Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 6970x3 Freezes/Crashes ALL Games but 6970x2 works fine...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

6970x3 Freezes/Crashes ALL Games but 6970x2 works fine...

post #1 of 16
Thread Starter 
I recently purchased an Asus P8P67 WS Revolution Quad-fire motherboard for a good deal. I updated the BIOS to try to fix this issue already and installed the most recent chipset drivers from intel.

Alright so I bought the mobo because I had an MSI P67A-G45 that only did Crossfire 8x/8x which was fine since there are no bottlenecks with a 6970 @ that speed. However I had another 3+ 6970s laying around from bitcoin so since I don't mine much anymore I figured I would do Tri/Quadfire.

I only went with Tri-fire since my Antec900 midtower couldnt fit another 6970.

As soon as I setup the WS Revolution mobo and CPU I threw the cards in and used default settings on the BIOS. As soon as I installed Battlefield 2 and Starcraft 2 I noticed I could NOT for the life of me get either to run for more than 10-15 seconds once the gameplay started in multiplayer. The game would start fine, load the levels fine, but once the match started I had about 10-60s max before it hard locked. In starcraft 2 at first the screen froze but the cursor would still move and a few secs later everything froze which I think was because of AMD's failed attempt at restoring the driver.

In Battlefield it will white screen of death most of the time.

*MSI Afterburner is NOT installed and neither are any OC'ing apps
**Everything is at STOCK 100% CPU/Mem/GPU clocks
***I've also tried swapping out all sorts of combos of GPUs as I have the benefit of having several other 6970s to test to see if it is simply a bad card.

The things I've tried are...

- Increasing DDR3 memory voltage to 1.55 from 1.5 (FAILED)
- Increasing CPU Voltage up to as high as 1.46 (FAILED)
- Using "High Quality" Catalyst A.I Settings (FAILED)
- Running GPU fans @ max (FAILED)
- Testing 3 different drivers 11.6,11.7,11.8 preview (FAILED)
- Testing with Vsync on/off (FAILED)
- Tried all BFBC2 fixes including renaming the exe, etc.

I have also stability tested my CPU, RAM, and GPU with Furmark, OCCT, Heaven 2.5 which ALL worked. For some reason tri-fire scales just fine with Heaven which is heavily tesselated and gpu oriented but SC2 and BFBC2 absolutely tank.

This is all rather unfortunate as I bought this $300 motherboard FOR the purpose of Tri/Quadfire scaling with BFBC2,etc.

I know Bad company 2 has many issues with crossfire, however both games work fine with 2 cards 90% of the time. This is the reason I tested SC2 which works 100% of the time with 2 cards.

What I dont understand is how Heaven 2.5 runs fine and Furmark runs without a hitch all the way up to 90C and beyond and I cant get Starcraft 2 or BFBC2 to run when the cards are just starting to break a sweat.

Oh well, I'd hate to have to abandon AMD entirely and switch to a Tri-SLI setup over this.

Any help would be great...

Thanks!

EDIT: I have also checked to see if it was a power issue as I am using a corsair 850w psu. I added a 2nd PSU and I'm STILL having the issue.
Edited by m3t4lh34d - 7/31/11 at 2:30pm
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
post #2 of 16
You should probably install Afterburner to check temps and turn up fan speeds - AMD card have really difficult times with higher temps and in tri-fire you're going to see some high temps if you don't have good spacing.
The Laptop
(6 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7 2860QM AMD Radeon HD 6770M Corsair Vengence 1600MHz Samsung 840 Pro 256GB 
OSMonitor
Mac OS X 10.8 1680 x 1050 anti-glare high resolution  
  hide details  
Reply
The Laptop
(6 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7 2860QM AMD Radeon HD 6770M Corsair Vengence 1600MHz Samsung 840 Pro 256GB 
OSMonitor
Mac OS X 10.8 1680 x 1050 anti-glare high resolution  
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Its more likely its caused by your boards 12v line. Reason furmark passes is is gpu intensive but hardly touches the cpu so it wouldnt be stressing the system 100%. does your board have a 12v boost plug? It would be either a old floppy drive power plug or a molex plug. If not i would get the pci-e power booster from EVGA that increases your 12v line stability. I had this same issue and all it was caused by was that under heavy load the 12v line would dip a little too much and cause my overclocks to become unstable.
Finally Finished!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930K Batch: 3135B495T Gigabyte X79 UD7 GTX 570 3-way SLi Corsair Vengeance 1600mhz CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB OCZ Vertex II / 3x 500GB Samsung Spinpoint EK Supreme HF Nickel, EK DCP4.0, Stealth GT 360... Windows 7 Ult 64bit Acer 22" G225HQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lacosa Mirror Edition Silverstone Strider 1500w  Aerocool X-Preditor  CM Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Razer Goliathus Speed edition 
  hide details  
Reply
Finally Finished!
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930K Batch: 3135B495T Gigabyte X79 UD7 GTX 570 3-way SLi Corsair Vengeance 1600mhz CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB OCZ Vertex II / 3x 500GB Samsung Spinpoint EK Supreme HF Nickel, EK DCP4.0, Stealth GT 360... Windows 7 Ult 64bit Acer 22" G225HQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lacosa Mirror Edition Silverstone Strider 1500w  Aerocool X-Preditor  CM Storm Sentinel Advanced 
Mouse Pad
Razer Goliathus Speed edition 
  hide details  
Reply
post #4 of 16
100% power supply my friend.

look at an AX1200 or similar.
0verK1LL
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6950x Asus Rampage V Edition 10 Geforce Titan X Pascal Geforce Titan X Pascal 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
GSkills Ripjawz X 3200mhz Corsair Force MP500 m2 Hitachi deskstar Samsung 850 Evo 1tb raid 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop Windows10 Pro Asus ROG PG348Q Logitech mechanical 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA G2 1300w Caselabs TH10A Logitech G502 Razor 
AudioAudio
External DAC, Rotel RMB 1552 2 Channel Amp B&W CM5's on stands & Beyerdynamic T1's 
  hide details  
Reply
0verK1LL
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6950x Asus Rampage V Edition 10 Geforce Titan X Pascal Geforce Titan X Pascal 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
GSkills Ripjawz X 3200mhz Corsair Force MP500 m2 Hitachi deskstar Samsung 850 Evo 1tb raid 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop Windows10 Pro Asus ROG PG348Q Logitech mechanical 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA G2 1300w Caselabs TH10A Logitech G502 Razor 
AudioAudio
External DAC, Rotel RMB 1552 2 Channel Amp B&W CM5's on stands & Beyerdynamic T1's 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by trippinonprozac View Post
100% power supply my friend.

look at an AX1200 or similar.
I'm using dual 850s bud
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
post #6 of 16
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Kal777 View Post
Its more likely its caused by your boards 12v line. Reason furmark passes is is gpu intensive but hardly touches the cpu so it wouldnt be stressing the system 100%. does your board have a 12v boost plug? It would be either a old floppy drive power plug or a molex plug. If not i would get the pci-e power booster from EVGA that increases your 12v line stability. I had this same issue and all it was caused by was that under heavy load the 12v line would dip a little too much and cause my overclocks to become unstable.
Yes I'm adding power to the molex 12v on the mobo as well
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
Omega
(17 items)
 
The Beast
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3930k C2 @ 4.9 Ghz ASUS Rampage IV Formula Quad SLI GTX TITAN 32GB DDR3 2133 Ripjaws Z CAS9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
256GB x2 Crucial M4 SSD RAID0 Samsung 840 500GB SSD Internal 1TB x 2 External USB 3.0 1.5TB + 2TB + 1TB + 3TB 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG Bluray Burner Triple thick EK 360 Rad with D5 Vario & Raystor... Windows 7 Ultimate x64 Catleap 27" 2560x1440 LED LCD 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Coolermaster Silent Pro Gold 1200W Rosewill Thor v2 Logitech G500 
Audio
Logitech 5.1 Surround + Arctic 5.1 Surround Hea... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500k @4.7ghz Asus P8P67 WS Revolution XFX 7970 Black Edition x3 Tri-Fire 8GB DDR3 Gskill 9-9-9-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB External+128GB M4 SSD+64GB SSD+250GB WD External DVD Multi H212+ HSF Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer GD235HZ 120hz 3d 24" Logitech K120 Corsair TX850 + Thermaltake 850W Antec 900 
MouseAudio
Logitech G500 Logitech 5.1 Surround 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
Like Everyone else is saying, It's the PSU(s). One is just failing at load.

Try removing just one of the 6970's and see how that goes.
post #8 of 16
Have you tried each pci-e connected separetly?

Maybe you mobo came with some type of problems in one of the pci-e 16x

Since you mentioned with dual gpu it works fine.

I would look on to the 3rd and 4th pci-e16x connector.
post #9 of 16
I had the same problem with triple & quad crossfire with a pair of PSUs (1220 & 750 watts, respectively). Turns out there was a faulty adapter bridging the two units that needed replacement. Upon doing that, finding the problem only partially sorted out, I dug a bit deeper & found yet another issue with the Corsair 750 watt unit. With this second issue sorted out, all was well.

Interestingly enough, benchmarks would almost always run to perfection in both stress & performance style evaluation; games, however, would typically load briefly (just as in your condition) and then seize up. It was clear the AMD display driver was seizing up and attempting to reset - very disconcerting, as regular crossfire mode always worked perfectly.

I'm not saying your problem is in any way identical to mine..I'm instead suggesting the root cause is, fundamentally, the same. You're having an issue with power. Whether, as the gentleman above suggested, a 12v issue with the motherboard (very feasible) or some connectivity flaw between the two power-supplies, or a broken PSU. I remember, at one point with quad-crossfire, I had a quick revisit of these issues when shifting my computer from it's normal position in my office to a more sociable locale in my house. The problem? I had both high-output power supplies hooked up to a socket on the same circuit. I was exceeding the capacity & seizing up and/or BSODing.

Good luck, brother!
Quadfire Turbo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 2600K / 5.4 GHz Gigabyte P67A-UD7-B3 #2 Sapphie Radeon 6990 @ 1030 / 1520 Ripjaws 4GB x 4 (16GB) @ 2200 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex3,Corsair Force GT,Intel X25-M, +4TB HDD LG Bluray Burner Windows 7 64 5x1 P(NEC ips), S750 Samsung 120hz HD3D, HP zr30w 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G13 #2 Kingwin Mach 1 / 1220 Watts XSPC H2 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Razer Goliath 
  hide details  
Reply
Quadfire Turbo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 2600K / 5.4 GHz Gigabyte P67A-UD7-B3 #2 Sapphie Radeon 6990 @ 1030 / 1520 Ripjaws 4GB x 4 (16GB) @ 2200 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex3,Corsair Force GT,Intel X25-M, +4TB HDD LG Bluray Burner Windows 7 64 5x1 P(NEC ips), S750 Samsung 120hz HD3D, HP zr30w 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G13 #2 Kingwin Mach 1 / 1220 Watts XSPC H2 R.A.T. 7 
Mouse Pad
Razer Goliath 
  hide details  
Reply
post #10 of 16
1 of the 12v rails will be having issues with keeping the correct amperage.
0verK1LL
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6950x Asus Rampage V Edition 10 Geforce Titan X Pascal Geforce Titan X Pascal 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
GSkills Ripjawz X 3200mhz Corsair Force MP500 m2 Hitachi deskstar Samsung 850 Evo 1tb raid 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop Windows10 Pro Asus ROG PG348Q Logitech mechanical 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA G2 1300w Caselabs TH10A Logitech G502 Razor 
AudioAudio
External DAC, Rotel RMB 1552 2 Channel Amp B&W CM5's on stands & Beyerdynamic T1's 
  hide details  
Reply
0verK1LL
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6950x Asus Rampage V Edition 10 Geforce Titan X Pascal Geforce Titan X Pascal 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
GSkills Ripjawz X 3200mhz Corsair Force MP500 m2 Hitachi deskstar Samsung 850 Evo 1tb raid 
CoolingOSMonitorKeyboard
Custom Loop Windows10 Pro Asus ROG PG348Q Logitech mechanical 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA G2 1300w Caselabs TH10A Logitech G502 Razor 
AudioAudio
External DAC, Rotel RMB 1552 2 Channel Amp B&W CM5's on stands & Beyerdynamic T1's 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 6970x3 Freezes/Crashes ALL Games but 6970x2 works fine...