Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HDD running slow?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

HDD running slow?

post #1 of 30
Thread Starter 
I recently purchased a new WD Caviar Black 750GB (AAEX) as a replacement drive for a family member's computer and it seems that its not running as fast as I imagine. It is a Sata III drive but there shouldn't be any bottleneck when connected to a Sata II port? It has a power on count of 11 and has a power on hours of 4 so should I have this exchanged while its still fresh or does it need some sort of tweaking?




Above is the Black 750GB (AAEX) and below is my SSD, Black 1TB (FAEX), and Blue 640GB (AAKS).


post #2 of 30
Is AHCI enabled?
Speed seem fine for that drive, you sure your not picking fault because your used to a SSD.
Sometimes when i use my mums pc the speed makes my want to cry but its just because im more used to the lightning quick speed of my SSD?
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
post #3 of 30
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Jim McNasty View Post
Is AHCI enabled?
Speed seem fine for that drive, you sure your not picking fault because your used to a SSD.
Sometimes when i use my mums pc the speed makes my want to cry but its just because im more used to the lightning quick speed of my SSD?
AHCI is enabled on my family member's system that has the 750GB HDD. My system with the SSD, 1TB and 640GB has no problem.

Compare the Black 750GB with my Blue 640GB, The Black is obviously slower for some reason even though its suppose to be faster than a Blue drive.
post #4 of 30
Hmm that is a bit odd, the black is rated faster than the blue but only at sata III speed, if your running it at sata II you have to expect some slow down...shouldn't be massive though. Have you tried contacting Western Digital and asking them what the issue could be?
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
post #5 of 30
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Jim McNasty View Post
Hmm that is a bit odd, the black is rated faster than the blue but only at sata III speed, if your running it at sata II you have to expect some slow down...shouldn't be massive though. Have you tried contacting Western Digital and asking them what the issue could be?
Mechanical drives aren't fast enough to take advantage of Sata III so theres no speed difference where I plug it in.

The mobo is an OEM that has a G43 chipset.
post #6 of 30
plug it into a different sata port?
Silent Dominator
(28 items)
 
Classy Lady
(26 items)
 
TUF Inside
(18 items)
 
  hide details  
Reply
Silent Dominator
(28 items)
 
Classy Lady
(26 items)
 
TUF Inside
(18 items)
 
  hide details  
Reply
post #7 of 30
True but Its worth mentioning just in case.
Try changing the sata cable, might be slightly damaged aside from that i'd recheck the bios to make sure AHCI is enabled. Can't suggest anything else that would present such an issue.
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
post #8 of 30
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by ShortySmalls View Post
plug it into a different sata port?
Already tried, even tried running the system with the DVD writer unplugged.

I'm gonna have to starting guessing its either the hard drive or the mobo might have a Sata I and not a II on it (System was bought in 2009).

Here is the system with a not so accurate spec. http://support.acer.com/acerpanam/de...M5802sp2.shtml

It had a Seagate 7200.12 750GB HDD that just died so I bought a replacement for it.
Edited by OCeaN - 8/18/11 at 12:15pm
post #9 of 30
Ahhh, yes your right, thats is only sata I board not sata II, I should imagine that's your issue. I my experience a if a hard drive is fault it just wont work full stop, yours is working perfectly so i wouldn't worry too much. Western Digital are great drives and I've never had one fail on me.
If you want to gain extra speed, try adding some extra RAM if you can or tighten up windows setting by disabling unused services etc.
Hope that helps bud
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
The Beast
(14 items)
 
The Underdog
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 Extreme 980X Asus Rampage Extreme III Gainward nVidia Geforce GTX 580 Corsair Dominator GT CMT6GX3M3A2000C8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial C300 CTFDDAC064MAG Corsair H80 Push/Pull Enermax 120mm fans Windows 7 Ultimate x64 Dell U2410 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G19 + G13 Enermax Revolution 85+ 1200W Corsair 800D Razer mamba  
Mouse PadAudio
Alienware Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 Black Edition 1090T 4Ghz Asus Crosshair Forumla III ROG HD 5770 x2 Crossfire Corsair Dominator GT 12GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex II 60GB 3x 2TB Western Digital Black SonyDRU-870S + Pioneer BDR 205 Windows 7 x64 Ultimate Samsung 19' HD LCD 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Aopen Extreme Series 1000W Modular PSU - 12cm Fan Xigmatek Utgauard (Moddified) Razor R.A.T 3 
  hide details  
Reply
post #10 of 30
Thread Starter 
Ok I tried the WD Black 750GB on my backup rig and the whole test is more "normal" but still slow. Is it normal for a Black 500GB (AALX) to be faster than a Black 750GB (AAEX)? The 500GB is very close to the 1TB performance.




Picture at the bottom shows the results from the OEM mobo.



Now I'm really confused if I should just buy a WD Black 500GB for the same price as the WD Black 750GB or I should just upgrade my mobo for another socket 775.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › HDD running slow?