Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 5770 Crossfire troubles
New Posts  All Forums:Forum Nav:

5770 Crossfire troubles

post #1 of 30
Thread Starter 
Hey folks, so I recently upgraded from an Asus 880G microATX board to the Sabertooth 990fx, and also purchased a second HD 5770 for crossfire. Here is my CPU-Z validator:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1919445

As you can see, one of my graphics cards is seriously underclocked. What's more, I actually am using MSI Afterburner to OVERclock these cards, and that's not even showing in CPU-Z. However, using MSI Afterburner in game, it does indeed show that one card is at 900 Mhz and the other at 157 Mhz. I'm getting mixed feedback from multiple tuning/statistical programs. Any ideas? Much appreciated,
Thomas
post #2 of 30
Dont use CPUZ to monitor video card, use GPU-Z.

And only use one program at a time.

If you have a video play back on while gamming may cause that wierd lower clocks. Ex: youtube loading video while you play, movie that you minimized.
Make sure to check crossfire is ENABLE in Catalyst control settings.
post #3 of 30
If you open a game or something that will stress the GPUs, both of them will run @ 900Mhz.
The Steeler
(15 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 - 3470 @ 3.4Ghz  Gigabyte Z77X - UD3H MSI Aero GTX1060 ITX 3GB Corsair Value 12GB DDR3 @ 1333Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo 120GB WD4000AAKS 400GB WD1001FALS 1TB WD20EARS 2TB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 10 Pro x64 Samsung B2430HD 24" 1080p  Microsoft Wireless Keyboard 2000 
PowerCaseMouse
Corsair CX750M 750w Zalman Z11 Neo Microsoft Wireless Mouse 2000 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i3 - 3227U @ 1.9Ghz Dell HM76 AMD 7670M 1GB @ 720/1000 + HD4000  Elpida + Hyundai 8GB DDR3 @ 1600Mhz 
Hard DriveOS
ST9500420AS 500GB Windows 10 Pro x64 
  hide details  
Reply
The Steeler
(15 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 - 3470 @ 3.4Ghz  Gigabyte Z77X - UD3H MSI Aero GTX1060 ITX 3GB Corsair Value 12GB DDR3 @ 1333Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 840 Evo 120GB WD4000AAKS 400GB WD1001FALS 1TB WD20EARS 2TB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-D14 Windows 10 Pro x64 Samsung B2430HD 24" 1080p  Microsoft Wireless Keyboard 2000 
PowerCaseMouse
Corsair CX750M 750w Zalman Z11 Neo Microsoft Wireless Mouse 2000 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i3 - 3227U @ 1.9Ghz Dell HM76 AMD 7670M 1GB @ 720/1000 + HD4000  Elpida + Hyundai 8GB DDR3 @ 1600Mhz 
Hard DriveOS
ST9500420AS 500GB Windows 10 Pro x64 
  hide details  
Reply
post #4 of 30
His cards are being stressed when doing this, as his clocks are up at 850Mhz on the other one. Plus, 5770's don't idle at 157Mhz, they idle at 400Mhz.

Swap the card's positions on the board and see if the problem still exists. If the 157Mhz card switches to the "GPU2" position, then you might have a bum card.

A way to make sure that it's a bum card would be to try 'em one at a time.
Perpetual Upgrade
(17 items)
 
Server
(17 items)
 
Galago UltraPro
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K MSI Z97M Gaming Zotac GTX 1080 AMP! Edition (2x4GB) Corsair DDR3-2000 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128GB Crucial M4 (2x) 500GB RAID 0 Swiftech Apogee Black Ice GT Stealth 240 
OSKeyboardPowerCase
Windows 10 Pro 64bit Corsair K70 Vengence Seasonic X650 Aerocool DS Cube 
MouseAudio
Logitech G500 ASUS Xonar DX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 MSI 870A-G54 nVidia 8400GS (2x2GB) Patriot DDR3-1600 
RAMHard DriveHard DriveCooling
(2x4GB) Patriot DDR3-1600 (3x) 320GB RAID 5 (1x) 1TB Backup Storage Coolermaster TX3 
OSPowerOther
Proxmox Hypervisor Antec TruePower 430W HP Smart Array P400 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4750HQ Intel Iris Pro Graphics 5200  (2 x 4GB) DDR3-1600 90GB Intel mSATA SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
500GB 5400RPM HDD Ubuntu Gnome 15.10 Windows 10 14" 1080p ColorPro IPS 
Case
Galago UltraPro 
  hide details  
Reply
Perpetual Upgrade
(17 items)
 
Server
(17 items)
 
Galago UltraPro
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K MSI Z97M Gaming Zotac GTX 1080 AMP! Edition (2x4GB) Corsair DDR3-2000 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128GB Crucial M4 (2x) 500GB RAID 0 Swiftech Apogee Black Ice GT Stealth 240 
OSKeyboardPowerCase
Windows 10 Pro 64bit Corsair K70 Vengence Seasonic X650 Aerocool DS Cube 
MouseAudio
Logitech G500 ASUS Xonar DX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 MSI 870A-G54 nVidia 8400GS (2x2GB) Patriot DDR3-1600 
RAMHard DriveHard DriveCooling
(2x4GB) Patriot DDR3-1600 (3x) 320GB RAID 5 (1x) 1TB Backup Storage Coolermaster TX3 
OSPowerOther
Proxmox Hypervisor Antec TruePower 430W HP Smart Array P400 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4750HQ Intel Iris Pro Graphics 5200  (2 x 4GB) DDR3-1600 90GB Intel mSATA SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
500GB 5400RPM HDD Ubuntu Gnome 15.10 Windows 10 14" 1080p ColorPro IPS 
Case
Galago UltraPro 
  hide details  
Reply
post #5 of 30
I was getting some wierd clocks like that when i installed 3 cards, ( middle was the trouble).

But that was coz CCC wasnt working properly, after a few reinstalls and reboots, all working good!
post #6 of 30
Thread Starter 
update: while playing games, sometimes both GPUs are shown at 900 Mhz. But if I check CPU-Z while playing games it still shows one at 157 Mhz!
post #7 of 30
Quote:
Originally Posted by tCoLL View Post
update: while playing games, sometimes both GPUs are shown at 900 Mhz. But if I check CPU-Z while playing games it still shows one at 157 Mhz!
It's probably just CPU-Z, then.
Perpetual Upgrade
(17 items)
 
Server
(17 items)
 
Galago UltraPro
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K MSI Z97M Gaming Zotac GTX 1080 AMP! Edition (2x4GB) Corsair DDR3-2000 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128GB Crucial M4 (2x) 500GB RAID 0 Swiftech Apogee Black Ice GT Stealth 240 
OSKeyboardPowerCase
Windows 10 Pro 64bit Corsair K70 Vengence Seasonic X650 Aerocool DS Cube 
MouseAudio
Logitech G500 ASUS Xonar DX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 MSI 870A-G54 nVidia 8400GS (2x2GB) Patriot DDR3-1600 
RAMHard DriveHard DriveCooling
(2x4GB) Patriot DDR3-1600 (3x) 320GB RAID 5 (1x) 1TB Backup Storage Coolermaster TX3 
OSPowerOther
Proxmox Hypervisor Antec TruePower 430W HP Smart Array P400 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4750HQ Intel Iris Pro Graphics 5200  (2 x 4GB) DDR3-1600 90GB Intel mSATA SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
500GB 5400RPM HDD Ubuntu Gnome 15.10 Windows 10 14" 1080p ColorPro IPS 
Case
Galago UltraPro 
  hide details  
Reply
Perpetual Upgrade
(17 items)
 
Server
(17 items)
 
Galago UltraPro
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K MSI Z97M Gaming Zotac GTX 1080 AMP! Edition (2x4GB) Corsair DDR3-2000 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
128GB Crucial M4 (2x) 500GB RAID 0 Swiftech Apogee Black Ice GT Stealth 240 
OSKeyboardPowerCase
Windows 10 Pro 64bit Corsair K70 Vengence Seasonic X650 Aerocool DS Cube 
MouseAudio
Logitech G500 ASUS Xonar DX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 MSI 870A-G54 nVidia 8400GS (2x2GB) Patriot DDR3-1600 
RAMHard DriveHard DriveCooling
(2x4GB) Patriot DDR3-1600 (3x) 320GB RAID 5 (1x) 1TB Backup Storage Coolermaster TX3 
OSPowerOther
Proxmox Hypervisor Antec TruePower 430W HP Smart Array P400 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4750HQ Intel Iris Pro Graphics 5200  (2 x 4GB) DDR3-1600 90GB Intel mSATA SSD 
Hard DriveOSOSMonitor
500GB 5400RPM HDD Ubuntu Gnome 15.10 Windows 10 14" 1080p ColorPro IPS 
Case
Galago UltraPro 
  hide details  
Reply
post #8 of 30
Thread Starter 
GPU-Z shows one graphics card at 850 Mhz (So still not showing OC)
and the other at 157 Mhz.
post #9 of 30
Seems wrong. Mine never idles below 400MHz.
The New Precious
(21 items)
 
My Precious...
(24 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] Core i7-4790k [ASUS] Z97-DELUXE [ASUS] GTX 980 Strix [Corsair] Vengance Pro Series 16GB DDR3-2400 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[Crucial] M550 512GB [WD] Black 3TB x 2 [EK] Supremacy EVO - Gold [EK] GTX 980 Strix - Fullcover w/ Backplate 
CoolingCoolingCoolingCooling
[EK] D5 X-RES Top 100 w/ D5 Vario [Monsoon] 3/8" ID 5/8" OD Compressions - Gold [XSPC] EX240 x 2 [Corsair] SP120 x 5 / AF120 x 1 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows] 8.1 Pro 64-bit [BenQ] XL2420TX [Corsair] K70 - Red switches [Corsair] AX750 
CaseMouseAudioAudio
[Corsair] Carbide Air 540 [Razer] Naga Epic [Audio Technica] ATH-A700  [Antlion] ModMic 
Other
[Lamptron] FC5-V2  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] Core i7-960 [ASUS] Rampage III Formula [EVGA] GTX 670 FTW 2GB [Corsair] Dominator-GT 6GB DDR3-1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
[Crucial] M4 128GB [Samsung] Spinpoint F3 1TB x2 [WD] Caviar Black 750GB [XSPC] Raystorm 
CoolingCoolingCoolingCooling
[EVGA] GTX 680 Hydro Copper w/ Backplate  [XSPC] EX360 and EX240 [XSPC] Dual-bay Res w/ [Swiftech] MCP655 [Scythe] Gentle Typhoon AP-15 x 5 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Bitfenix] Spectre Pro Red LED - 140mm x 4 [Windows] 7 Ultimate 64-Bit [BenQ] XL2420TX [Saitek] Cyborg V.5 Red LED 
PowerCaseMouseAudio
[Corsair] AX850 [NZXT] Switch 810 Matte Black [Razer] Naga Epic Red LED [Audio Technica] ATH-A700 
AudioOther
[ASUS] Xonar Essence STX [Lamptron] FC5-V2 
CPUGraphicsRAMHard Drive
[Intel] Core M-5Y10 [Intel] HD Graphics 5300 [Generic?] 8 GB DDR3 [Generic?] 256GB SSD 
OSMonitor
[Microsoft] Windows 10 1920 x 1080 
  hide details  
Reply
The New Precious
(21 items)
 
My Precious...
(24 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] Core i7-4790k [ASUS] Z97-DELUXE [ASUS] GTX 980 Strix [Corsair] Vengance Pro Series 16GB DDR3-2400 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
[Crucial] M550 512GB [WD] Black 3TB x 2 [EK] Supremacy EVO - Gold [EK] GTX 980 Strix - Fullcover w/ Backplate 
CoolingCoolingCoolingCooling
[EK] D5 X-RES Top 100 w/ D5 Vario [Monsoon] 3/8" ID 5/8" OD Compressions - Gold [XSPC] EX240 x 2 [Corsair] SP120 x 5 / AF120 x 1 
OSMonitorKeyboardPower
[Windows] 8.1 Pro 64-bit [BenQ] XL2420TX [Corsair] K70 - Red switches [Corsair] AX750 
CaseMouseAudioAudio
[Corsair] Carbide Air 540 [Razer] Naga Epic [Audio Technica] ATH-A700  [Antlion] ModMic 
Other
[Lamptron] FC5-V2  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] Core i7-960 [ASUS] Rampage III Formula [EVGA] GTX 670 FTW 2GB [Corsair] Dominator-GT 6GB DDR3-1866 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
[Crucial] M4 128GB [Samsung] Spinpoint F3 1TB x2 [WD] Caviar Black 750GB [XSPC] Raystorm 
CoolingCoolingCoolingCooling
[EVGA] GTX 680 Hydro Copper w/ Backplate  [XSPC] EX360 and EX240 [XSPC] Dual-bay Res w/ [Swiftech] MCP655 [Scythe] Gentle Typhoon AP-15 x 5 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Bitfenix] Spectre Pro Red LED - 140mm x 4 [Windows] 7 Ultimate 64-Bit [BenQ] XL2420TX [Saitek] Cyborg V.5 Red LED 
PowerCaseMouseAudio
[Corsair] AX850 [NZXT] Switch 810 Matte Black [Razer] Naga Epic Red LED [Audio Technica] ATH-A700 
AudioOther
[ASUS] Xonar Essence STX [Lamptron] FC5-V2 
CPUGraphicsRAMHard Drive
[Intel] Core M-5Y10 [Intel] HD Graphics 5300 [Generic?] 8 GB DDR3 [Generic?] 256GB SSD 
OSMonitor
[Microsoft] Windows 10 1920 x 1080 
  hide details  
Reply
post #10 of 30
Thread Starter 
More info: While playing a game full screen MSI afterburner is showing 900 Mhz on both cards. However, after tabbing out to another screen performance drops to 900 Mhz/157 Mhz
GPU-Z is also recognizing 900/157Mhz. Is there some feature in Afterburner that is downclocking my card when not in use?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 5770 Crossfire troubles