Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Gigabyte GA-990XA/970A-Series Owners' Club & Help Thread - FX-8350 support added
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] Gigabyte GA-990XA/970A-Series Owners' Club & Help Thread - FX-8350 support added - Page 32

post #311 of 3278
My motherboard seems to have my ram defaulted to 1333MHz even though Patriot has it listed as the 1600LE(AKA, 1600MHz).

A)Would it be safe to change it manually?
B)Would it even matter performance wise?
Gaming n' Stuff
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K Gigabyte Z77 Gigabyte GTX 970 Windforce 3X 16GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
90GB Corsair SSD + 2TB Raid Corsair H100 Windows 8.1 2x Asus PA248Q 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Blackwidow Ultimate SeaSonic X-1250 HAF 932 Beyerdynamic DT-990 600ohm w/ Soundblaster ZX 
  hide details  
Reply
Gaming n' Stuff
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K Gigabyte Z77 Gigabyte GTX 970 Windforce 3X 16GB DDR3 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
90GB Corsair SSD + 2TB Raid Corsair H100 Windows 8.1 2x Asus PA248Q 
KeyboardPowerCaseAudio
Razer Blackwidow Ultimate SeaSonic X-1250 HAF 932 Beyerdynamic DT-990 600ohm w/ Soundblaster ZX 
  hide details  
Reply
post #312 of 3278
Thread Starter 
Yes, change it manually. Depending on your tasks it can matter performance wise, but it can also matter stability wise.
post #313 of 3278
Cold boot issues, restart issues, no boot, no post issues, etc.

System Gigabyte GA-990xa-ud3, powercolor 6850, g.skill ddr3-1866 GB kit, 500W seasonic, WD black 640gb, amd 955be

OK so my old system was basically the same, Upgraded the mobo, ram and video card.

So problem, booted ok first few times, then restarted and nothing, no beeps, no post. Cleared CMOS , got into BIOS, exited no boot.

So basically 8/10 times no beep, no boot, no post. 1/10 times, 1 beep, get BIOS screen, and no boot, 1/10, boots normally.

Trouble shooting, updated the BIOS, if anything it made it worse, tried, default bios settings, optimal settings, and fail safe settings and custom settings, all the same thing.

When it does boot it funtions normally, restart it and it usually doesn't reboot. When it was running, I ran prime95 for 12 hours CPU test, everything passed.

Booted to memtest86 (not +) ran over night, said passed, however the blue memtest screen had garbled text all alover the screen.

So I think after prime 95 I can rule out the CPU? so its down to the Ram, mobo and video card for the grief? I am going to try putting in my 4850 in the morning and trying that. Could the CPU still be a culprit? I tried setting the ram manually to 1333, with a bump to 1.55V and still the same thing.
Need some serious help, getting close to the 30 day return date.

Thanks
post #314 of 3278
Try changing the PSU 500W seems a little low
Strange combo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990FXA-UD5 ASUS 6850 Muskin Blackline 991744 
Hard DriveCoolingOSMonitor
wd black x2 500gb Hyper TX3 Windows 7 x64 Samsung P2350 
KeyboardPowerCaseMouse Pad
Wireless Solar k750 Silverstone Strider Lian Li PC-9FB Mionix sargas  
  hide details  
Reply
Strange combo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 GA-990FXA-UD5 ASUS 6850 Muskin Blackline 991744 
Hard DriveCoolingOSMonitor
wd black x2 500gb Hyper TX3 Windows 7 x64 Samsung P2350 
KeyboardPowerCaseMouse Pad
Wireless Solar k750 Silverstone Strider Lian Li PC-9FB Mionix sargas  
  hide details  
Reply
post #315 of 3278
Thread Starter 
Single 6850 on 500W is fine.
There may be something (aside from the RAM?) corrupting data and causing instability.
Have you tried updating to the latest BIOS?
post #316 of 3278
Have you tried a different hard drive? The no boot sounds like a hard drive issue or could be faulty ram if you aren't getting it to post. Try one stick of ram and see if it post.
post #317 of 3278
Thread Starter 
Bump - Newegg price down $5 to $135
post #318 of 3278
gigabyte fixed core unlock in f5?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2@x4 B50 3.1ghz Gigabyte 990XA-UD3 Asus matrix gtx 260 2x2gb kingston HyperX 1600mhz cl9 
Case
Antec 300 black mod 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x2@x4 B50 3.1ghz Gigabyte 990XA-UD3 Asus matrix gtx 260 2x2gb kingston HyperX 1600mhz cl9 
Case
Antec 300 black mod 
  hide details  
Reply
post #319 of 3278
Thread Starter 
^ They did? I'm not sure.
post #320 of 3278
Well, 60 tries later and 3 cmos checksum errors, I think I have to say its the mobo.

I did reflash to F4 and its somewhat co-operative now. Occasionally it will hang after the BIOS splash screen and quite often it hangs when being restarted, (it doesn't boot back up)

Memtest 86+ 4.20 ran 3 loops no errors or issues. Prime 95 cpu burn ran from within windows for 12 hours with no issue. And I havent tried furmark on the vidcard yet.

Anyone know what the checksum is supposed to be for this mobo?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] Gigabyte GA-990XA/970A-Series Owners' Club & Help Thread - FX-8350 support added