Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Question about GPU Usage in SLI
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Question about GPU Usage in SLI

post #1 of 26
Thread Starter 
I've really only just noticed this, not really a huge deal but just making sure this is correct. Iv'e been monitoring the GPU usage of my 580's in various games.

GPU 1 - is my main display card
GPU 2 - is obviously in sli

It seems within all three games that I have played the GPU usage of GPU 2 is always higher than 1. Not my a huge amount, the most I have seen is 10%. Maybe I'm wrong but I would of though that GPU 1 would have more gpu usage than 2?

I also stressed both cards in furmark, with this I had however both of the cards running at 99% gpu usage so this only seems to be happening in games.

Again - Just making sure that this is normal.
post #2 of 26
The load should be split evenly between the cards.

The only time I've noticed different loads is when 1 slot is not running the same speed as the other, for instance 16/8x.
Also a driver crash could do the same thing, but you'd know if that happened.

Are the usage patterns matching, or does one card fluctuate separately from the other?

And are they running at the same clock speeds?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #3 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by grunion View Post
The load should be split evenly between the cards.

The only time I've noticed different loads is when 1 slot is not running the same speed as the other, for instance 16/8x.
Also a driver crash could do the same thing, but you'd know if that happened.

Are the usage patterns matching, or does one card fluctuate separately from the other?

And are they running at the same clock speeds?
The patterns match at times but for most GPU 2 has more usage. I am running on 16x/8x lanes but the 8x lane belongs to GPU 2. So surley if that was the case GPU 1 would run higher because of the 16x lane? The clocks on both cards are the same. I did do a reformat afew days ago and I was checking this before I recently reformated and this is the first time its happend that I have known of - I always have MSI running and if it did happen in the past I would of noticed it which leaves me to think maybe I should reinstall the drivers?
Edited by Jue - 6/15/11 at 7:55am
post #4 of 26
Which games does this happen on? On my sli setup, games which don't utilize the first card completely cause only 1 gpu to be used pretty much. I bet its a power saving thing. Try metro 2033 or another demanding game. Also make sure the games have SLI support integrated.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k 5.0 ghz 1.39v Asus p8p67 deluxe SLI 465 4 gb gskill 1600mhz Cas 6 
Hard DrivePower
ocz vertex 2 60 gb 650 watt 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500k 5.0 ghz 1.39v Asus p8p67 deluxe SLI 465 4 gb gskill 1600mhz Cas 6 
Hard DrivePower
ocz vertex 2 60 gb 650 watt 
  hide details  
Reply
post #5 of 26
maybe becuase its running 16/8x the 16 slot card is waiting for the 8x so has less usage?
     
CPUCPUMotherboardGraphics
Xeon x5650 Xeon X5650 EVGA Classified SR2 EVGA GTX 680 FTW 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 680 FTW 24 GB DDR3 1600Mhz C9 1 TB WD Black 1 TB WD Black 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1 TB WD Black 1 TB WD Black Kington Hyper X 3k 120GB OCZ Vertex 3 120GB 
OSPower
Windows 8 Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050w 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k Intel ES ASrock X79 Extreme4-m GTX 680 16GB 1600Mhz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
240GB Samsung EVO SSD 2TB WD Green DVDrw Cooler Master Nepton 240m 
OSPowerCase
Windows 7 Ultmate Cooler Master VS550 Cooler Master Silencio 352 
  hide details  
Reply
     
CPUCPUMotherboardGraphics
Xeon x5650 Xeon X5650 EVGA Classified SR2 EVGA GTX 680 FTW 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 680 FTW 24 GB DDR3 1600Mhz C9 1 TB WD Black 1 TB WD Black 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1 TB WD Black 1 TB WD Black Kington Hyper X 3k 120GB OCZ Vertex 3 120GB 
OSPower
Windows 8 Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050w 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k Intel ES ASrock X79 Extreme4-m GTX 680 16GB 1600Mhz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
240GB Samsung EVO SSD 2TB WD Green DVDrw Cooler Master Nepton 240m 
OSPowerCase
Windows 7 Ultmate Cooler Master VS550 Cooler Master Silencio 352 
  hide details  
Reply
post #6 of 26
Thread Starter 
Well, the three games I have tried are RIFT, l4d2 and battlefield bad company 2. Before when I was running bad company 2 however the GPU usage was even and I believe it was also even in rift when I previously was playing them both last week. So I'm sure that its a problem on my end some where.
post #7 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Sircles View Post
maybe becuase its running 16/8x the 16 slot card is waiting for the 8x so has less usage?
It was working fine before though.. the load was even.
post #8 of 26
Quote:
Originally Posted by Jue View Post
The patterns match at times but for most GPU 2 has more usage. I am running on 16x/8x lanes but the 8x lane belongs to GPU 2. So surley if that was the case GPU 1 would run higher because of the 16x lane? The clocks on both cards are the same. I did do a reformat afew days ago and I was checking this before I recently reformated and this is the first time its happend that I have known of - I always have MSI running and if it did happen in the past I would of noticed it which leaves me to think maybe I should reinstall the drivers?
AB assigns the gpu tags arbitrarily 99% of the time, heck even between restarts gpu-1 and 0 will flip flop.

I'm leaning towards the slot speed difference, but a driver reinstall won't hurt.

This is what my usage looked like with a slot speed difference, much worse with ati cards.

EDIT> Make sure you install the sli profiles, also reset NVCP to defaults, sometimes different SLI rendering modes will give strange usage.



This is BC2




Edited by grunion - 6/15/11 at 8:01am
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #9 of 26
Thread Starter 
But when I benchmark they both run at 99% and neither dip. It's actually when I'm just playing games that is occurs.

I'm going to start by doing a clean install of drivers and then I'll report back.
post #10 of 26
Quote:
Originally Posted by Jue View Post
But when I benchmark they both run at 99% and neither dip.
Sometimes that'll happen, which benchmarks?
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Question about GPU Usage in SLI