Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Internet has problems "connecting" to things
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Internet has problems "connecting" to things

post #1 of 8
Thread Starter 
I recently bought a new DGL-4500 router. Everything is great minus one thing. About once a week my internet will become very slow, but not quite. It seems to be related to actually connecting to things.

Here is my speedtest result, extremely fast, and almost exactly what I pay for:


Yet it took me a good 30 seconds to connect to the site. After i've connected to a site, I can easily connect to it again for about 5 minutes. To fix this I have to cold boot my entire network, but the problem returns in a few days again.

Ideas?
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
Who are you using for DNS?
post #3 of 8
I had some similar issues when using Avast. Sadly they resolved themselves with a removal and a re-install (no explaination why I had the problem or why the removal/re-install worked)
WC Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930@4.05GHz ASUS P6X58D-Preminum XFX GeForce 275 896mb 6GB Corsair TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 150gb Raptor LightScan Win 7 64-bit Acer 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Corsair HX620W Antec 1200 several various 
Mouse Pad
none 
  hide details  
Reply
WC Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930@4.05GHz ASUS P6X58D-Preminum XFX GeForce 275 896mb 6GB Corsair TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 150gb Raptor LightScan Win 7 64-bit Acer 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 Corsair HX620W Antec 1200 several various 
Mouse Pad
none 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by h33b View Post
Who are you using for DNS?
OpenDNS

Quote:
Originally Posted by PCCstudent View Post
I had some similar issues when using Avast. Sadly they resolved themselves with a removal and a re-install (no explaination why I had the problem or why the removal/re-install worked)
Using NOD32.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
you are saying it gets sloww my max speed was 3.0mps ever
post #6 of 8
"slow" and "slow" can be two different things. Or three.

next time this happens, try pinging something by both IP address and host name/url. Compare the amount of time it takes to resolve.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6300 @ 2.3 GHz Foxconn Intel x3100 4.5 Rendition 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160+500 DVDRW Server 08 x64 Princeton 17'' square 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Germanic Model M 250W Dell Vostro 200 Gateway Ball Mouse 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6300 @ 2.3 GHz Foxconn Intel x3100 4.5 Rendition 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160+500 DVDRW Server 08 x64 Princeton 17'' square 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Germanic Model M 250W Dell Vostro 200 Gateway Ball Mouse 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DAI_JAZZER View Post
you are saying it gets sloww my max speed was 3.0mps ever
This has nothing to do with my issue. When this is happening, even a 3mbps connection would connect to websites faster than my 105mbps connection. I have to wait 30+ seconds to connect to anything.

Quote:
Originally Posted by IBuyJunk View Post
"slow" and "slow" can be two different things. Or three.

next time this happens, try pinging something by both IP address and host name/url. Compare the amount of time it takes to resolve.
Will do.
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
The Leviathan
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700k @ 4.7GHz MSI Z170A Gaming M7 12GB NVIDIA Titan X (Pascal) 32GB G.Skill Ripjaws V (DDR4 3200) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
2x 1TB Samsung 960 PRO 193TB unRAID Server 3x 140mm Noctua NF-A14 Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro x64 65" LG 65E6P (4K OLED) Ducky DK9008 Shine 3  Corsair AX860 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 750D Logitech G502 Proteus Sprectrum Denon X7200WA (Receiver) 2x Klipsch RF-7 (Front Speakers) 
AudioAudioAudioAudio
4x Klipsch RS-62 (Surround Speakers) Klipsch RC-64 (Center Speaker) 4x Klipsch CDT-5800-C II (Atmos Speakers) 2x SVS PB16-Ultra (Subwoofers) 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Next time that happens use Wireshark to capture what's going on.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Internet has problems "connecting" to things