Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Is my Vram biting the dust?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Is my Vram biting the dust?

post #1 of 14
Thread Starter 
I'm experiencing wierd issues - heavy polygon/color artifacting, not the usual pixels related to GPU failure, but entire dispositions messed up, audio failing.
No BSOD, no GSOD, no driver crashing.

Artifacting occurs between 10 and 30 min in gaming. After game exit, the entire PC is affected, IE shows bizzare coloring, programs are crashing before the windows gets displayed.

Crash is not related to GPU voltage or freqency.

The card is Gainward 4870, has been used for couple of years in CF with identical card, I presume max temps were hitting the high 80s. Currently using custom fan curve, never letting it above 77C.

Issue gets temporarly fixed after reboot.

Is it the Vram failing or something else?
It's not related to CPU voltage either. I'm wide open for suggestions Thanks!
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
post #2 of 14
It sounds like overheating/unstable overclock to me. Any heatsinks/overclock?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon w3680 Gigabyte X58A-UD3R GTX 295 Engineering Samples 2X Corsair XMS3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Sandisk SSD Seagate Corsair H50 W7 Ult 
MonitorMonitorKeyboardCase
Viewsonic VA1912wb Viewsonic VA912b K350 CM HAF 
Mouse
Logitech M570 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon w3680 Gigabyte X58A-UD3R GTX 295 Engineering Samples 2X Corsair XMS3 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Sandisk SSD Seagate Corsair H50 W7 Ult 
MonitorMonitorKeyboardCase
Viewsonic VA1912wb Viewsonic VA912b K350 CM HAF 
Mouse
Logitech M570 
  hide details  
Reply
post #3 of 14
Hmm, I am/was having a very similar issue (except it would blue screen and crash for me). Have you tried monitoring the vram temps (NOT gpu temp) to see if the artifacting occurs when/if the temps get high? The fact that it seems to happen after a certain (relatively consistent) time after starting something graphically intensive seems to indicate heat as well (to me).

That being said, programs crashing because of a gpu failure seems weird to me. In my experiences it would open, but just be covered by artifacts.
Karnak
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2 550 @ 3.7Ghz Gigabyte MA-770T-UD3P Gigabyte 6850 1GB G.Skill 4GB DDR3 @ 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
WDC 640GB Windows 7 Ultimate 64bit Acer X223Wbd Antec 650W 
CaseMouse
Antec 300 Logitech MX Revolution 
  hide details  
Reply
Karnak
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2 550 @ 3.7Ghz Gigabyte MA-770T-UD3P Gigabyte 6850 1GB G.Skill 4GB DDR3 @ 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
WDC 640GB Windows 7 Ultimate 64bit Acer X223Wbd Antec 650W 
CaseMouse
Antec 300 Logitech MX Revolution 
  hide details  
Reply
post #4 of 14
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by MR KROGOTH View Post
It sounds like overheating/unstable overclock to me. Any heatsinks/overclock?
no oc on sys

Quote:
Originally Posted by kurt1288 View Post
Hmm, I am/was having a very similar issue (except it would blue screen and crash for me). Have you tried monitoring the vram temps (NOT gpu temp) to see if the artifacting occurs when/if the temps get high? The fact that it seems to happen after a certain (relatively consistent) time after starting something graphically intensive seems to indicate heat as well (to me).

That being said, programs crashing because of a gpu failure seems weird to me. In my experiences it would open, but just be covered by artifacts.
no sensors on vram
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
post #5 of 14
how do you know it is not an overclocking/overvolting issue? I suggest you revert to stock and test it out again.
The Dark Knight
(13 items)
 
Rebirth
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K. 4.5Ghz (Summer Clocks) ASUS P8P67 Pro ( Rev 3.0 ) MSI 6970 Lightning (downclocked) CFX with MSI 6... 8GB G.Skill Sniper 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1 TB Spinpoint F3 +2TB F4(backups) Random LG drive Win7 SP1 64bit ASUS VH236H @1080p 
KeyboardPowerCase
Saitek Gaming keyboard ... >_> Corsair TX750 Rosewill Gear x3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D P8600 @ 2.4Ghz (undervolted) Crappy dell Studio XPS one 4670M (1GB) I don't remember... 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Crucial M4 4x Blu-ray ROM Win7 SP1 64bit 15.6" WLED @ 1080p 
KeyboardPower
Old Saitek Gaming Keyboard 90W adapter 
  hide details  
Reply
The Dark Knight
(13 items)
 
Rebirth
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K. 4.5Ghz (Summer Clocks) ASUS P8P67 Pro ( Rev 3.0 ) MSI 6970 Lightning (downclocked) CFX with MSI 6... 8GB G.Skill Sniper 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1 TB Spinpoint F3 +2TB F4(backups) Random LG drive Win7 SP1 64bit ASUS VH236H @1080p 
KeyboardPowerCase
Saitek Gaming keyboard ... >_> Corsair TX750 Rosewill Gear x3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D P8600 @ 2.4Ghz (undervolted) Crappy dell Studio XPS one 4670M (1GB) I don't remember... 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Crucial M4 4x Blu-ray ROM Win7 SP1 64bit 15.6" WLED @ 1080p 
KeyboardPower
Old Saitek Gaming Keyboard 90W adapter 
  hide details  
Reply
post #6 of 14
Quote:
Originally Posted by ronnin426850 View Post
no oc on sys



no sensors on vram
No sensors? What gpu? The 4870? My 4870 has sensors, unless that is a manufacturer specific thing. What program are you using to look at the temps?
Karnak
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2 550 @ 3.7Ghz Gigabyte MA-770T-UD3P Gigabyte 6850 1GB G.Skill 4GB DDR3 @ 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
WDC 640GB Windows 7 Ultimate 64bit Acer X223Wbd Antec 650W 
CaseMouse
Antec 300 Logitech MX Revolution 
  hide details  
Reply
Karnak
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2 550 @ 3.7Ghz Gigabyte MA-770T-UD3P Gigabyte 6850 1GB G.Skill 4GB DDR3 @ 1333 
Hard DriveOSMonitorPower
WDC 640GB Windows 7 Ultimate 64bit Acer X223Wbd Antec 650W 
CaseMouse
Antec 300 Logitech MX Revolution 
  hide details  
Reply
post #7 of 14
i kept getting the gsod to find out it was my psu. mayb that could be your problem?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon II 620 X4 @3.7 1.425V Gigabya MA-GA770-US3 8800 GTS 512mb G92 8g 1066 Team Extreme Dark 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X 500g raid 0, 4X 1TB, 1X 2TB Asus dvd modded with blue leds inside 7 64 bit Asus VH222T 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 V1 Corsair HX850 CM-690 Modded MX 518 
Mouse Pad
Steelseries MED 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon II 620 X4 @3.7 1.425V Gigabya MA-GA770-US3 8800 GTS 512mb G92 8g 1066 Team Extreme Dark 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X 500g raid 0, 4X 1TB, 1X 2TB Asus dvd modded with blue leds inside 7 64 bit Asus VH222T 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 V1 Corsair HX850 CM-690 Modded MX 518 
Mouse Pad
Steelseries MED 
  hide details  
Reply
post #8 of 14
msi afterburner is good to look @ temps.
Dyslexia
(16 items)
 
  
Reply
Dyslexia
(16 items)
 
  
Reply
post #9 of 14
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by dklimitless View Post
how do you know it is not an overclocking/overvolting issue? I suggest you revert to stock and test it out again.
Well.. because nothing on the system is overclocked/overvolted, except the RAM, which is stable.
Forgot to mention - LinX, Kombustor, Vantage stable, running CPU, GPU, NB and HT stock. RAM OC is: 1333 CL9 1.5v stock to 1600 CL8 1.55v.

Could it be the RAM, even though it's stable in LinX @max?

I'm running the CPU and GPU undervolted, tried both at stock voltages - didn't make a difference

Quote:
Originally Posted by kurt1288 View Post
No sensors? What gpu? The 4870? My 4870 has sensors, unless that is a manufacturer specific thing. What program are you using to look at the temps?
Quote:
Originally Posted by GfhTattoo View Post
msi afterburner is good to look @ temps.
HWMonitor and MSI AB. AB shows just 1 sensor - GPU temp. HWmon shows 2 identical readings.

Quote:
Originally Posted by bennieboi6969 View Post
i kept getting the gsod to find out it was my psu. mayb that could be your problem?
PSU is just 2 months old, quite capable actually. FSP Everest 600 85Plus, I wouldn't imagine it failing so fast, especially that my sis is not that hungry at all
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
post #10 of 14
Thread Starter 
Bumpie
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
My Rig
(14 items)
 
Ex-wife's Rig
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 4460 AsRock H81M-DG4 Sapphire Rx470 Platinum KVR 1600 16Gb 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
2x Seagate 3Tb Samsung 850 EVO 120 Scythe Ninja 3 Rev.B Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Fujitsu Siemens A17-2A Logitech K280e SuperFlower SF-550K12XP Thermaltake Versa H25 
MouseAudio
Logitech G402 Sony MDR XD150 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 750K 4.0Ghz AsRock FM2A75 Pro4+ Sapphire R9 270X Dual-X Kingston 2x4Gb 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 850 EVO 120  Western Digital 320Gb LiteON DVD-RW CoolerMaster Hyper Z600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 Toshiba 32" FullHD TV Logitech FSP Hexa 550 
CaseMouse
DeLUX Logitech 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Is my Vram biting the dust?