Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Post problem, PSU or motherboard/switch?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Post problem, PSU or motherboard/switch?

post #1 of 4
Thread Starter 
I'm having problem getting the post beep after I shut off the computer completely from the previous session. I have to turn the main switch on my psu off, then back on to boot successfully. After that the system can run without any problems in any environment.

I can't find the cause to this, can someone here attempt a diagnostic for me?
post #2 of 4
Can you describe the problem a little clearer? It may help if you say what happens in order and on a different line.

Sounds like a plain old cold boot from what I can gather. You may want to reseat your CPU cooler (while the cpu cooler is off check for bent CPU pins and the motherboard contacts, check all ram connections too, just as a safety precaution).

How many beeps are there? You should refer to your motherboard manual for what the beep codes mean.

Hope that helps.
The Iron Giant
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 950 X58A-UD3R Sapphire Radeon HD5870 Vapor-X Mushkin Silverline 3x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung F3 Samsung F3 Western Digital Raptor Crucial M4 128GB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DRU-87S Corsair H70 Windows 7 Ultimate x64 Acer X243HQBD 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine III Seasonic X650 Lian Li Lancool K62 Zowie AM MS 
Mouse PadAudioAudio
Razer Goliathus Edirol MA-7A speakers. Sennheiser HD598 
  hide details  
Reply
The Iron Giant
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 950 X58A-UD3R Sapphire Radeon HD5870 Vapor-X Mushkin Silverline 3x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung F3 Samsung F3 Western Digital Raptor Crucial M4 128GB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DRU-87S Corsair H70 Windows 7 Ultimate x64 Acer X243HQBD 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine III Seasonic X650 Lian Li Lancool K62 Zowie AM MS 
Mouse PadAudioAudio
Razer Goliathus Edirol MA-7A speakers. Sennheiser HD598 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
PSU problem. Got a new one and worked. How can I check for possible (even though unlikely) hardware/data damage?

Thanks.
post #4 of 4
For data run a chkdsk on each of your drives.

For hardware you could run stress tests. The only way to test stuff completely would be to send it to the manufacturer and have them test it. If you run a stress tests and it passes then it should be okay.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Power Supplies
Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Post problem, PSU or motherboard/switch?