Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › [Solved] Asus Xonar problem "no sound" on left channel
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Solved] Asus Xonar problem "no sound" on left channel

post #1 of 3
Thread Starter 
Hello, this is the 1st time I have an issue where I feel the need to ask for help.

I have very superficial knowledge about sound cards, the only reason I bought one to replace on board audio is due to this forum.

The problem is my PC sound suddenly lost all its power on the left channel ( i have to max volume to hear something ) and the right channel stays the same volume no matter what ( except for mute ).

I was listening to music on a very loud setting when this occurred.
Sound card is Asus Xonar D1.
My speakers are Genius SW-HF5.1 6000
f1274411879703.jpg



So far I have reached the conclusion that my sound card has the problem ( or pc software maybe ) because the same issue happens whether I use my speakers or my headphones, and weather I use rear sound card connectors or front panel connectors.

I have tried pc restart, complete power off and restart, changing channels between lowest 2 channels and highest 8 channels, speaker configuration ( 2 speakers to 7.1 ), sample rate, mixer settings in asus xonar d1 audio center, left and right balance settings from windows, and environmental effects settings.

I do not think that all of a sudden after 3 months of use the drivers somehow stopped working so I have yet to attempt a driver re-install.

Any suggestions, ideas, possibilities, anything regarding this issue ? Because I have never had anything like this since my first PC back in Pentium 1 era.
Edited by Goliath.ro - 8/22/11 at 9:14am
Titan
(18 items)
 
My old gaming rig
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K Z68XP-UD5 Intel HD Graphics 3000 Crucial Technology  
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial Technology  Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 Seagate Barracuda 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-222AB Corsair Hydro H100 Windows 7 Ultimate 64bit Dell U2412M 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder x6 Corsair AX1200 Coolermaster HAF X Logitech MX Revolution 
Mouse PadAudio
SteelSeries QcK Marine Edition Asus Xnoar D1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 720BE Gigabyte MA790FXT-UD5P ATI Radeon 4890 4 GB DDR3 @ 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Maxtor Asus Windows 7 64bit LG 225WS 
KeyboardPowerCaseMouse
a4tech kl-126 Chieftec 550W Antec 1200 Logitech G700 
  hide details  
Reply
Titan
(18 items)
 
My old gaming rig
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K Z68XP-UD5 Intel HD Graphics 3000 Crucial Technology  
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial Technology  Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 Seagate Barracuda 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-222AB Corsair Hydro H100 Windows 7 Ultimate 64bit Dell U2412M 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder x6 Corsair AX1200 Coolermaster HAF X Logitech MX Revolution 
Mouse PadAudio
SteelSeries QcK Marine Edition Asus Xnoar D1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 720BE Gigabyte MA790FXT-UD5P ATI Radeon 4890 4 GB DDR3 @ 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Maxtor Asus Windows 7 64bit LG 225WS 
KeyboardPowerCaseMouse
a4tech kl-126 Chieftec 550W Antec 1200 Logitech G700 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
Even though driver issues may be unlikely that's prolly where to start - I'd rule that out before going any further.
Not SLi any more
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 4.0 Asus P6TD-Deluxe EVGA GTX770 SC 6GB XMS3 @1530 cas7 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Intel X25-M 80GB OCZ Agility 120GB Intel X25-M 40GB LG Blue ROM DVD RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Water cooled w/ T-Balancer BigNG Win 7 x64 Asus PB298Q Cherry 4100L 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX1000 MM UFO-U2 R.A.T. 7 Contagion G.L.I.D.E 9 
AudioAudio
Xonar Essence STX SR80i, DT770 or HT-R518 w/ Monitor Audio BR's 
  hide details  
Reply
Not SLi any more
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 @ 4.0 Asus P6TD-Deluxe EVGA GTX770 SC 6GB XMS3 @1530 cas7 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Intel X25-M 80GB OCZ Agility 120GB Intel X25-M 40GB LG Blue ROM DVD RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Water cooled w/ T-Balancer BigNG Win 7 x64 Asus PB298Q Cherry 4100L 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX1000 MM UFO-U2 R.A.T. 7 Contagion G.L.I.D.E 9 
AudioAudio
Xonar Essence STX SR80i, DT770 or HT-R518 w/ Monitor Audio BR's 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
Well, you were right, re-installing driver had no effect initially, but after uninstalling 3RVX program and using latest drivers from their website that solved it ( version 7.12.8.1794 )

( note, I am not sure if that program had any effect on this issue but it was the only change I did related to my sound setup in the last week )
Edited by Goliath.ro - 8/22/11 at 9:19am
Titan
(18 items)
 
My old gaming rig
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K Z68XP-UD5 Intel HD Graphics 3000 Crucial Technology  
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial Technology  Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 Seagate Barracuda 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-222AB Corsair Hydro H100 Windows 7 Ultimate 64bit Dell U2412M 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder x6 Corsair AX1200 Coolermaster HAF X Logitech MX Revolution 
Mouse PadAudio
SteelSeries QcK Marine Edition Asus Xnoar D1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 720BE Gigabyte MA790FXT-UD5P ATI Radeon 4890 4 GB DDR3 @ 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Maxtor Asus Windows 7 64bit LG 225WS 
KeyboardPowerCaseMouse
a4tech kl-126 Chieftec 550W Antec 1200 Logitech G700 
  hide details  
Reply
Titan
(18 items)
 
My old gaming rig
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K Z68XP-UD5 Intel HD Graphics 3000 Crucial Technology  
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Crucial Technology  Crucial M4 SSD Samsung Spinpoint F3 Seagate Barracuda 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-222AB Corsair Hydro H100 Windows 7 Ultimate 64bit Dell U2412M 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder x6 Corsair AX1200 Coolermaster HAF X Logitech MX Revolution 
Mouse PadAudio
SteelSeries QcK Marine Edition Asus Xnoar D1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 720BE Gigabyte MA790FXT-UD5P ATI Radeon 4890 4 GB DDR3 @ 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Maxtor Asus Windows 7 64bit LG 225WS 
KeyboardPowerCaseMouse
a4tech kl-126 Chieftec 550W Antec 1200 Logitech G700 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › [Solved] Asus Xonar problem "no sound" on left channel