Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › First boot CPU temp shows +114 ?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

First boot CPU temp shows +114 ? - Page 2

post #11 of 15
Thread Starter 
I checked again and it is around 55c in bios. my rooms temp is around 32c

I dont know whats wrong when I shut down the PC and take off the power and touching the CPU plate from the back of motherboard i feel its over 70 cause it really feels hot is this normal?
post #12 of 15
Yeah that's normal after a full load, idle, it's not normal.
post #13 of 15
I just installed my 2600k and the asus bios was saying 75 deg celsius. What could be wrong?
BF3 Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k (4.5ghz @ 1.33v) Asus p8z68-V Zotec 580 GTX Amp Edition 1.5 gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung Spinpoint 1tb 7200rpm Samsung 22x CDRW Windows 7 64 bit Asus VE248h 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Antec Eco 620 Coolermaster Sniper (B.E.) Coolermaster Sentinel Z3ro-G 
  hide details  
Reply
BF3 Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k (4.5ghz @ 1.33v) Asus p8z68-V Zotec 580 GTX Amp Edition 1.5 gb 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung Spinpoint 1tb 7200rpm Samsung 22x CDRW Windows 7 64 bit Asus VE248h 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Sidewinder X4 Antec Eco 620 Coolermaster Sniper (B.E.) Coolermaster Sentinel Z3ro-G 
  hide details  
Reply
post #14 of 15
I miss aligned my CPU Cooler once on a 9950 AMD BE Processor and got 103 before I unplugged it.. reseat your CPU COOLER. Also caking AS 5 will cause overheating.. or just a fan that is not plugged in might cause it.
Section 31
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3820 ASRock X79 Extreme 9 Sapphire 5770 X 2 In Crossfire 16GB Corsair Vengence 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor SSD 128 GB 1 TB WD Black 1.5 tb WD Black  2 tb Seagate Green 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
WD RAPTOR 300  Plextor PX850SA Corsair H-100 Water cooling on processor Factory Cooling for both 5770 Graphic Cards 
OSMonitorMonitorKeyboard
WINDOWS 7 Ultimate 64 ViewSonic VX2235wm Samsung 920 BW APC With Cherry Switches. 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corair HX-1000 CM Storm Trooper Enigma Cobra Edition Microsoft SideWinder Gaming Mouse ASUS Black Leather 
Audio
Creative Core Recon 3Di 
  hide details  
Reply
Section 31
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3820 ASRock X79 Extreme 9 Sapphire 5770 X 2 In Crossfire 16GB Corsair Vengence 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Plextor SSD 128 GB 1 TB WD Black 1.5 tb WD Black  2 tb Seagate Green 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
WD RAPTOR 300  Plextor PX850SA Corsair H-100 Water cooling on processor Factory Cooling for both 5770 Graphic Cards 
OSMonitorMonitorKeyboard
WINDOWS 7 Ultimate 64 ViewSonic VX2235wm Samsung 920 BW APC With Cherry Switches. 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corair HX-1000 CM Storm Trooper Enigma Cobra Edition Microsoft SideWinder Gaming Mouse ASUS Black Leather 
Audio
Creative Core Recon 3Di 
  hide details  
Reply
post #15 of 15
Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post
Just a note, BIOS temps are usually higher than windows. This is because the cpu is not at an idle state. BIOS temps are usually off compared to OS temps, if you're confident that you have seated the cooler in the correct manner with the right amount of TIM, I would double, triple check that and then just go ahead and install the OS.

Different BIOS reversions usually show different temps. I remember being on the 1505 BIOS and the temps in my BIOS were just over 50c, however in windows it showed that it was in fact at 30c. Once I updated the BIOS to 1850 on my P8P67 PRO, the temp reading in my BIOS was a little better, reading just below 40c, again windows temps were at 30c.

Hope the helps

EDIT:

When using the stock cooler make sure that it's firmly in place before continuing, refer to the manual if you have to.


^^
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › First boot CPU temp shows +114 ?