Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Crucial M4 128GB - slow boot time
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Crucial M4 128GB - slow boot time - Page 3

post #21 of 56
In you registry under HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > services > msahci, what is the data value for the Start field?
Murderface
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k MSI Z68A-GD65 EVGA GTX 680 Mushkin Redline 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Mushkin Chronos WD Caviar Black WD Caviar Black Hitachi Deskstar 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Lite-On BD burner Samsung DVD burner Thermalright Silver Arrow Win 7 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG IPS236 KBT Race Enermax RV920 Lian Li T60B 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Xornet PureTrak Talent Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
Murderface
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k MSI Z68A-GD65 EVGA GTX 680 Mushkin Redline 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Mushkin Chronos WD Caviar Black WD Caviar Black Hitachi Deskstar 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Lite-On BD burner Samsung DVD burner Thermalright Silver Arrow Win 7 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG IPS236 KBT Race Enermax RV920 Lian Li T60B 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Xornet PureTrak Talent Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #22 of 56
It's best to have the boot drive on Port 1 (or Port 0 in registry).
post #23 of 56
^But so far it has acted the most strangely on SATA Port #1, and just now I had like 5 nice boots with pretty much no hang, while its plugged into Port #2 and the registry is set for "Port1".

@HWI: It is 0.
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
post #24 of 56
Quote:
Originally Posted by BPK View Post
@HWI: It is 0.
Cool, that's what you want it at for AHCI mode. If you had installed Windows while the SSD was in IDE then it would likely have a different value and that can cause issues.
Murderface
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k MSI Z68A-GD65 EVGA GTX 680 Mushkin Redline 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Mushkin Chronos WD Caviar Black WD Caviar Black Hitachi Deskstar 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Lite-On BD burner Samsung DVD burner Thermalright Silver Arrow Win 7 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG IPS236 KBT Race Enermax RV920 Lian Li T60B 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Xornet PureTrak Talent Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
Murderface
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k MSI Z68A-GD65 EVGA GTX 680 Mushkin Redline 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Mushkin Chronos WD Caviar Black WD Caviar Black Hitachi Deskstar 
Optical DriveOptical DriveCoolingOS
Lite-On BD burner Samsung DVD burner Thermalright Silver Arrow Win 7 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
LG IPS236 KBT Race Enermax RV920 Lian Li T60B 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Xornet PureTrak Talent Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
post #25 of 56
Yeap.

And now, I think I may just have it fixed!
Last 10+ boots/reboots have been faster than they've ever been before, so I think it may be safe to proceed with optimizing Windows.

The thread with the registry fix kept talking about installing Intel RST after the registry fix to ensure the problem goes away, but I was told that doesn't apply to me?
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
post #26 of 56
Nope, it doesn't - simply because you've got AMD board and not Intel. Instead get this AHCI driver from AMD: (3rd in the table)

http://support.amd.com/us/gpudownloa...d_windows.aspx
post #27 of 56
^Will it conflict with my Nvidia drivers?

EDIT: I've been searching around and people say the AHCI AMD drivers specifically will screw up your SSD performance. :c

OH MY- I just came across the slow boot again, this after installing the new Nvidia drivers for my 460....
I'm hoping it's only after such driver installations.

Is it possibly the Nvidia drivers that are causing this?
Maybe the ATI AHCI driver will help, but I'm not sure... anyone?

I'm having to go through another Win7 clean install, because I accidentally logged onto the new admin account, which I wasn't supposed to according to the SSD/HDD optimization guide. =______=
Edited by BPK - 8/18/11 at 11:56am
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
post #28 of 56
I can't see how video and ahci drivers can conflict So I would recommend you get this driver I linked anyway. It's always better than the standard windows msahci driver. And run the AS SSD bench too to see if smth improved after that
post #29 of 56
I had similar issues with my C300 128GB, only my startup would randomly stall out on the windows screen. flashed to newest FW and have had ZERO problems since.
Alienware 15
(10 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4710HQ 3.5GHz Nvidia GeForce GTX 970M 3GB 16GB (2x8GB) Crucial Ballistix 1600 MHz Crucial MX200 500GB SSD 
OSMouseMouse PadAudio
Windows 8.1 Razer DeathAdder Chroma SteelSeries Qck StarCraft II Creative Sound Core3D-EX Audio 
OtherOther
Creative Aurvana Live Headphones SteelSeries QcK Starcraft Heart of the Swarm Mo... 
  hide details  
Reply
Alienware 15
(10 items)
 
  
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7-4710HQ 3.5GHz Nvidia GeForce GTX 970M 3GB 16GB (2x8GB) Crucial Ballistix 1600 MHz Crucial MX200 500GB SSD 
OSMouseMouse PadAudio
Windows 8.1 Razer DeathAdder Chroma SteelSeries Qck StarCraft II Creative Sound Core3D-EX Audio 
OtherOther
Creative Aurvana Live Headphones SteelSeries QcK Starcraft Heart of the Swarm Mo... 
  hide details  
Reply
post #30 of 56
Quote:
Originally Posted by dutchgenius View Post
I had similar issues with my C300 128GB, only my startup would randomly stall out on the windows screen. flashed to newest FW and have had ZERO problems since.
That's exactly what's happening to me.

It actually stopped until I installed the latest drivers for my GTX460.

@XS: Alright I'll try it, though other people have said the MS one is better.
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
Dream Build
(15 items)
 
 
Revamped
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsHard Drive
i7-5700HQ Unknown GTX970M 3GB Crucial MX300 m.2 500GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Unknown 1TB HDD Windows 10 Pro 64-bit Samsung 23.5" 1080p 60Hz Steelseries Keyboard (on laptop) 
MouseMouse PadAudio
Roccat Kone Pure Madcatz Medium Mousepad Logitech Z323 2.1 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II x4 640|3.6Ghz|1.45V ...2680Mhz NB ASUS M4A89TD PRO MSI GTX460 Cyclone|768MB| G.Skill ECOs|1600Mhz|2x2GB 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial M4 128GB 6Gbps/ WDBlack 500GB/ Seagate 1TB Windows 7 Pro|x64 Acer|1440x900 Corsair CMPSU-600CX|600W 
Case
Thermaltake V3 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Crucial M4 128GB - slow boot time