Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Win7 Won't Boot
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Win7 Won't Boot

post #1 of 12
Thread Starter 
Ok so I had turned off my system for a few days and was using my other system a little bit more.

I turned it back on today after a 2 day rest and Windows 7 refuses to boot.

It simply gets stuck on the "Starting Windows" screen no matter how I try to boot it.

I've tried booting it via my Windows 7 DVD, same result.

also tried booting in safe mode but it gets stuck after loading all the driver files and it simply says "Please wait..." and it stays stuck there.

What can I do? I figured it's probably a issue caused by a recent update because I remember installing a Windows update before turning the system off.

I can't get it to boot no matter what I try to do.

Please point me in the right direction or if there's something else I should give a try.

The system in question is the one in my sig.
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
Unplug all USB devices and try again
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE Gigabyte GA-770TA-UD3 HIS ATI Radeon HD 5830 Turbo 2x4gb mushkin 2x4gb Corsair 1333mhz cas 9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Spinpoint F3 1tb, Seagate Black 1tb LG BD-RE & Asus DVD-R DL RW Vista x64 Acer 1440 x 900, HP 1600x900 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech wave Sunbeam Comet 680W NZXT Apollo Logitech 
Mouse Pad
Genius I608 Tablet 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE Gigabyte GA-770TA-UD3 HIS ATI Radeon HD 5830 Turbo 2x4gb mushkin 2x4gb Corsair 1333mhz cas 9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Spinpoint F3 1tb, Seagate Black 1tb LG BD-RE & Asus DVD-R DL RW Vista x64 Acer 1440 x 900, HP 1600x900 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech wave Sunbeam Comet 680W NZXT Apollo Logitech 
Mouse Pad
Genius I608 Tablet 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Thread Starter 
Hmm to be more precise, I had tried doing other recovery methods (finally got it to boot via DVD, I just had to wait several minutes for it to load). After attempting these methods the prime issue still persists.

Win7 basically doesn't boot and leaves me on a blank screen with a blinking cursor, just like this one



Anyone know what the possible causes to this are? And how to fix it so I can get into windows?
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
reset the cmos that happened to me also after installing sp1
Fresh Phenom 007
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4790k ASUS Maximus Impact 7 GTX 470 G.Skill Trident 2400 Cas 9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Western Digital 2.5" D5 Custom Loop Windows 8 
MonitorKeyboardPowerCase
50" HDTV Logitech K400R Silverstone SX-600-G Bitfenix Phenom M 
  hide details  
Reply
Fresh Phenom 007
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4790k ASUS Maximus Impact 7 GTX 470 G.Skill Trident 2400 Cas 9 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Plextor M5 Western Digital 2.5" D5 Custom Loop Windows 8 
MonitorKeyboardPowerCase
50" HDTV Logitech K400R Silverstone SX-600-G Bitfenix Phenom M 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Thread Starter 
I have decided to just reformat the system.. problem is when I get into the Windows Setup install screen (booting from DVD drive) I get the following error after choosing my HDD:

Setup was unable to create a new system partition or locate an existing system partition

Any idea how I can fix this?

Also, I don't see my SSD as an available device to partition.. only my 1TB HDD is shown.
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
check your ssd's connections

its either that or the drive is broken ? :/
Týr
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Gigabyte P67A UD3 B3 Zotac GTX 760 AMP! G.Skill Ripjaws X 4x4GB CL9 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial M4 128GB WD Caviar Blue 1TB WD Caviar Green 3TB WD Caviar Green 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD-RW SATA Cooler Master Hyper 212+ pull config Windows 10 Shinhwa 22" 1080p 
MonitorMonitorKeyboardPower
Shinhwa 22" 1080p Viewsonic 24" 1080p Corsair K70 RGB XFX XXX Edition 650w Modular 
CaseMouse
Cooler Master HAF 912 Advanced Logitech G1 
  hide details  
Reply
Týr
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Gigabyte P67A UD3 B3 Zotac GTX 760 AMP! G.Skill Ripjaws X 4x4GB CL9 1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial M4 128GB WD Caviar Blue 1TB WD Caviar Green 3TB WD Caviar Green 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD-RW SATA Cooler Master Hyper 212+ pull config Windows 10 Shinhwa 22" 1080p 
MonitorMonitorKeyboardPower
Shinhwa 22" 1080p Viewsonic 24" 1080p Corsair K70 RGB XFX XXX Edition 650w Modular 
CaseMouse
Cooler Master HAF 912 Advanced Logitech G1 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
Thread Starter 
Connection definitely isn't broken.. and the drive isn't either. This is frustrating
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Thread Starter 
Alright, so just an update on the situation.

I uninstalled my SSD (I unplugged it from my computer completely) and left it unplugged. I booted it via Windows 7 DVD and I am able to perform a clean Win7 install on my HDD now.

What does this suggest? Is my SSD broken?
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
Main (2014)
(12 items)
 
Work Rig (2012)
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4790k Gigabyte G1 Sniper Z97 EVGA GTX 770 4GB FTW 2x 8GB Corsair Dominator  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial MX100 512GB 2x WD SE 2TB (RAID-1) Corsair H100i Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardCaseMouse
LG 29UM65-P IPS CMStorm Quickfire TK Red Corsai A540 White Proteus Core 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k ASUS P8Z68-M Pro  EVGA GTX 680 SC+ 16GB Mushkin Enhanced Frostbyte 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial M4 128GB LG GH24LS50  Noctua C12P Windows 7 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
3x 27" Displays CMStorm Quickfire TK Brown Cyberpower CP1500AVRLCD Lian Li PC-V354B 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 Mionix Sargas 900 Corsair SP2500 / Bose Cinemate Series II 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
1.SSD Setup Procedure.
2.SSD Firmware Update.
3.Bad SSD.
4.MB BIOS Update.
5.MB SATA Interface Problem. (Cable/Port/Controller)
post #10 of 12
You could also try switching from IDE mode to AHCI, although all evidence points to a bad SSD or a bad SSD cable (power or data).
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Gigabyte Z77-UD5H-WB Golden GTX 670 Windforce 3X 2 x 4GB GSkill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 4 64GB- WD Caviar Black 1TB Noctua NH-D14 Windows 7 Dell U2311H IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
xArmor iOne U9BL MX Blues Seasonic x750 LIAN LI PC-T60B Logitech G500 
Audio
Modded JVC HA-RX900 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Gigabyte Z77-UD5H-WB Golden GTX 670 Windforce 3X 2 x 4GB GSkill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 4 64GB- WD Caviar Black 1TB Noctua NH-D14 Windows 7 Dell U2311H IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
xArmor iOne U9BL MX Blues Seasonic x750 LIAN LI PC-T60B Logitech G500 
Audio
Modded JVC HA-RX900 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Win7 Won't Boot