Overclock.net › Forums › Components › Memory › 1600mhz vengeance ram only wants to run at 1333 - asus p8z68-v pro
New Posts  All Forums:Forum Nav:

1600mhz vengeance ram only wants to run at 1333 - asus p8z68-v pro

post #1 of 11
Thread Starter 
Okay so earlier today i made a thread about my computer spassing out due to ram, however it was filled with faulty info! (my bad! biggrin.gif) anyway, here is the new thread :

My pc specs are
Mobo : Asus p8z68-v pro
RAM : Corsair Vengeance 1600mhz CL8
CPU : 2600k
GPU : Gtx 470
Primary HDD : OCZ Vertex 2 60gb

Okay, so lately ive been getting some BSoD's saying "MEMORY_MANAGEMENT" "0x1a" - this error is caused by the ram (the internet told me so!)
So i decided to, once again, troubleshoot a bit, and it turns out my 1600mhz ram just does not want to run at 1600mhz - however if i use the same timings and voltage and then run them at 1333mhz, there seem to be no errors (tested with mentest86+, all timings and voltages are set manually in bios)

Am running the latest 0501 BIOS

So the question is, is my ram faulty? - Or is it just the BIOS that is still too imatture to handle these ram at 1600 mhz? (they are on the QVL list so they should work flawlessly)

I hope someone can help me, because i am not really happy having my ram at 1333 since i paid for 1600mhz (yes i know the difference is minimum / near non-existant)

Thanks in advance.
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Could be just bad RAM not being able to run at it's speed it's designed for.
Send back for replacement/repair?

Bump for your thread because this is probably not very helpful/may not be correct (I'm just guessing out of popular reasons I've seen over time at OCN for RAM not working/not functioning correctly) smile.gif

Best to wait for a number of replies & suggestions before sending back (One of the last options you should think about if nothing helps)
White Lightning
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i5 2500K Asus P8Z68-V NVIDIA MSI GeForce 2GB GTX 560 Ti (SLI) NVIDIA MSI GeForce 2GB GTX 560 Ti (SLI) 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Vengence RAM Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 2.5" Seagate Momentus 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Seagate Barracuda OEM Sony AD-7260S-0B DVD Burner Corsair H100 Liquid Cooling 1x Intake 200mm White LED Fan & 1x Exhaust 120m... 
OSOSMonitorKeyboard
Windows 7 Home Premium Windows 8 Dev LG M2762D TV/Monitor Cyborg V7 Gaming Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX750 Corsair 600T White Limited Edition Cyborg R.A.T 7 Steelseries I-2 Black Glass 
Audio
Corsair HS1 Headphones (7.1 Mode) 
  hide details  
Reply
White Lightning
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i5 2500K Asus P8Z68-V NVIDIA MSI GeForce 2GB GTX 560 Ti (SLI) NVIDIA MSI GeForce 2GB GTX 560 Ti (SLI) 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Vengence RAM Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 2.5" Seagate Momentus 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Seagate Barracuda OEM Sony AD-7260S-0B DVD Burner Corsair H100 Liquid Cooling 1x Intake 200mm White LED Fan & 1x Exhaust 120m... 
OSOSMonitorKeyboard
Windows 7 Home Premium Windows 8 Dev LG M2762D TV/Monitor Cyborg V7 Gaming Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX750 Corsair 600T White Limited Edition Cyborg R.A.T 7 Steelseries I-2 Black Glass 
Audio
Corsair HS1 Headphones (7.1 Mode) 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
I had the same issue. you can change it in the ai tweaker in the bios. change the memory frequency to your 1600 and you should be fine.

I have seen this happen on more then one P8Z68 V board.
My Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68 V-PRO Asus GTX 560 TI DirectCU II Corsair 8gb Vengeance 1866 
Hard DrivePowerCase
WD Black 500gb in Raid0 Corsair 850HX HAF-932 
  hide details  
Reply
My Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k Asus P8Z68 V-PRO Asus GTX 560 TI DirectCU II Corsair 8gb Vengeance 1866 
Hard DrivePowerCase
WD Black 500gb in Raid0 Corsair 850HX HAF-932 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
You mean you set it to 1600MHz and it errors?
post #5 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by triphop631;13895243 
I had the same issue. you can change it in the ai tweaker in the bios. change the memory frequency to your 1600 and you should be fine.

I have seen this happen on more then one P8Z68 V board.

Ehhhh what? i dont think you read my post properly before responding, i can run the RAM sticks at 1600mhz just fine, they just cannot pass a memtest at that speed.



A little update : i did a looooong test on 1333mhz, and the sticks apparently still fails frown.gif it just takes a lot longer for them to fail at 1333mhz than it does on 1600mhz. So i guess the ram sticks are bad... will RMA and live without a computer for a couple of weeks i guess frown.gif
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Quote:
Originally Posted by BeefSkull;13895502 
Ehhhh what? i dont think you read my post properly before responding, i can run the RAM sticks at 1600mhz just fine, they just cannot pass a memtest at that speed.



A little update : i did a looooong test on 1333mhz, and the sticks apparently still fails frown.gif it just takes a lot longer for them to fail at 1333mhz than it does on 1600mhz. So i guess the ram sticks are bad... will RMA and live without a computer for a couple of weeks i guess frown.gif

Are both sticks bad?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955BE@ 4.3Ghz 1.49v Stable on air! ASUS M4A87TD EVO EVGA GTX 460 1Gb 880/1800/2150 1.062v 6gb 1400Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
Just 2 normal HDD's. Windows 7 Ultimate 64bit Asus H233H 23in Widescreen 1920x1080 Antec Eathwatts 650w 
Case
Modded Raidmax Tornado ATX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955BE@ 4.3Ghz 1.49v Stable on air! ASUS M4A87TD EVO EVGA GTX 460 1Gb 880/1800/2150 1.062v 6gb 1400Mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
Just 2 normal HDD's. Windows 7 Ultimate 64bit Asus H233H 23in Widescreen 1920x1080 Antec Eathwatts 650w 
Case
Modded Raidmax Tornado ATX 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
They both give errors when run alone, and ive tried them in 3 different slots, so i guess so (cant access the 4th slot due to my noctua cooler hehe biggrin.gif)

I could also just run with these ram untill i get my paycheck, then buy 2 new sticks, then RMA these "old" ones, eventually buy a new, smaller cooler, and run with 16gb of memory instead
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by BeefSkull;13894618 
Okay so earlier today i made a thread about my computer spassing out due to ram, however it was filled with faulty info! (my bad! biggrin.gif) anyway, here is the new thread :

My pc specs are
Mobo : Asus p8z68-v pro
RAM : Corsair Vengeance 1600mhz CL8
CPU : 2600k
GPU : Gtx 470
Primary HDD : OCZ Vertex 2 60gb

Okay, so lately ive been getting some BSoD's saying "MEMORY_MANAGEMENT" "0x1a" - this error is caused by the ram (the internet told me so!)
So i decided to, once again, troubleshoot a bit, and it turns out my 1600mhz ram just does not want to run at 1600mhz - however if i use the same timings and voltage and then run them at 1333mhz, there seem to be no errors (tested with mentest86+, all timings and voltages are set manually in bios)

Am running the latest 0501 BIOS

So the question is, is my ram faulty? - Or is it just the BIOS that is still too imatture to handle these ram at 1600 mhz? (they are on the QVL list so they should work flawlessly)

I hope someone can help me, because i am not really happy having my ram at 1333 since i paid for 1600mhz (yes i know the difference is minimum / near non-existant)

Thanks in advance.
This is because of CPU BEHAVIOUS this is not related to RAM Error,

your 1600MHZ ram will be working at 1333 MHZ by default contact asus support to get this corrected by doint some bios setting they will assist you better.

Thanks.

Enjoy.
post #9 of 11
Try increasing QPI/VTT voltage.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K @ 4.5 GHz w/ 1.4 V Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 MSI GTX 570 Twin Frozr III PE TeamGroup 1333 Mhz CL9 2x4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung F3, F1, T166 Samsung Win 7 BenQ 24" 
PowerCase
Sapphire FirePSU 625 W Fractal Design R3 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K @ 4.5 GHz w/ 1.4 V Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 MSI GTX 570 Twin Frozr III PE TeamGroup 1333 Mhz CL9 2x4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung F3, F1, T166 Samsung Win 7 BenQ 24" 
PowerCase
Sapphire FirePSU 625 W Fractal Design R3 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by developeraslam;13961392 
This is because of CPU BEHAVIOUS this is not related to RAM Error,

your 1600MHZ ram will be working at 1333 MHZ by default contact asus support to get this corrected by doint some bios setting they will assist you better.

Thanks.

Enjoy.

Shouldnt using the XMP profile be enough? Corsair told me it should tongue.gif


To the above poster :
What should i set them to? cuz i literally have no idea


Some updates if anyone is interested :
After having tested a LOT more on these RAM, it really seems like something is broken.
Stick A will always fail test 7 in memtest86+, and will never fail any other tests (this happens in all RAM slots)

Stick B will sometimes fail in either test 2, 3, 4 or 6, but never test 7. It usually passes 1 pass with 1 error, sometimes 0 erros, other times (up to) 10 errors, always in test 2, 3, 4 or 6, and never 7!. (Also happens in all RAM slots)

This leads me to believe that i definately have bad RAM.
Reason : If it was the CPU - both sticks would, mostly, fail at the same tests right ? (also, ive heard that SB CPU's wont boot at all with a bad memory controller - not sure if true though biggrin.gif)

And :
If it was the slots themselves, the errors should also be somewhat similar on both sticks?

Please correct if i am wrong, because i did not yet RMA anything

// BeefSkull


EDIT : What i wrote about the RAM working at 1333mhz is faulty info - they do in fact still give errors at 1333mhz, just not as many (not always as many anyway!) - lowering RAM voltage from 1.5 to 1.489 (something like that) will also (most of the time!) reduce the error count

I have done over 100 memtests over the last week, and i feel confident that my conclusion (that it is indeed a RAM problem) is true.
If i am a complete fool and am missing something important, please do tell!

Double edit :
I am aware that test 3, 4 and 6 (that stick B fails in) are CPU related, but since Stick A never fails those tests, i do not believe it to be a CPU problem.

There we go, sorry for wall of text!

Thanks again for all your help biggrin.gif
Edited by BeefSkull - 6/25/11 at 3:27am
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
A Computer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600k Asus p8z68-v Pro ZOTAC GTX 580 Amp2! (3gb) 2x4gb Corsair Vengeance 1600mhz (CL8) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 60gb Some kind of junk! Win7 Ultimate x64 Asus vg236h 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g19 Corsair 750w Coolermaster HAF X IntelliMouse 3.0 
Mouse Pad
QCK Steel 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › 1600mhz vengeance ram only wants to run at 1333 - asus p8z68-v pro