Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › New extreme4 system won't boot and no dr. diag codes or beeps
New Posts  All Forums:Forum Nav:

New extreme4 system won't boot and no dr. diag codes or beeps

post #1 of 5
Thread Starter 
Put together a new extreme4/i2500k system. Hit the power button for the first time - the fans all power up including the cpu fan, the video card fan powers up, the hard drive spins up and the DVD drive turns on.

But that's it. Nothing ever triggers the monitor to come out of standby. The Dr. Diag LED on the motherboard never lights up or shows anything. The pc speaker is installed but never beeps.

I even tried to do stuff like remove the ram or take the PCI-e power connectors out of the video card just to see if I could get a beep or a reaction, but nothing happened.

What could be happening that it wouldn't even give me an error code? Do I need to do something to turn on the diagnostic LED? Does no beep/no diagnostic LED mean something very fundamental is broken like a short on the board or a bad CPU?

The only thing I can think of is that I screwed the heatsink in pretty tight (Xigmatek Aegir). Is it possible I could've crushed the CPU or something? Not that tight - I only used the strength of my fingers on an allen wrench.

I have no idea where to go from here, any advice would be helpful.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
post #2 of 5
There is nothing to enable on the debug LED. It will work automatically. Since you're not getting any POST code, that means something is definitely wrong. Do a complete reseat of everything, CPU, GPU, RAM etc... Check the CPU socket for bent pins if you're worried about that area (since you're already taking the CPU out to reseat it you might as well). Only run one stick of RAM in one slot, probably the first white one to the right of the CPU socket, but check your board manual for memory population rules. Then see if it boots.
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
Beast
(14 items)
 
Dell XPS Faptop
(8 items)
 
Alura :)
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k Asus Z97 Pro WIFI-AC Sapphire Nitro Radeon R9 Fury Tri-X OC+  G.Skill 4 x 8GB F3-2133C9D-16GXH 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2 x Intel 730 480GB SSD in RAID 0 Asus DRW-24B1ST/BLK/B/AS Noctua NH-D15 Winblows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Pixio PX277 Logitech G510 Seasonic SS-660XP2 Fractal Design R4 Blackout 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Xtrac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo T5250 @ 1.5ghz Dell 0N6705 Mobile Intel 965 Express 2 x 2GB Hyundai/Kingston DDR2 533mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Summit 60GB SSD Slot Load DVD-RW Windows 7 Ultimate x64 13.3 inch 1280x800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68-V Pro MSI R7970 Lightning BE 2 x 4GB G.Skill Ripjaws 2133mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin Enhanced Chronos 240GB and WD Black 1TB Asus DRW-24B1ST Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate x64 
MonitorPowerCase
Hannspree 24 inch Thermaltake Tough Power TP-750P 750W Gold Cooler Master HAF 932 
  hide details  
Reply
post #3 of 5
also, try the different vga\\dvi port, reset cmos as well
post #4 of 5
Thread Starter 
Loosening mount and heatsink got it to boot. Too much Pressure on CPU? Mounting bracket shorted mb?

Posting from iPod. Will post more later.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
post #5 of 5
Thread Starter 
Will too much mounting pressure make a CPU fail to boot or was it more likely a tight backplate shorting the board?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k @ 4.6 Extreme4 p67 1070 Gaming X 4x4 ripjaws X 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
850 EVO, 6TB Hitach/WD Xigmatek Aegir Win7 Shimian 27" 1440p 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP650 HAF 922 G400s (RIP 518) Puretrak Stealth 
Audio
Soundblaster Z 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › New extreme4 system won't boot and no dr. diag codes or beeps