Overclock.net › Forums › Mobile Computing Forum › Laptops and Netbooks › Laptop wont boot, no bios and no post
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Laptop wont boot, no bios and no post

post #1 of 11
Thread Starter 
Hey guys,

Not sure if this is the right category to post his but I just decided to pull out my wives old laptop to troubleshoot it and it wont boot up. It powers up when I start it but after two-three seconds of black screen, a flashing white line appears in the upper left corner and the computer doesnt respond to anything.

Before anyone asks, I cannot get into bios, I cannot run windows recovery, it literally responds to nothing.

So I believe it is obviously a hardware issue, and was wondering if anyone had any input as to what needs replacing.

I have a very similar laptop I can take apart for spare parts.
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Is it the flashing line (Size of an underscore) that generally appears before windows loads? If so it seems as if its attempting to read from the drive. First i would listen for any out-of-the-ordinary noises. Then open her up and look for any obvious physical defects such as a bent MB or unseated HDD (My laptop has similar issues all the time, and the HDD needs to be reseated.)

Most important thing to do would be to remove the case and look for mis-connected parts/loose stuff.
Nihilus
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 - 4.5GHz Rampage IV Formula EVGA GTX680 - 1.25GHz Samsung Green - 2000MHz/CL10/4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Green - 1TB Plextor M3 - 128GB Custom Water Windows 7 Professonal - x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2312HM Ducky G2 Pro Seasonic 660XP - 660W Define R4 - Pearl Black 
MouseMouse Pad
Kone Pure Goliathus Control 
  hide details  
Reply
Nihilus
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 - 4.5GHz Rampage IV Formula EVGA GTX680 - 1.25GHz Samsung Green - 2000MHz/CL10/4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Green - 1TB Plextor M3 - 128GB Custom Water Windows 7 Professonal - x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2312HM Ducky G2 Pro Seasonic 660XP - 660W Define R4 - Pearl Black 
MouseMouse Pad
Kone Pure Goliathus Control 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Anywho, thanks for the help. I'll definitely take it apart and have a look. Thanks!
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
You could try connecting you notebook with an LCD screen. You know that its (99% of the time) the screen(or LCD cable) when the external one gives an image. Also, you could perform a 'hardware reset' by removing the battery and pushing the power button a few times. Sometimes you need to push and hold the power button for it to reset. Then try to power on the notebook while its plugged into the wall. This ensures there is no excess current in the notebook (can sometimes cause the notebook to show no image).

Let us know what happens.cool.gif
Edited by Sonolegolas - 7/17/11 at 8:07am
PC
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Gene-z ASUS GTX 660 TI Corsair Vengeance LP 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung F1 Windows 10 Pro 64-Bit iiyama ProLite XB2380HS Logitech UltraX Premium Keyboard 
PowerCaseMouse
Corsair TX750 Lian Li PC-V351 Logitech G5 
  hide details  
Reply
PC
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus Maximus IV Gene-z ASUS GTX 660 TI Corsair Vengeance LP 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Samsung F1 Windows 10 Pro 64-Bit iiyama ProLite XB2380HS Logitech UltraX Premium Keyboard 
PowerCaseMouse
Corsair TX750 Lian Li PC-V351 Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Thread Starter 
I doubt the hardware reset with the battery will help as we tried these fixes back when it first gave us trouble. Its not the lcd either I assure you.

To clarify for JoshHunter, it is definately the blinking underscore in the upper left corner. As previously stated it goes straight to this, no post, no bios codes, nothing. I cannot enter bios by any method. My guess was that the motherboard is fried, since it wont post at all, though this is the first time I've ever encountered this problem before.

I'm at work right now but when I get home I will attempt to reset some of the hardware, though I beleive my father-in-law tried this already. If nothing else I'll try to salvage the cpu and ram to put in my other laptop.

I'll let you all know what happens and please share if you have any more input.
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Quote:
Originally Posted by stonedzen;14247195 
I doubt the hardware reset with the battery will help as we tried these fixes back when it first gave us trouble. Its not the lcd either I assure you.

To clarify for JoshHunter, it is definately the blinking underscore in the upper left corner. As previously stated it goes straight to this, no post, no bios codes, nothing. I cannot enter bios by any method. My guess was that the motherboard is fried, since it wont post at all, though this is the first time I've ever encountered this problem before.

I'm at work right now but when I get home I will attempt to reset some of the hardware, though I beleive my father-in-law tried this already. If nothing else I'll try to salvage the cpu and ram to put in my other laptop.

I'll let you all know what happens and please share if you have any more input.

HDD issues are definitely ruled out tongue.gif

A RAM issue is more likely, but you would probably hear a beep to indicate POST failure upon booting. Throw some old dimms in there and see if anything improves smile.gif
Nihilus
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 - 4.5GHz Rampage IV Formula EVGA GTX680 - 1.25GHz Samsung Green - 2000MHz/CL10/4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Green - 1TB Plextor M3 - 128GB Custom Water Windows 7 Professonal - x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2312HM Ducky G2 Pro Seasonic 660XP - 660W Define R4 - Pearl Black 
MouseMouse Pad
Kone Pure Goliathus Control 
  hide details  
Reply
Nihilus
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 - 4.5GHz Rampage IV Formula EVGA GTX680 - 1.25GHz Samsung Green - 2000MHz/CL10/4x4GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
WD Caviar Green - 1TB Plextor M3 - 128GB Custom Water Windows 7 Professonal - x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2312HM Ducky G2 Pro Seasonic 660XP - 660W Define R4 - Pearl Black 
MouseMouse Pad
Kone Pure Goliathus Control 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
Sweet info man, I'll try the memory before anything.
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
I Think RAM issue more likely Also, you could perform a 'hardware reset' by removing the battery and pushing the power button a few times.....


Good Luck !!!!!!
Endless Overclock
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5960x 1.26v @ 4.5Ghz 24/7  Asus Rampage V Extreme  XFX R290 ADATA XPG Z1 16GB 4 x 4 DDR4 2800MHz Oc to 3205... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RAID 2 X 128GB SSD 2 x 3TB + 2 X 2TB  SONY DVD-RW CPU-Swiftech/ XSPC Bay Reservoir Mcp655/ RX360 Windows 8.1 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
27" 1440P @75Hz auria LeD & 46" 120hz LeD TV Logitech G710 Corsair AX1200 Corsair 800D 
MouseMouse PadAudio
Logitech G500 I-opener Creative Sound Z PCI Card 
  hide details  
Reply
Endless Overclock
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-5960x 1.26v @ 4.5Ghz 24/7  Asus Rampage V Extreme  XFX R290 ADATA XPG Z1 16GB 4 x 4 DDR4 2800MHz Oc to 3205... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RAID 2 X 128GB SSD 2 x 3TB + 2 X 2TB  SONY DVD-RW CPU-Swiftech/ XSPC Bay Reservoir Mcp655/ RX360 Windows 8.1 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
27" 1440P @75Hz auria LeD & 46" 120hz LeD TV Logitech G710 Corsair AX1200 Corsair 800D 
MouseMouse PadAudio
Logitech G500 I-opener Creative Sound Z PCI Card 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Thread Starter 
Alright I'm home!

So, replacing the ram did nothing. Neither did the hardware reset.

I'm convinced its the motherboard. So, I am as of now piecing the two inspirons into one functional computer (fingers crossed). Now I just have to figure out how to open them without causing damage.
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
I'm posting this from rebuilt laptop. (cue victory music)


I removed the cpu and ram from the broken 5150 and installed them in the 5100. I also replaced the thermal pad on the motherboard chipset and used as5 on the cpu.


System is running great!

3.2ghz pentium 4
1gb ddr-333
40gb 5500rpm
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
The Monolith
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 955 BE C2 @ 3.84ghz (240x16, 1.47v) MSI GD70-790FX, IMC @ 2640mhz (240x16, 1.3v) Gigabyte GTX460 OC 1GB GDDR5 850-1700-2000 1.025v 8gb G.Skill Ripjaw DDR3-1600 cl 7-8-7-24-1t, 1.65v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
(2) 1TB Samsung F3 Sony DVD/DVR/CDR Windows 7 Home Premium 64-bit Viewsonic 22" widescreen 5ms 
KeyboardPowerCaseMouse
Belkin n52te and xGene Mini Cooler Master RS-500 Cooler Master 690 II Advanced Logitech G5 with Setpoint 
Mouse PadAudio
RevolTec Precision Advanced Onboard 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Laptops and Netbooks
Overclock.net › Forums › Mobile Computing Forum › Laptops and Netbooks › Laptop wont boot, no bios and no post