Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › 2600K stuck at 1600mhz ~1.00v????
New Posts  All Forums:Forum Nav:

2600K stuck at 1600mhz ~1.00v????

post #1 of 12
Thread Starter 
Ok I'm completely lost here.

I've had my setup since feb this year and have been messing round with OCing since day 1.

This afternoon I was in the middle of a prime95 test running at 4.4ghz at arround 1.29v using offset.

The test starts off normal as i go from 1.6ghz to 4.4ghz and the voltage also goes from ~1v - ~1.29v. Next thing i know it downclocks itself to 1.6ghz ~1v and nothing I can do will change it.

I've tried loading BIOS defaults and other setting from profiles I have saved.

What on earth is going on?

Thanks
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
power everything off and reset CMOS. Sometimes mine locks in to 4.4GHz for no reason as well
Teatime
(14 items)
 
Epic $620 Build
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k Z170 Classified OG Titan x2 Trident V 3000 16gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SM951 512 + 840Pro 256 + others Raystorm, PMP-500, EK-FCTitan x2, 10 fans of rad Win10 Pro x64  Multi ASUS PB278Q / 85Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Maxkeyboards x8 Purple Corsair AX1200i Enthoo Primo SE (Red) Logitech G502 
Mouse PadAudio
Desk TiHD + DT770Pro/250 +LDMkII 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 960T Zosma @ X6 ASUS M4A88T-M Sapphire HD 6870 G.SKILL Sniper LV 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Green 1TB Some LG Thing Hyper 212+ Win 7 Pro x64 
MonitorPowerCase
Samsung 173v Antec 430D Rosewill mATX Cheapie 
  hide details  
Reply
Teatime
(14 items)
 
Epic $620 Build
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k Z170 Classified OG Titan x2 Trident V 3000 16gb 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SM951 512 + 840Pro 256 + others Raystorm, PMP-500, EK-FCTitan x2, 10 fans of rad Win10 Pro x64  Multi ASUS PB278Q / 85Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Maxkeyboards x8 Purple Corsair AX1200i Enthoo Primo SE (Red) Logitech G502 
Mouse PadAudio
Desk TiHD + DT770Pro/250 +LDMkII 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 960T Zosma @ X6 ASUS M4A88T-M Sapphire HD 6870 G.SKILL Sniper LV 1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Green 1TB Some LG Thing Hyper 212+ Win 7 Pro x64 
MonitorPowerCase
Samsung 173v Antec 430D Rosewill mATX Cheapie 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
I noticed that too. I hit 4GHz fine but when I tried 4.2 it defaulted to 1600. Hopefully someone else can answer! I haven't had time to dig around yet.
post #4 of 12
First start off by turning off all the power saving settings
Giggity
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k 4.9ghz HT on @ 1.415v ASRock Z68 Professional(Fatal1ty) Gen 3 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 
RAMHard DriveHard DriveCooling
8gb Corsair vengeance ddr3 1600 Crucial M4 128 GB 2x Western Digital Black 1TB(Storage Drives) Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64bit Crossover 27' LED-P ASUS VH236H 23' DAS Professional 
PowerCaseMouse
Seasonic X1050 Gold Azza Salano 1000 Black/Black Logitech G500 
  hide details  
Reply
Giggity
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k 4.9ghz HT on @ 1.415v ASRock Z68 Professional(Fatal1ty) Gen 3 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 
RAMHard DriveHard DriveCooling
8gb Corsair vengeance ddr3 1600 Crucial M4 128 GB 2x Western Digital Black 1TB(Storage Drives) Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64bit Crossover 27' LED-P ASUS VH236H 23' DAS Professional 
PowerCaseMouse
Seasonic X1050 Gold Azza Salano 1000 Black/Black Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
I might have to do with EPU as Modz said. Turn EPU off and see if it still locks. If you want EPU select performance profile not max energy saving or balanced.
post #6 of 12
Thread Starter 
I've checked all the power saving settings. I had them disabled at the time. I'll give the CMOS reset a try and post back
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
Whats your temps at?
Maybe try a bios reflash
Gaming 2016
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Gigabyte Z170M-D3H MSI GTX1070 8G ARMOR Kingston HyperX FURY DDR4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 Evo Samsung 850 Evo Seagate SHHD Cooler Master Nepton 240M 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro XB321HK Logitech 710 Corsair RM550x 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Silencio 352 Logitech G500 Razer Goliathus Presonus Eris 4.5 
  hide details  
Reply
Gaming 2016
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Gigabyte Z170M-D3H MSI GTX1070 8G ARMOR Kingston HyperX FURY DDR4 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 Evo Samsung 850 Evo Seagate SHHD Cooler Master Nepton 240M 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro XB321HK Logitech 710 Corsair RM550x 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master Silencio 352 Logitech G500 Razer Goliathus Presonus Eris 4.5 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Quote:
Originally Posted by chalamah;15156861 
I've checked all the power saving settings. I had them disabled at the time. I'll give the CMOS reset a try and post back

No, you said before
Quote:
The test starts off normal as i go from 1.6ghz to 4.4ghz and the voltage also goes from ~1v - ~1.29v. Next thing i know it downclocks itself to 1.6ghz ~1v and nothing I can do will change it.

If when you are idling and your computer is downclocking that still means you have speedstep/c3/c6 enabled, turn these off since that is most likely the culprit in your situation. There are known bugs with some BIOS that cause the sticking or downclocking you are encountering, most of the time which are fixed by simply turning off those few things.
Giggity
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k 4.9ghz HT on @ 1.415v ASRock Z68 Professional(Fatal1ty) Gen 3 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 
RAMHard DriveHard DriveCooling
8gb Corsair vengeance ddr3 1600 Crucial M4 128 GB 2x Western Digital Black 1TB(Storage Drives) Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64bit Crossover 27' LED-P ASUS VH236H 23' DAS Professional 
PowerCaseMouse
Seasonic X1050 Gold Azza Salano 1000 Black/Black Logitech G500 
  hide details  
Reply
Giggity
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k 4.9ghz HT on @ 1.415v ASRock Z68 Professional(Fatal1ty) Gen 3 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 Zotac GTX 680 2gb @ +100/400 
RAMHard DriveHard DriveCooling
8gb Corsair vengeance ddr3 1600 Crucial M4 128 GB 2x Western Digital Black 1TB(Storage Drives) Noctua NH-D14 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64bit Crossover 27' LED-P ASUS VH236H 23' DAS Professional 
PowerCaseMouse
Seasonic X1050 Gold Azza Salano 1000 Black/Black Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
like others have said, disable c1e, cpu spread spectrum, then load up windows and try doing something that will put load on the cpu, such as play a game or fold on it.
Current rig
(11 items)
 
  
Reply
Current rig
(11 items)
 
  
Reply
post #10 of 12
Thread Starter 
The CMOS reset seems to have fixed the problem for now. If the problem happens again will try the speedstep/c3/c6 Modz suggested.

Thanks all
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
Rig-a-maroo
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K ASUS Z170-Deluxe AMD Fury X 32GB Corsair Vengeance 3200MHz DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Intel 480GB SSD WD Black 4TB Samsung SH-B123 Custom loop 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro BENQ XL2730Z 1440p 144Hz Freesync Razer Blackwidow Chroma Cooler Master V850 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 550D Razer Deathadder Chroma Razer Extended mouse mat Sound Blaster ZX 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › 2600K stuck at 1600mhz ~1.00v????