Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Wireless working fine. Wired connections no so much.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Wireless working fine. Wired connections no so much.

post #1 of 26
Thread Starter 
The Router: NETGEAR WNDR3700v2

The Problem(s): So last night I went to turn on my computer and noticed that none of my browsers were connecting to the internet. I thought to myself fine, Comcast must be down. So I waited and built my friends computer.

Meanwhile I was bored and whipped out my iPad to look up something and I was surfing OCN. Then I remembered that it was down so my computer had to be back up. But no, it was still trying to establish a connection.

I restarted and nothing.

So I went ahead and unplugged the modem and the router for 10 minutes then resumed powering them both on one at a time.

Once everything lit up I went ahead and tried the internet on my desktop: still nothing. Wireless: still working fine.

So I went ahead and checked my DHCP server to see if any values had changed. It had not. Starting: 10.0.0.1 Ending: 10.0.0.254

So I ran ipconfig to see what the deal was and I noticed that the following:

AutoConfiguration IP4 address: 169.254.236.128
Subnet mask: 255.255.0.0

It does this with all computers, and laptops connected directly to the router. The wireless is still running strong but wired is still timing out.

At this point I said screw it--I did a factory reset on the router and reconfigured it and still--the same thing happens...

So today, I bought an NIC just to test it out to see what's up and miraculously it's working normally as I type this--but connecting to the router from onboard ethernet ports is still not working

I am currently trying to connect a newly built computer to the internet but as before the connection is timing out on LAN.

What are the chances that each and every computer in my house has a dud ethernet port or poor configuration? I haven't touched a single thing so I highly doubt that was possible...

Could it be the router? or possibly the router's internal ability to properly setup the routing table?

WHAT IS GOING ON????
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
post #2 of 26
BootP failed. Does statically assigning your IP fix the issue?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
post #3 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by scottsee View Post
BootP failed. Does statically assigning your IP fix the issue?
It does not.

To be clear I am copying over every line with the exception of the IP in which I just choose one that is not currently in use correct?
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
post #4 of 26
did you have wifi and ethernet connected to your router on that rig?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
post #5 of 26
Thread Starter 
all the desktop are through ethernet all laptops/tablets are wifi.

right now:

my desktop: NIC to router OK
newly built computer: onboard to router NO CONNECTIOn
ipad: wifi OK
macbook pro: wifi OK
parents laptops: wifi OK
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
post #6 of 26
No, I was just thinking you might have a default route metric problem. When you statically configure your IP can ping your default gateway?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
post #7 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by scottsee View Post
No, I was just thinking you might have a default route metric problem. When you statically configure your IP can ping your default gateway?
No. All pings point to unreachable host.
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
post #8 of 26
What do the port lights look like on your NIC/router?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
post #9 of 26
Thread Starter 
router and NIC blink normally--so does the modem

i did notice when I plug the cable into onboardNIC the lights do not come on.

on the pci NIC it the port lights work as normal
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
CMLXXX - RAMPAGE
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core™ i7-980X [4.1GHz] 1.32v Asus Rampage III GENE EVGA GeForce™ GTX 1080 FTW 6GB Corsair Dominator GT 1600MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
500GB Samsung 850 PRO 1TB Samsung Spinpoint F3 Corsair H100i + 2x GentleTyphoon AP-15 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Ultrasharp™ U2410 Rev A04 Ducky DK 9008-BELLB CherryMX Browns OCN Edition! Corsair HX620W Corsair 350D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Zowie G-RF HiFiMAN HE-400 Objective 2 + Objective DAC 
AudioAudio
Creative Sound Blaster Z Logitech Z-5500 
  hide details  
Reply
post #10 of 26
Disable all but the PCI and lets troubleshoot. Can you use Wireshark?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Cisco Cisco Cisco Cisco 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Networking & Security
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Networking & Security › Wireless working fine. Wired connections no so much.