Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HD problem not sure from what.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

HD problem not sure from what.

post #1 of 6
Thread Starter 
Ok for some reason every hard drive I connect as the OS drive on my Gigabyte P35 DS3-L after some time the partition gets killed. I just RMA one of my 1tb hard drives and I think they just sent me back the one I sent out as they didnt give me a 103SJ model like they did with my other one.

So could the file system being killed by the chipset as it will only do it connected to that mobo, but the one in my rig sig does not have that problem.

Or could it be the cpu causing the problem, because ever since I bought the Q6600 off here from someone been having nothing but problems with both boards, but yet to try my E6550 in my EVGA board. Also with the P35 board I get atapi errors alot on the drive the os is installed on about having paging errors, not responding, timing out.

Either way its quite annoying as I have LOTS of data I would rather not lose.
Edited by terraprime - 6/16/11 at 11:48pm
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
It could be a HDD issue and since you have 2 rigs you can test it on the known good rig. The second potential problem could come from the motherboard or from something as simple as the SATA cable. Motherboards brake, cheap ones brake more often if not properly taken care of as they need more airflow than expensive ones. SATA cables also brake from time to time due to handling, metal fatigue, etc.

You could do two things: format the HDD on the known good rig so you're sure it's properly partitioned and formatted. Then mount it on the faulty rig using a new SATA cable and see how it goes. If the HDD still gets corrupted, use another HDD in its place. If the second HDD gets corrupted it's almost surely a motherboard problem. You said you had another HDD RMA, was it from the same rig? If yes this points heavily towards motherboard problems. If the second HDD works then you found your problem. It's worth pointing out some boards just don't work with some disks - I had a HDD that worked poorly and got toasted simply because the mobo couldn't take it (the second HDD of the same model did the same) - I just sent the HDD to a friend and it worked well for her.

Last thing I wanted to say - I'm not aware if there would any way for a CPU to corrupt a HDD. If the problems began after mounting the new CPU then maybe a) the mobo was poorly handed during the CPU swap and it broke; b) the SATA/PSU power cables were twisted to the point they broke (it's actually easy to do on old PSUs where the isolation hardened); c) something else that made either the mobo/cables or the power cables to brake.

cheers
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
Well the cables i have are kinda old, but i used them on my evga board, which never had that problem with file system corrupt at all. Because only thing that is different from the setup Im talking about from my sig rig, is the mobo and ram at stock.

I did have a EIDE hard drive hooked up to the P35 ds3-l board it had some problems with the smart data. It was saying it was having large amounts of udma errors, same for all my other hard drives.
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Thread Starter 
Ok got my rig set up again. seems to be running fine at the moment with said hard drive. No problems yet. Nothing is different but mobo, cpu, and ram. Oh and its not in a case lol.
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
ok problem fixed, it was my stupid Sata cables. 4years of use apparently made them unreliable.
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
 
Problem Solver
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
intel Core i5 3570k 4.5ghz 1.200v - 0.000 offset  Gigabyte z77X-UP4 TH Beta Bios F11C with lastes... Sapphire 7950 3GB GSkill 2x8gb 2400mhz 11-13-13-31 T2 @ 10-13-13-... 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 128GB SSD SATA 3.0 M4-CT128M4SSD1 Corsair H80 v2i AIO liquid cooling Windows 10 Professional x64 47 inch Samsung LCD HD TV 
PowerAudio
Corsair 850w modular stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2Q Q6600 GO @ 3.2ghz 1.28 Gigabyte P35 DS3-L Pencil modded Nvidia 9800 GT 512mb 2x1gb Gskill 1066 5-5-5-15 & 2x1gb Gskill Pi 80... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial m4 CT128M4SSD1 128GB SSD - OS Drive Samsung HD103UJ & SJ 1 Terabyte HDD LG 22x DVD burner Arctic Freezer Pro 2  
OSMonitorPowerCase
Windows 7 Pro SP1 x64 HannsG 27.5" Widescreen Red thingy 750w Single rail old raidmax from 1st build beat to death 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Quote:
Originally Posted by terraprime View Post
ok problem fixed, it was my stupid Sata cables. 4years of use apparently made them unreliable.
That was a simple fix, lol. I want to also mention just for future reference, unstable overclocks can corrupt files on your hard drive. That's why it so important to make sure an overclock is stable before 24/7 usage.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k p8p67 deluxe reference gtx 680 Ripjaws(blue)1866, 8-9-8-24-2t 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
c300, 2X WD CAVAIAR BLACK 640GB RAID 0 LG Bluray/Dvd Rewriter 7 Ult Gateway 24" lcd 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Lycosa Corsair 750w tx Cooler Master HAF 932 black g9 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k p8p67 deluxe reference gtx 680 Ripjaws(blue)1866, 8-9-8-24-2t 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
c300, 2X WD CAVAIAR BLACK 640GB RAID 0 LG Bluray/Dvd Rewriter 7 Ult Gateway 24" lcd 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Lycosa Corsair 750w tx Cooler Master HAF 932 black g9 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HD problem not sure from what.