Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › Both CPU fans have stopped working!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Both CPU fans have stopped working!

post #1 of 13
Thread Starter 
..and I have absolutely no idea why. I just discovered my temperatures were much higher than normal in IntelBurnTest on a routine check. It still only peaks at 77C on IBT with the fans off (xD) but I'd still like them to keep the CPU much cooler. I don't know how long it's been like this, hah, probably more than a week.





I've checked the BIOS, nothing has changed. Fans are still "enabled" and on auto. Checked advanced power settings, it's all fine in there. Dust is pretty much minimal and they are plugged in fine, I just don't know what has happened. Though I have had suspicions in the past at my power supply (it squeals [literally] with Load Line Calibration enabled..).

It's nice to know that my PC won't die (.. or get hotter than my old cooler!!) if my cpu fans fail, but aside from that it's not good. Any ideas guys?


Edit--

Unexplainably, clearing the CMOS fixed the problem - thanks guys.
Edited by OverTheBelow - 7/29/11 at 6:48pm
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
post #2 of 13
Do you have any other fans you can plug into the CPU fan connectors to test if it's your fans or your board/settings?
RyzenWorkStation
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700X Asrock X370 Taichi eVGA GTX 1080 Ti 16GB G.SKILL Flare X 
Hard DriveCoolingOSCase
Evo 960 Noctua NH-D15 Windows 10 Define R5 
Mouse
SteelSeries Xai Laser 
  hide details  
Reply
RyzenWorkStation
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700X Asrock X370 Taichi eVGA GTX 1080 Ti 16GB G.SKILL Flare X 
Hard DriveCoolingOSCase
Evo 960 Noctua NH-D15 Windows 10 Define R5 
Mouse
SteelSeries Xai Laser 
  hide details  
Reply
post #3 of 13
Test the fans individually with a different power source. If they work then somethings wacked with the CPU fan header.
post #4 of 13
hmm i have a similar mobo , cant put my finger on that one ? unless your mobo's connectors have failed though i cant see that happening .

One thing i sugest doing is , takingg out the battery , unplug the power .. clear the cmos and start the bios from fresh see if the fans power up after u done that .
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 7600k @ 5Ghz, 1.312v Asus Prime Z270-AR msi GTX 1080 32GB Corsair Vengeance DDR4 3Ghz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Transcend SSD220S 120GB  Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 64bit AOC AG322FCX 32" Curved LED 144hz 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec Quattro 1000w Thermaltake Versa N27 msi Gaming series 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Steelseries Siberia V2  
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 7600k @ 5Ghz, 1.312v Asus Prime Z270-AR msi GTX 1080 32GB Corsair Vengeance DDR4 3Ghz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Transcend SSD220S 120GB  Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 64bit AOC AG322FCX 32" Curved LED 144hz 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec Quattro 1000w Thermaltake Versa N27 msi Gaming series 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Steelseries Siberia V2  
  hide details  
Reply
post #5 of 13
try hooking the fans on a molex...
See if they work...

If not => fans died....
Try A CHEAP fan on the CPU connector to see if it killed your 2 noctua's...

Otherwise => mobo dead I gues..;

Have you tried clearing cmos?
   
The Singularity
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4790K @4GHz with stock cooler ASUS Maximus VI Gene GTX 1080 Ti G.Skill RipjawsX 16 GB 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
840 Pro Series 256 GB WD Black 3TB Windows 7 Pro x64 Dell U3415W 
KeyboardPowerCase
Dell U2715H Corsair AX860 with terrible MDPC-x sleeving job Corsair 350D 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Undecided: Coffee Lake 6c? Undecided Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 16 GB high-speed DDR4 
Hard DriveCoolingMonitorMonitor
1TB Samsung 960 EVO NVMe Silent custom liquid cooling Dell U3415W Dell U2715H 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Cherry MX Red Corsair AX860 /w custom length MDPC-x cables CaseLabs SMA8 Mionix Naos 7000 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[Intel] Core i5 2500K [ASUS] Maximus IV Extreme [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
[G.Skill] Ripjaws-X [Corsair] Force Series 3 120GB [Samsung] F3 [Asus] DRW 24B3LT 
CoolingCoolingCoolingOS
[Corsair] H100 [Gainward] Phantom [Custom] Red Cooling [Microsoft] Windows 7 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
[Acer] 3x S221HQ EyeFinity [Logitech] G110 [Corsair] AX1200 [NZXT] Phantom Singularity mod by Xioros 
MouseMouse PadAudio
[Roccat] Kone [+] [Razer] Vespula [Logitech] X-530 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
   
The Singularity
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4790K @4GHz with stock cooler ASUS Maximus VI Gene GTX 1080 Ti G.Skill RipjawsX 16 GB 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
840 Pro Series 256 GB WD Black 3TB Windows 7 Pro x64 Dell U3415W 
KeyboardPowerCase
Dell U2715H Corsair AX860 with terrible MDPC-x sleeving job Corsair 350D 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Undecided: Coffee Lake 6c? Undecided Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 16 GB high-speed DDR4 
Hard DriveCoolingMonitorMonitor
1TB Samsung 960 EVO NVMe Silent custom liquid cooling Dell U3415W Dell U2715H 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Cherry MX Red Corsair AX860 /w custom length MDPC-x cables CaseLabs SMA8 Mionix Naos 7000 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[Intel] Core i5 2500K [ASUS] Maximus IV Extreme [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
[G.Skill] Ripjaws-X [Corsair] Force Series 3 120GB [Samsung] F3 [Asus] DRW 24B3LT 
CoolingCoolingCoolingOS
[Corsair] H100 [Gainward] Phantom [Custom] Red Cooling [Microsoft] Windows 7 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
[Acer] 3x S221HQ EyeFinity [Logitech] G110 [Corsair] AX1200 [NZXT] Phantom Singularity mod by Xioros 
MouseMouse PadAudio
[Roccat] Kone [+] [Razer] Vespula [Logitech] X-530 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
post #6 of 13
Thread Starter 
Thanks for the replies, guys.

I just tried the Noctua fan connectors on a different header on my motherboard, worked completely fine. Also plugged my stock cooler into the the CPU header and it didn't work, so it must be something wrong with that.

I don't think clearing the CMOS will do anything seeing as the BIOS hasn't been touched for a couple of months and the fans were working fine a couple of weeks ago. What else could be causing this? I find it hard to believe that just one header would suicide on the motherboard. :/
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
Current i5 Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-760 (4.0ghz @ 1.28v) GIGABYTE P55-USB3 Asus GTX 770 DirectCU II OC 2GB 4GB DDR3 (XMS3 1600) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 120gb + 2.5TB HDDs LG Noctua NH-D14 Windows 7 Home Premium x64 
MonitorKeyboardPowerCase
23" Acer X233H + 19" GNR Logitech G110 OCZ ModXStream Pro 700W Coolermaster 690 
MouseMouse Pad
Logitech G500 Razer Sphex 
  hide details  
Reply
post #7 of 13
Quote:
Originally Posted by OverTheBelow View Post
Thanks for the replies, guys.

I just tried the Noctua fan connectors on a different header on my motherboard, worked completely fine. Also plugged my stock cooler into the the CPU header and it didn't work, so it must be something wrong with that.

I don't think clearing the CMOS will do anything seeing as the BIOS hasn't been touched for a couple of months and the fans were working fine a couple of weeks ago. What else could be causing this? I find it hard to believe that just one header would suicide on the motherboard. :/
Clear the CMOS, it could just be a bug in the bios that was triggered and won't be fixed until you reset it.
RyzenWorkStation
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700X Asrock X370 Taichi eVGA GTX 1080 Ti 16GB G.SKILL Flare X 
Hard DriveCoolingOSCase
Evo 960 Noctua NH-D15 Windows 10 Define R5 
Mouse
SteelSeries Xai Laser 
  hide details  
Reply
RyzenWorkStation
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700X Asrock X370 Taichi eVGA GTX 1080 Ti 16GB G.SKILL Flare X 
Hard DriveCoolingOSCase
Evo 960 Noctua NH-D15 Windows 10 Define R5 
Mouse
SteelSeries Xai Laser 
  hide details  
Reply
post #8 of 13
Sounds like the mobo CPU fan header circuit is blown.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel I7 860  Asus P7P55D-E Pro MSI ATI 6990 8gb G.Skill 1600 DDR3 (4x2Gb) 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G. Skill 1600 DDR3 OCZ Agility 2 120Gb  Seagate SATA Barracuda 160GB TSH663B DVD burner 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF XSPC RC360 XSPC DDC Reservoir EK-FC6990 - EN (Nickel) 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64bit Pro Gateway FHX2300 Microsoft Wireless Multimedia V2 PC Power & Cooling Silencer 750 Quad 
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 932 Microsoft Wireless Optical Creative 5.1 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel I7 860  Asus P7P55D-E Pro MSI ATI 6990 8gb G.Skill 1600 DDR3 (4x2Gb) 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G. Skill 1600 DDR3 OCZ Agility 2 120Gb  Seagate SATA Barracuda 160GB TSH663B DVD burner 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF XSPC RC360 XSPC DDC Reservoir EK-FC6990 - EN (Nickel) 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 64bit Pro Gateway FHX2300 Microsoft Wireless Multimedia V2 PC Power & Cooling Silencer 750 Quad 
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 932 Microsoft Wireless Optical Creative 5.1 
  hide details  
Reply
post #9 of 13
If thats the case , im afraid your motherboard may need replacing . If you havent played with your bios then things should still be working .

I still recommend clearing cmos just to reassure , could fix it ?

Other than that , you will need to connect your fans to molex connectors . Not much you can do as things like fan headers arent easily fixable thats why i suggest clearing cmos before you give up and change out that mobo .

like the guy above said it could be a bug , that cant be fixed until u reset the bios .

try it dude , curious to know if it works .
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 7600k @ 5Ghz, 1.312v Asus Prime Z270-AR msi GTX 1080 32GB Corsair Vengeance DDR4 3Ghz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Transcend SSD220S 120GB  Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 64bit AOC AG322FCX 32" Curved LED 144hz 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec Quattro 1000w Thermaltake Versa N27 msi Gaming series 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Steelseries Siberia V2  
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 7600k @ 5Ghz, 1.312v Asus Prime Z270-AR msi GTX 1080 32GB Corsair Vengeance DDR4 3Ghz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Transcend SSD220S 120GB  Corsair H80i V2 Windows 10 Pro 64bit AOC AG322FCX 32" Curved LED 144hz 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Ultimate Antec Quattro 1000w Thermaltake Versa N27 msi Gaming series 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Steelseries Siberia V2  
  hide details  
Reply
post #10 of 13
Quote:
Originally Posted by OverTheBelow View Post
Thanks for the replies, guys.

I just tried the Noctua fan connectors on a different header on my motherboard, worked completely fine. Also plugged my stock cooler into the the CPU header and it didn't work, so it must be something wrong with that.

I don't think clearing the CMOS will do anything seeing as the BIOS hasn't been touched for a couple of months and the fans were working fine a couple of weeks ago. What else could be causing this? I find it hard to believe that just one header would suicide on the motherboard. :/
Do you have a voltage meter?
See if it gives power...
   
The Singularity
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4790K @4GHz with stock cooler ASUS Maximus VI Gene GTX 1080 Ti G.Skill RipjawsX 16 GB 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
840 Pro Series 256 GB WD Black 3TB Windows 7 Pro x64 Dell U3415W 
KeyboardPowerCase
Dell U2715H Corsair AX860 with terrible MDPC-x sleeving job Corsair 350D 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Undecided: Coffee Lake 6c? Undecided Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 16 GB high-speed DDR4 
Hard DriveCoolingMonitorMonitor
1TB Samsung 960 EVO NVMe Silent custom liquid cooling Dell U3415W Dell U2715H 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Cherry MX Red Corsair AX860 /w custom length MDPC-x cables CaseLabs SMA8 Mionix Naos 7000 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[Intel] Core i5 2500K [ASUS] Maximus IV Extreme [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
[G.Skill] Ripjaws-X [Corsair] Force Series 3 120GB [Samsung] F3 [Asus] DRW 24B3LT 
CoolingCoolingCoolingOS
[Corsair] H100 [Gainward] Phantom [Custom] Red Cooling [Microsoft] Windows 7 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
[Acer] 3x S221HQ EyeFinity [Logitech] G110 [Corsair] AX1200 [NZXT] Phantom Singularity mod by Xioros 
MouseMouse PadAudio
[Roccat] Kone [+] [Razer] Vespula [Logitech] X-530 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
   
The Singularity
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4790K @4GHz with stock cooler ASUS Maximus VI Gene GTX 1080 Ti G.Skill RipjawsX 16 GB 1600 MHz 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
840 Pro Series 256 GB WD Black 3TB Windows 7 Pro x64 Dell U3415W 
KeyboardPowerCase
Dell U2715H Corsair AX860 with terrible MDPC-x sleeving job Corsair 350D 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Undecided: Coffee Lake 6c? Undecided Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 16 GB high-speed DDR4 
Hard DriveCoolingMonitorMonitor
1TB Samsung 960 EVO NVMe Silent custom liquid cooling Dell U3415W Dell U2715H 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K70 Cherry MX Red Corsair AX860 /w custom length MDPC-x cables CaseLabs SMA8 Mionix Naos 7000 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[Intel] Core i5 2500K [ASUS] Maximus IV Extreme [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB [Gainward] GeForce GTX 560 Ti Phantom 2 GB 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
[G.Skill] Ripjaws-X [Corsair] Force Series 3 120GB [Samsung] F3 [Asus] DRW 24B3LT 
CoolingCoolingCoolingOS
[Corsair] H100 [Gainward] Phantom [Custom] Red Cooling [Microsoft] Windows 7 Ultimate 
MonitorKeyboardPowerCase
[Acer] 3x S221HQ EyeFinity [Logitech] G110 [Corsair] AX1200 [NZXT] Phantom Singularity mod by Xioros 
MouseMouse PadAudio
[Roccat] Kone [+] [Razer] Vespula [Logitech] X-530 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Air Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Air Cooling › Both CPU fans have stopped working!