Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GA-Z68X-UD4-B3 Start up slow?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GA-Z68X-UD4-B3 Start up slow?

post #1 of 7
Thread Starter 
Hey guys,

I just installed my GA-Z68X-UD4-B3, installed the boot OS on my SSD, and ran a Raid 0 on my 2x Seagate drives.

Whenever my computer loads, it sits in 'Loading Operating System' for quite a long time. Is there any way I can turn this off for a faster boot?

Thanks.
I'm Jelly.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k Gigabyte Z68X-UD4-B3 MSI GTX 460 Cyclone 748MB 8GB DDR3-1600 Ripjaws 9-9-9-27 
Hard DriveOSKeyboardPower
OCZ 60GB Vertex 2 + 500GB 7200.12 Raid 0 Windows 7 Metadot DAS Professional S 850W XFX 
CaseMouse
HAF 932 MX518 
  hide details  
Reply
I'm Jelly.
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k Gigabyte Z68X-UD4-B3 MSI GTX 460 Cyclone 748MB 8GB DDR3-1600 Ripjaws 9-9-9-27 
Hard DriveOSKeyboardPower
OCZ 60GB Vertex 2 + 500GB 7200.12 Raid 0 Windows 7 Metadot DAS Professional S 850W XFX 
CaseMouse
HAF 932 MX518 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Try messing with Quick boot option in BIOS.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K @ 4.5 GHz w/ 1.4 V Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 MSI GTX 570 Twin Frozr III PE TeamGroup 1333 Mhz CL9 2x4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung F3, F1, T166 Samsung Win 7 BenQ 24" 
PowerCase
Sapphire FirePSU 625 W Fractal Design R3 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-2600K @ 4.5 GHz w/ 1.4 V Gigabyte GA-P67A-UD3P-B3 MSI GTX 570 Twin Frozr III PE TeamGroup 1333 Mhz CL9 2x4 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung F3, F1, T166 Samsung Win 7 BenQ 24" 
PowerCase
Sapphire FirePSU 625 W Fractal Design R3 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
G'day,
I find if I have a USB hdd connect at boot it stalls for a long time at the Loading Operating System stage. @Alepale isn't it quick bost not quick boot? I believe Its for changing the clock speeds on the fly.
post #4 of 7
there is also a quick boot option, you have to enable it in the BIOS as well as through windows smart6 utility.

Loading OS shodul be very quick, try unplugging USb ports int eh back see if that helps.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
run some benchmark on the SSD see if its working properly.
Pride and Joy
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 2600K @ 4.7Ghz (HT On) w 1.33v Asus P67 Sabertooth EVGA GTX 580 @930 core with 1.1v 8GB Corsair Dominator Platinum DDR3 2133 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Vertex3 MAX IOPS 120GB + Samsung 1TB F3 RAID 0 LG 10X Blu ray drive Corsair H80 + 2 GT AP15s Windows 7 Ultimate 64bit SP1 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung T260 26" 1920x1200 Max Keyboard Nighthawk X9 mechanical Corsair AX850 GOLD CoolerMaster ATCS 840 Black 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G5 v1 Mionix Propus 380 Auzentech X-Fi Hometheater HD + Logitech Z5500 Wacom Bamboo Pen and Touch 
OtherOtherOther
Microsoft Lifecam Studio Sony Cyber-Shot DSC-WX50 digital camera Adesso ARC-1100 Remote Control 
  hide details  
Reply
Pride and Joy
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 2600K @ 4.7Ghz (HT On) w 1.33v Asus P67 Sabertooth EVGA GTX 580 @930 core with 1.1v 8GB Corsair Dominator Platinum DDR3 2133 1.5v 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Vertex3 MAX IOPS 120GB + Samsung 1TB F3 RAID 0 LG 10X Blu ray drive Corsair H80 + 2 GT AP15s Windows 7 Ultimate 64bit SP1 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung T260 26" 1920x1200 Max Keyboard Nighthawk X9 mechanical Corsair AX850 GOLD CoolerMaster ATCS 840 Black 
MouseMouse PadAudioOther
Logitech G5 v1 Mionix Propus 380 Auzentech X-Fi Hometheater HD + Logitech Z5500 Wacom Bamboo Pen and Touch 
OtherOtherOther
Microsoft Lifecam Studio Sony Cyber-Shot DSC-WX50 digital camera Adesso ARC-1100 Remote Control 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
I know this threads quite old but here's what I know. In the older BIOS versions for this board if you didn't have your boot (usually c:\) disk listed #1 in the boot order/priority it would take it forever to search for media in those drives and get past "Loading Operating System", so just make sure not to list your CD/DVD drive or USB drive first unless that's what you're trying to boot from. ;-)
post #7 of 7
Hate to bump this thread, but im having the exact same issue, but everyone suggesting to change boot order/disable CD/DVD drive upon boot up is not working.

The system was working perfectly all day till on one reboot it just hung at Loading Operating System for over 30minutes. On reboot it did the same, so i unplugged the PC for a little while and tried again.

After about 1minute hanging at the same screen it finally proceeded to boot. I am running a Hackintosh so by booting verbose i could see the files loading up, a bunch of files would load then it hung, then more files then hung again. From a usual boot of around 1minute it took around 5minutes. Once in the OS everything was normal, no issues, hangs or stutters.

So i decided to remove all drives and DVD Drive from the system leaving only my SSD connected. I still have the same issue.

I then update to the F10 Bios from F6, but the issue still persists. I plugged the SSD into my Sig Rig and it booted perfectly, no hanging whatsoever.

What is the problem here?? System was perfectly fine and now hangs on this screen with intermittent SATA throughout whilst booting.

SSD benchmark looks fine too.

It seems the SATA3 port just will not boot anymore and i am having to use the SATA2 port to get into the OS. When trying to boot with the SATA3 port it hangs at the Loading Operating System screen with the HDD LED lit solid, nothing happens after that. The SATA2 port is very slow, still hangs at loading operating system and had patchy read access while booting, but does eventually boot. OS runs perfect once booted.
Edited by jasjeet - 10/2/13 at 2:20pm
Lounge Gaming
(13 items)
 
NAS
(14 items)
 
Beast
(17 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 7700k 4.8Ghz 1.32v Asus Z170i Pro Gaming MSI GAMING GTX 970 1545/3900Mhz 1.23v G.Skill Trident Z 2x8GB 3000Mhz 14-14-32 1.35v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Toshiba DT01ACA300 Intel X25-M 160GB RAID0 Noctua NH-U14S Windows 10 Pro x64 
MonitorPowerCaseAudio
Pioneer PDP4280XD Corsair RM650x Fractal Node 304 B&W 602S2's, B&W M1 Surround, Arendal Sub1 
Audio
Yamaha RX-A1010 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770 4.38Ghz 1.12v Asus P8Z77-I DELUXE Kingston HyperX FURY Series 16GB (2x 8GB) 2200M... Crucial M4 128GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digial 3TB ACA Seagate Enterprise 2TB Western Digital Black 2TB Coolermaster Hyper 212 Evo 
OSMonitorPowerCase
Windows 10 Pro BenQ 24" Monitor Seasonic M12II 620W Fractal Design Node 304 
  hide details  
Reply
Lounge Gaming
(13 items)
 
NAS
(14 items)
 
Beast
(17 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 7700k 4.8Ghz 1.32v Asus Z170i Pro Gaming MSI GAMING GTX 970 1545/3900Mhz 1.23v G.Skill Trident Z 2x8GB 3000Mhz 14-14-32 1.35v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Toshiba DT01ACA300 Intel X25-M 160GB RAID0 Noctua NH-U14S Windows 10 Pro x64 
MonitorPowerCaseAudio
Pioneer PDP4280XD Corsair RM650x Fractal Node 304 B&W 602S2's, B&W M1 Surround, Arendal Sub1 
Audio
Yamaha RX-A1010 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770 4.38Ghz 1.12v Asus P8Z77-I DELUXE Kingston HyperX FURY Series 16GB (2x 8GB) 2200M... Crucial M4 128GB 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digial 3TB ACA Seagate Enterprise 2TB Western Digital Black 2TB Coolermaster Hyper 212 Evo 
OSMonitorPowerCase
Windows 10 Pro BenQ 24" Monitor Seasonic M12II 620W Fractal Design Node 304 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GA-Z68X-UD4-B3 Start up slow?