load your settings
  6. Reset the clock if it's been in a boot loop for several minutes
  7. Then finally boot up as normal

It might not be that annoying to do it once or twice but it'll get played out really fast. Not to mention, whose to say this won't get more common? What if it's a hardware issue that will eventually kill the mobo altogether? What if it ends up being so common there's a recall? I'm not willing to risk it; especially since I can still return this board to Newegg. smile.gif
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
post #63 of 811
does it happen to you every time?
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #64 of 811
So far it's very rare as long as I'm not messing with the BIOS a lot. I went days with it not happening until today. Regardless, my fear is it'll get more common in time and I'll be stuck in Gigabyte RMA hell. I'm leaning towards it being a bug in the BIOS but who knows. Hopefully that will be it for Gigabyte's sake at least.

Sometime tonight or tomorrow I'm going to take an extensive look at it. I have a lot of things to cover though so it'll likely take some time. Luckily, the reset button will make it easier to test since it's 100% reproducible though. If anyone has anything they want me to specifically try, let me know. smile.gif
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
post #65 of 811
Please do not forget to try my suggestion. Try to disable the 'Legacy USB Storage Detect' feature in bios. This is an old Gigabyte bug, causing boot looping problem...
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #66 of 811
Quote:
Originally Posted by turrican9;13838253 
Please do not forget to try my suggestion. Try to disable the 'Legacy USB Storage Detect' feature in bios. This is an old Gigabyte bug, causing boot looping problem...

Whoa! It figures I originally somehow overlooked the most important post in this thread. doh.gif

I just disabled it. I then hit the reset switch five times and not a single time did it go into the boot loop. Keep in mind before this the reset switch caused it 100% of the time. Obviously only time will tell if it's fully resolved but that's a very promising result. biggrin.gif
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
post #67 of 811
Quote:
Originally Posted by sgr215;13838402 
Whoa! It figures I originally somehow overlooked the most important post in this thread. doh.gif

I just disabled it. I then hit the reset switch five times and not a single time did it go into the boot loop. Keep in mind before this the reset switch caused it 100% of the time. Obviously only time will tell if it's fully resolved but that's a very promising result. biggrin.gif

I've given this info in several threads. People do not always listen. This is an old bug. I even had it on my Gigabyte GA-P35 DS3R mobo tongue.gif
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #68 of 811
Quote:
Originally Posted by turrican9;13838485 
I've given this info in several threads. People do not always listen. This is an old bug. I even had it on my Gigabyte GA-P35 DS3R mobo tongue.gif

Bad news, I spoke too soon. It's back to happening every time I hit the reset switch. frown.gif
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
post #69 of 811
Quote:
Originally Posted by sgr215;13838558 
Bad news, I spoke too soon. It's back to happening every time I hit the reset switch. frown.gif

Sorry to hear that frown.gif This has fixed the loop-cycle problems on many Gigabyte boards.

This is also one of the reasons I did not go Gigabyte when I upgraded to Sandy.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #70 of 811
Quote:
Originally Posted by turrican9;13838621 
Sorry to hear that frown.gif This has fixed the loop-cycle problems on many Gigabyte boards.

This is also one of the reasons I did not go Gigabyte when I upgraded to Sandy.

This is why I'll probably just send the board back and go with the ASUS board instead.

It dawned on me a possible fix might be to completely disconnect the reset switch header cable. The switch definitely instigates it so it's possible there's some type of short going on there. In fact, the boot loop even resembles someone constantly hitting the reset switch while the board is attempting to post. The only problem with this fix is I'd have no way of replicating the boot loop then and as a result I'd just have to wait and see if it ever happens again.
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
5820k
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k @ 4.5Ghz Gigabyte GA-X99-SLI EVGA GTX 980 Ti 32GB G.SKILL DDR4 2400 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2x Samsung 256GB 850 Pro SSD's Corsair H110i GTX Windows 10 Pro 64Bit Dell U2311H (IPS Panel) 
PowerCaseAudio
Seasonic X-1250 Obsidian 900D HT Omega eClaro PCIe 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Gigabyte P67/Z68 boot cycling problem