Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › *FIXED!!!! FINALLY!* -No SLI option/screen black problem ..
New Posts  All Forums:Forum Nav:

*FIXED!!!! FINALLY!* -No SLI option/screen black problem ..

post #1 of 68
Thread Starter 
Hey. I know i've made a few threads about my non-working gtx 580 sli setup, but it seems i have narrowed down my problem with the help of you guys.

Specs;
MOBO; Asus Maximus 4 extreme
GFXs; gtx 580 SLI (1x palit slightly overclocked and 1x evga. both ref.)
PSU; One coolermaster gx750 powering the cards except 1x 8 pin PCIe connector
PSU2; One LC power powering 8 pins of the main card

Both cards are cooled with EKs copper blocks, and 1st card does not go higher than 43 celcius @ 980 1.163 volts, and 2nd card doesnt go higher than 36 celcius @ 980 1.112 volts.

I have run both cards individually in both pcie slots, and they both function normally and yields a Gpu score of 7,5k with the above overclock in 3dmark 11 performance.

I have tried different SLi bridges, both 2 at once etc..

So both cards work. I have powered both cards individually with both the LC power and the gx750 and both - so powersupplies are not faulty.

HERE COMES MY ISSUE;

The cards works fine on their own. First i installed the latest driver (275.33 or sumthing) and i had the option of enabling sli in the NVCP. Before enabling, both cards were detected by Nvidia sys. info and device manager. Once sli is enabled, the screen res. goes to 800x600, and both cards show Error code 43 in device manager. the control panel stops answering, and nothing works. Disabling one card returns things back to normal, with full hd res.

Previous drivers (ive tried 4) will simply not show the SLi option in NVCP, even though both cards are detected.

I have searched the net countless times, and this seems like a rather common problem! It is so common, that writing "no SLI ..." in google searchbar yields the auto-fill;"No SLi option in control panel". It seems a lot of Realtek internet drivers have caused this, but my motherboard is equipped with intel lan controllers, so it should not be the cause.

I am speechless .. I have always been under the impression that nvidia just works, but now i just wanna sell the cards and buy 2 or 3 HD6970s. The only reason i haven't done so is due to the fact that i'd had to disassemble my giant WC loop .. mad.gif

I am so disappointed with nvidia products right now, especially due to the 600$ price tag the 580 comes with in DK.

help frown.gif
Edited by Levis2 - 8/14/11 at 5:04am
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
post #2 of 68
You need to use both Palit or both EVGA sor SLI. You can't use one Palit and one EVGA for SLI.
You also have to put the SLI bridge (you probably did)
post #3 of 68
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by chauhanneel;13895651 
You need to use both Palit or both EVGA sor SLI. You can't use one Palit and one EVGA for SLI.
You also have to put the SLI bridge (you probably did)

Can that really be true? I have always been convinced that you just need cards with the same graphics core?
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
post #4 of 68
Quote:
Originally Posted by chauhanneel;13895651 
You need to use both Palit or both EVGA sor SLI. You can't use one Palit and one EVGA for SLI.
You also have to put the SLI bridge (you probably did)

That is incorrect. Any subvendors cards will work together as long as the GPU is the same. You can even use Reference and non-ref cards together. OP, might be a pain with the wc loop, but have you tried swapping the bottom card to the top and the top to the bottom?

It amazes me when people build WC loops without thouroughly testing their rigs first to make sure everything is working properly.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570k @ 4.6GHz Asus Sabertooth Z77 MSI GTX970 Corsair Vengeance LP 8GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung SSD 120GB Samsung 2.5" HDD 500GB EK Supremacy Clear CQC w/White LED's 360mm Alphacool Rad 
OSKeyboardPowerCase
Win 10 CM Storm mechanical Antec 620W Corsair Obsidian 450D 
MouseMouse Pad
Corsair M65 RGB Roccat  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i5 4210H Nvidia GTX 960M 2GB 8GB  1TB+8GB HDSDD 
OS
Win 10 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570k @ 4.6GHz Asus Sabertooth Z77 MSI GTX970 Corsair Vengeance LP 8GB 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung SSD 120GB Samsung 2.5" HDD 500GB EK Supremacy Clear CQC w/White LED's 360mm Alphacool Rad 
OSKeyboardPowerCase
Win 10 CM Storm mechanical Antec 620W Corsair Obsidian 450D 
MouseMouse Pad
Corsair M65 RGB Roccat  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i5 4210H Nvidia GTX 960M 2GB 8GB  1TB+8GB HDSDD 
OS
Win 10 
  hide details  
Reply
post #5 of 68
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Evil262;13895780 
That is incorrect. Any subvendors cards will work together as long as the GPU is the same. You can even use Reference and non-ref cards together. OP, might be a pain with the wc loop, but have you tried swapping the bottom card to the top and the top to the bottom?

It amazes me when people build WC loops without thouroughly testing their rigs first to make sure everything is working properly.

Yes i have tried that smile.gif And yes i should definetly have tested it first .. The only was though, that my motherboard is watercooled aswell, so i was not able to test the system without water doh.
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
post #6 of 68
Thread Starter 
grr .. i tried the beta 275.27 driver, since i hadn't tried that one yet .. I booted into windows with both cards enabled, and process bar pop-up message said "your system is SLi ready bla. bla... " ofc i got really happy, and enabled SLi - BAM ! back to the boresome 800x600 resolution, and both cards giving error 43..

Maybe i should quit my pc hobby, and just start looking into different methods of suicide frown.gif I have spent more than 15 hours on this problem, researching my ass off. Nothing works, and i seriously doubt this to be a hardware error, since both slots and both cards perform beatifully by themselves. Sigh.
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
post #7 of 68
have you tried changing the display mode to single display performance mode?
Desktop
(16 items)
 
Laptop
(10 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-5820K @ 4.40 GHz Asus Rampage V Extreme/U3.1 MSI GTX 980 Ti Gaming 6GB  Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4) DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SAMSUNG 850 PRO 1TB SAMSUNG 950 PRO NVMe 512GB NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus VG236H 23" 120 Sony XBR43X800D 43" 4K TV Logitech G910 Orion Spark + Razer Turret EVGA SuperNOVA 1000 G3 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Graphite 760T Black Logitech G502 Proteus Spectrum + Razer Turret Razer Goliathus Asus Xonar Essence STX II 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4720HQ @ 2.60 GHz Asus G751JY Asus GTX 980M 4GB SK hynix HMT41GS6BFR8A-PB 16GB (2x8) DDR3L-1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
SanDisk SD7SB3Q128G1002  HGST Travelstar 7K1000 1TB HL-DT-ST DVDRAM GUC0N Windows 10 Home 64-bit 
MonitorAudio
LG Philips LP173WF4-SPD1 + G-SYNC @ 75 Hz Realtek ALC668 
  hide details  
Reply
Desktop
(16 items)
 
Laptop
(10 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-5820K @ 4.40 GHz Asus Rampage V Extreme/U3.1 MSI GTX 980 Ti Gaming 6GB  Corsair Vengeance LPX 16GB (4x4) DDR4-3000 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SAMSUNG 850 PRO 1TB SAMSUNG 950 PRO NVMe 512GB NZXT Kraken X62 Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus VG236H 23" 120 Sony XBR43X800D 43" 4K TV Logitech G910 Orion Spark + Razer Turret EVGA SuperNOVA 1000 G3 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Graphite 760T Black Logitech G502 Proteus Spectrum + Razer Turret Razer Goliathus Asus Xonar Essence STX II 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4720HQ @ 2.60 GHz Asus G751JY Asus GTX 980M 4GB SK hynix HMT41GS6BFR8A-PB 16GB (2x8) DDR3L-1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
SanDisk SD7SB3Q128G1002  HGST Travelstar 7K1000 1TB HL-DT-ST DVDRAM GUC0N Windows 10 Home 64-bit 
MonitorAudio
LG Philips LP173WF4-SPD1 + G-SYNC @ 75 Hz Realtek ALC668 
  hide details  
Reply
post #8 of 68
Quote:
Originally Posted by Evil262;13895780 
That is incorrect. Any subvendors cards will work together as long as the GPU is the same. You can even use Reference and non-ref cards together. OP, might be a pain with the wc loop, but have you tried swapping the bottom card to the top and the top to the bottom?

It amazes me when people build WC loops without thouroughly testing their rigs first to make sure everything is working properly.

this i got a asus and a msi 470gtx working on sli perfect
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k,4600mhz @ 1.29v asus p8p67 deluxe 2x ENGTX470 8GB Kit (2 x 4GB) 1600Mhz DDR3 8-8-8-24 CORSAIR 
Hard DriveHard DriveOSPower
60GB 285MB/s 275MB/s OCZ Vertex 2 Series SSD samsung 1tb windows 7 corsair hx650w 
Case
nzxt fantom white 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k,4600mhz @ 1.29v asus p8p67 deluxe 2x ENGTX470 8GB Kit (2 x 4GB) 1600Mhz DDR3 8-8-8-24 CORSAIR 
Hard DriveHard DriveOSPower
60GB 285MB/s 275MB/s OCZ Vertex 2 Series SSD samsung 1tb windows 7 corsair hx650w 
Case
nzxt fantom white 
  hide details  
Reply
post #9 of 68
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by HeadlessKnight;13896937 
have you tried changing the display mode to single display performance mode?

How is this done - where do i find the option ?
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
post #10 of 68
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by J3R03N;13896995 
this i got a asus and a msi 470gtx working on sli perfect

Will try one more time then smile.gif
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsRAMHard Drive
I7 2600k Gtx 580 SLI - 1x Palit and 1x EVGA Ref. 8 Gigs of Kingston Hyperx 1600 mhz 1x OCZ Agility 3 120 gb, 1 HDD 1000 gb 
Optical DriveOSMonitorPower
Random crap .. :) Win 7 Ultimate x64 LG 23" Full HD monitor 1x Coolermaster GX750, and one LC power 550 
Case
Corsair 700d 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › *FIXED!!!! FINALLY!* -No SLI option/screen black problem ..