Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › RAM Stability Problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

RAM Stability Problem

post #1 of 6
Thread Starter 
Alright well to save time I'm posting the links

RAM
http://www.newegg.com/Product/Produc...-428-_-Product

Motherboard
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813131700

Problem:
When I have 4GB's(1 Stick of Memory) I have no problems, but when I have them both in as dual channel they seem to work on and off, sometimes for a day and others for a few hours, is there any possible way I could fix this?

Time frame would range from over a day to just a few minute before messing up.
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Quote:
Originally Posted by Ryko View Post
Alright well to save time I'm posting the links

RAM
http://www.newegg.com/Product/Produc...-428-_-Product

Motherboard
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813131700

Problem:
When I have 4GB's(1 Stick of Memory) I have no problems, but when I have them both in as dual channel they seem to work on and off, sometimes for a day and others for a few hours, is there any possible way I could fix this?

Time frame would range from over a day to just a few minute before messing up.
Have you tried setting mem timings manual? If Command Rate is at Auto, try and set it to 2t.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
alright, thx I'll try in the morning
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
This is a common problem with SB, there's a couple of threads about it actually.

Manually set your speed and timings to the rated, if that doesn't work then up your VCCA.
post #5 of 6
Thread Starter 
forgive me for being a bit noob, but could you explain that a bit better so I don't mess anything up :/
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
Naomi
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Extreme EVGA GTX 560 TI SC EVGA GTX 560 TI SC 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
x2 4GB DDR3 1600 OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G Optiarc BD RW BD-5300S Corsair H100 Liquid Unit 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64-bit Asus 24 Monitor Corsair AX 750 Gold MYOPENPC DOMA Pro PCI Black Transparent Acrylic... 
MouseAudio
Razer Imperator On-Board 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Quote:
Originally Posted by Ryko View Post
forgive me for being a bit noob, but could you explain that a bit better so I don't mess anything up :/
In your BIOS set your RAM speed to 1600MHz and your timings to 9-9-9-24 (according to the link that's what your kit is rated for). If you still get the problem then up your VCCSA to 1.1v, if it still fails then up a bit more.

Also make sure you have the latest BIOS.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › RAM Stability Problem