Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Is my GTX 560 Ti Bottlenecking?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Is my GTX 560 Ti Bottlenecking? - Page 3

post #21 of 31
My Asus did this when I moved my GPU to second slot. Go into bios and make sure that the second slot is not running at x1. My bios had option to change it to x4. That is the issue obviously. Running at 1x is bad. x4 and x16 I noticed only slightly different numbers in 3DMark.
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
post #22 of 31
Quote:
Originally Posted by fRingE View Post
Thank you for actually reading :/
Your sentence structure is poor and you mispelled stock with "stick".
Those numbers didn't look stock either.. didn't mean to breeze over your post.
buildX
(16 items)
 
X3Elite (HTPC)
(14 items)
 
Dell XPS L702X
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 @ 4.0GHz (24/7) HT/on  Asus P6TD Deluxe Gigabyte 2GB GTX 670 Windforce3X OC  6GB OCZ Gold 1600 (tri-channel) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 850 EVO 250GB Seagate Barracuda 500GB 7.2K 16MB Cache Prolimatech Megahalem Rev.B (Push/Pull) Windows 7 Home Premium 64 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer X233H Razer BlackWidow Ultimate  OCZ ModXStream Pro 600W XClio Windtunnel 
MouseMouse Pad
Logitech G502 Proteus Core Tunable  Razer Goliathus 444mm x 355mm - Speed Edition ... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 X3 BE @ 3.2GHz 24/7 MSi 770-G45 Sapphire Radeon HD 6870  8GB GSkill RipJaw 1333Mhz  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Samsung F3  DVD+-RW  Windows 7 Home Premium 64bit 60" LG 60PA5500 Plasma 
MonitorPowerCase
Acer X1373WH Projector Corsair CX500 Cooler Master 430 
CPUGraphicsGraphicsRAM
i5-2430M Intel HD Graphics  Nvidia 1GB GT 550M (GF116) w/Optimus|DX11|144 ... 6GB DDR3  
Hard DriveHard DriveOSMonitor
120GB PNY 1311 SSD 500GB 7.2K RPM Windows7 Home Premium 64 17.3" WLED TL 1600 X 900 with 2.0MP HD webcam 
KeyboardCaseAudio
Backlit Keyboard Elemental Silver Aluminum JBL 2.1 W/ Built-in Subwoofer 
  hide details  
Reply
buildX
(16 items)
 
X3Elite (HTPC)
(14 items)
 
Dell XPS L702X
(11 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 930 @ 4.0GHz (24/7) HT/on  Asus P6TD Deluxe Gigabyte 2GB GTX 670 Windforce3X OC  6GB OCZ Gold 1600 (tri-channel) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 850 EVO 250GB Seagate Barracuda 500GB 7.2K 16MB Cache Prolimatech Megahalem Rev.B (Push/Pull) Windows 7 Home Premium 64 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer X233H Razer BlackWidow Ultimate  OCZ ModXStream Pro 600W XClio Windtunnel 
MouseMouse Pad
Logitech G502 Proteus Core Tunable  Razer Goliathus 444mm x 355mm - Speed Edition ... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 X3 BE @ 3.2GHz 24/7 MSi 770-G45 Sapphire Radeon HD 6870  8GB GSkill RipJaw 1333Mhz  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Samsung F3  DVD+-RW  Windows 7 Home Premium 64bit 60" LG 60PA5500 Plasma 
MonitorPowerCase
Acer X1373WH Projector Corsair CX500 Cooler Master 430 
CPUGraphicsGraphicsRAM
i5-2430M Intel HD Graphics  Nvidia 1GB GT 550M (GF116) w/Optimus|DX11|144 ... 6GB DDR3  
Hard DriveHard DriveOSMonitor
120GB PNY 1311 SSD 500GB 7.2K RPM Windows7 Home Premium 64 17.3" WLED TL 1600 X 900 with 2.0MP HD webcam 
KeyboardCaseAudio
Backlit Keyboard Elemental Silver Aluminum JBL 2.1 W/ Built-in Subwoofer 
  hide details  
Reply
post #23 of 31
x1 is the bottleneck. Just put it back up one slot.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Lapped@4GHz/201x20/1.392VHTON/1.372VHTOFF ASrock extreme p55 Powercolour 6970s in CF@950C/1500M@1.175(stock V) Kingston HyperX T1 4GB 2133MHz 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 ultimate x64 ELETT221 @ 1920x1080 Microsoft curve Antec High Current Gamer 750w 
Mouse
iHome Fast Track Laser 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Lapped@4GHz/201x20/1.392VHTON/1.372VHTOFF ASrock extreme p55 Powercolour 6970s in CF@950C/1500M@1.175(stock V) Kingston HyperX T1 4GB 2133MHz 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 ultimate x64 ELETT221 @ 1920x1080 Microsoft curve Antec High Current Gamer 750w 
Mouse
iHome Fast Track Laser 
  hide details  
Reply
post #24 of 31
Thread Starter 
K I just woke up and read all the posts. I'll look in the bios and change the slot bandwidth. If that don't work then I'll change the cards back. The Killer 2100 runs @ x1 anyways so it being it the second slot won't matter.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
post #25 of 31
Quote:
Originally Posted by amstech View Post
Agreed.
Run at stock to see what happens.

And a 560Ti will run out of power at 1080P in many games, you won't be able to completely max them.
Um I have no issues with a majority of games putting 2-4AA.

go play a game and run afterburner with FPS monitoring. Set the update time to ever 2-3 seconds and look at your GPU usage. is it all over the place?
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #26 of 31
As mentioned above, obviously putting it back to the previous slot is a simple, free troubleshooting step, and will tell you a lot about the current situation. Without question that is the first thing I'd try

Assuming the issue goes away, I'd then uninstall drivers, then shut down and swap the card, then restart, then install drivers again with the 'clean' install option. That's something else that's free and easy.

Has your GPU usage also gone way down, or are you getting these bad FPS even w/the same usage level?

Also, what kind of 'bottlenecking' are you referring to in your thread title?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
post #27 of 31
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by brettjv View Post
As mentioned above, obviously putting it back to the previous slot is a simple, free troubleshooting step, and will tell you a lot about the current situation. Without question that is the first thing I'd try

Assuming the issue goes away, I'd then uninstall drivers, then shut down and swap the card, then restart, then install drivers again with the 'clean' install option. That's something else that's free and easy.

Has your GPU usage also gone way down, or are you getting these bad FPS even w/the same usage level?

Also, what kind of 'bottlenecking' are you referring to in your thread title?
a low bandwidth bottle neck.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
post #28 of 31
Thread Starter 
If you look at the board here: http://www.newegg.com/Product/Produc...iostar%20890fx

The board has 4 x PCI-E x16 2.0 Slots Running @ (x16,x16, x4, x1)

First Slot (White) PCI-E Runs @ Full X16
Second Slot (Red) PCI-E Runs @ X1
Third Slot (White) PCI-E Runs @ x16
Fourth Slot (Red) PCI-E Runs @ X4

I am sure the Third and Fourth slots are correct unless I got them mixed up. Newegg stats the bus slots to run x16,x16,x4,x1 down the line starting from the first slot. I obviously have experience and I have to say they are wrong. The first two run X16, x1 for sure. This is a Junk Mobo -_-
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[AMD] Phenom II x4 955 C2 @ 3.6GHz 1.385v [Biostar] TA890FXE (NB @ 2400MHz 1.25v) [MSI] GTX 560 Ti TFII GE @ 1000/2000/2100 1.087v [OCZ] 4GB Gold Series DDR3 1333MHZ 9-9-9-20 2T 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[WD] 320GB SATA II HDD [Windows] 7 Home Premium 64bit [ASUS] VE248H 1920x1080 60Hz 2MS LED [Logitech] K120 
PowerCaseMouseMouse Pad
[Corsair] CMPSU-850TX 850W [ThermalTake] Armor (Ryūjin Case Mod) [Steelseries] Xai [Steelseries] QCK+ 
  hide details  
Reply
post #29 of 31
I know that this has been said before but I can't stress enough this. If you do something different and it changes your results in a negative manner the the logical course would be to undo what you did to create the negative effect. With that said, I would move the card back up to the top slot and see if it fixes your issue. If that doesn't work the read through the replies and prioritize the possible fixes from least complicated to most complicated and start with the least complicated solution. If changing the slot doesn't fix the issue then I would suggest that you Google to see which of the NVIDIA drivers yields the highest fps and do a clean install of those drivers. It does make a difference and tons of people research this and post there findings so it shouldn't be hard to find which drivers are best for you. Keep us posted with your progress and maybe we can offer more help.

Sent from my HTC EVO 4G using Tapatalk!
Nathan
post #30 of 31
Quote:
Originally Posted by lawrencendlw View Post
I know that this has been said before but I can't stress enough this. If you do something different and it changes your results in a negative manner the the logical course would be to undo what you did to create the negative effect. With that said, I would move the card back up to the top slot and see if it fixes your issue. If that doesn't work the read through the replies and prioritize the possible fixes from least complicated to most complicated and start with the least complicated solution. If changing the slot doesn't fix the issue then I would suggest that you Google to see which of the NVIDIA drivers yields the highest fps and do a clean install of those drivers. It does make a difference and tons of people research this and post there findings so it shouldn't be hard to find which drivers are best for you. Keep us posted with your progress and maybe we can offer more help.

Sent from my HTC EVO 4G using Tapatalk!
Nathan
Well said.

Not much need for any more input when this has been said.

Come back and report what happens when you try what he's said and then some real problem solving can go on.


To be honest, you probably just need to reinstall the drivers. I know anytime I swap slots I have to have windows recognize the card again and re associate drivers.
Test
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 x79-UD3 EVGA GTX 670 Samsung 1.35v low pro 
Hard DriveMonitorKeyboardPower
Crucial M4 Yamakasi Catleap Ducky DK-1087 ST-1000G 
CaseMouse
Lian Li A71F Steelseries - Ikari 
  hide details  
Reply
Test
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 x79-UD3 EVGA GTX 670 Samsung 1.35v low pro 
Hard DriveMonitorKeyboardPower
Crucial M4 Yamakasi Catleap Ducky DK-1087 ST-1000G 
CaseMouse
Lian Li A71F Steelseries - Ikari 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Is my GTX 560 Ti Bottlenecking?