Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › My 920 D0' has degraded, what do I do?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

My 920 D0' has degraded, what do I do?

post #1 of 31
Thread Starter 
I've ran it at 4Ghz for approximately the past year. In the beginning Vcore and QPI were at 1.27, perfectly stable. A month or two later, changed it 1.28. 4-5 months later 1.29. Now it's at 1.31, and I recently got another 101 BSOD, which means I need more Vcore.

At every voltage bump I ran proper stability testing and things were fine at that moment, only to need more voltage down the road.

I'm almost positive it's a degrading CPU (or at least a degraded motherboard which I can't test for anyways).

What do I do now? I'm running things at stock, I wanna run it at 4Ghz again but it keeps needing more voltage. Should I run out and buy another CPU? Maybe the CPU isn't even the problem and it's degraded capacitors or VRMs (?) of the motherboard?

Would I be stupid if I bought Intel's new release over something as small as this?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #2 of 31
You will always get this to a cetain extent,my CPU took a bump up after few months then it settled down.

I hear of it all time.
Le Box of Black
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte X58A-UD7 r2.0 GTX 770 16GB Corsair Vengeance in Triple channel mode ;) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Ocz Vertex 2  Samsung F1  Samsung F3 Samsung F1 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
Sammie Dvd rw Windows 7 64Bit HZ281HPB 1200p / HP IPS 1080p / Samsung Syncmas... Qpad MK80 (Blue switch), SteelSeries 7G (Cherry... 
PowerCaseMouseMouse Pad
HX1000 CM-Stacker 832 Flipped Naos 3200,G5,G400,G400s, G300, Kone+ Razor Destructor and Steelseries Qck 
AudioAudioAudio
X-Fi Fatal1ty  ATH-T500 / AH-D510 Samson CO1U PAK Condenser Mic  
  hide details  
Reply
Le Box of Black
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte X58A-UD7 r2.0 GTX 770 16GB Corsair Vengeance in Triple channel mode ;) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Ocz Vertex 2  Samsung F1  Samsung F3 Samsung F1 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
Sammie Dvd rw Windows 7 64Bit HZ281HPB 1200p / HP IPS 1080p / Samsung Syncmas... Qpad MK80 (Blue switch), SteelSeries 7G (Cherry... 
PowerCaseMouseMouse Pad
HX1000 CM-Stacker 832 Flipped Naos 3200,G5,G400,G400s, G300, Kone+ Razor Destructor and Steelseries Qck 
AudioAudioAudio
X-Fi Fatal1ty  ATH-T500 / AH-D510 Samson CO1U PAK Condenser Mic  
  hide details  
Reply
post #3 of 31
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by superj1977 View Post
You will always get this to a cetain extent,my CPU took a bump up after few months then it settled down.

I hear of it all time.
I wouldn't be so stressed if it settled down, but hasn't, it keeps needing more voltage in the past 3 months

Could it be a bad PSU?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #4 of 31
Dunnot about it being your PSU,i have heard this could also be caused by mobo as well.
Le Box of Black
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte X58A-UD7 r2.0 GTX 770 16GB Corsair Vengeance in Triple channel mode ;) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Ocz Vertex 2  Samsung F1  Samsung F3 Samsung F1 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
Sammie Dvd rw Windows 7 64Bit HZ281HPB 1200p / HP IPS 1080p / Samsung Syncmas... Qpad MK80 (Blue switch), SteelSeries 7G (Cherry... 
PowerCaseMouseMouse Pad
HX1000 CM-Stacker 832 Flipped Naos 3200,G5,G400,G400s, G300, Kone+ Razor Destructor and Steelseries Qck 
AudioAudioAudio
X-Fi Fatal1ty  ATH-T500 / AH-D510 Samson CO1U PAK Condenser Mic  
  hide details  
Reply
Le Box of Black
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte X58A-UD7 r2.0 GTX 770 16GB Corsair Vengeance in Triple channel mode ;) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Ocz Vertex 2  Samsung F1  Samsung F3 Samsung F1 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
Sammie Dvd rw Windows 7 64Bit HZ281HPB 1200p / HP IPS 1080p / Samsung Syncmas... Qpad MK80 (Blue switch), SteelSeries 7G (Cherry... 
PowerCaseMouseMouse Pad
HX1000 CM-Stacker 832 Flipped Naos 3200,G5,G400,G400s, G300, Kone+ Razor Destructor and Steelseries Qck 
AudioAudioAudio
X-Fi Fatal1ty  ATH-T500 / AH-D510 Samson CO1U PAK Condenser Mic  
  hide details  
Reply
post #5 of 31
Try running it at the next stable vcore for a while and keep temps in check. If it BSODs again after a few months, check all the components if anything looks off. It probably isn't the CPU since running it at that type of vcore and clock is not too big of a thing unless temps are ridiculous.
Star
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 4.4GHz 1.392vcore P6X58D-e XFX Radeon 5870 Corsair 6GB 3x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2x Crucial M4 128GB Win7 Dell LED 24in Logitech G15 
PowerCaseMouse
Corsair 650W Corsair 650D Logitech G9x 
  hide details  
Reply
Star
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 4.4GHz 1.392vcore P6X58D-e XFX Radeon 5870 Corsair 6GB 3x2GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2x Crucial M4 128GB Win7 Dell LED 24in Logitech G15 
PowerCaseMouse
Corsair 650W Corsair 650D Logitech G9x 
  hide details  
Reply
post #6 of 31
Did you buy this chip brand new? or used? 4ghz at that voltage for a year, or even more, is not enough to cause that kind of degradation IMO. I would start looking at other causes. If you have another psu handy try switching it out and see if that helps. Motherboard is the most likely cause, other than the cpu itself. Only way to test this is to get another motherboard.

It is possible the cpu is degrading just as you said, but those voltages are pretty safe IMO.

What kind of temps was this chip seeing at that clock/voltage? Temperature can contribute to degradation just as much if not more than voltage/clockspeed.

EDIT: also, where are you getting your voltage readings from? Is it what you have set in the bios, or actual load voltage as read via software (cpuz) during load?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k p8p67 deluxe reference gtx 680 Ripjaws(blue)1866, 8-9-8-24-2t 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
c300, 2X WD CAVAIAR BLACK 640GB RAID 0 LG Bluray/Dvd Rewriter 7 Ult Gateway 24" lcd 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Lycosa Corsair 750w tx Cooler Master HAF 932 black g9 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k p8p67 deluxe reference gtx 680 Ripjaws(blue)1866, 8-9-8-24-2t 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
c300, 2X WD CAVAIAR BLACK 640GB RAID 0 LG Bluray/Dvd Rewriter 7 Ult Gateway 24" lcd 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Lycosa Corsair 750w tx Cooler Master HAF 932 black g9 
  hide details  
Reply
post #7 of 31
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by AliceInChains View Post
Did you buy this chip brand new? or used?
I bought it 'brand new' from tigerdirect 2 years ago as part of a "bare-bones" system they put together for me (I was still relatively new to installing stuff back then so I had them do it).

Here's the thing, I'm not sure if it's brand new CPU. Why? Because the cpu box that came with the system says it's C0 while CPUZ says it's a D0, so I can't be 100% sure it's new, they could have mixed up empty boxes when putting my system together I have no idea.


Quote:
What kind of temps was this chip seeing at that clock/voltage? Temperature can contribute to degradation just as much if not more than voltage/clockspeed.
At 4.030ghz, under Linx I would be getting around 80C under full load. It's fully watercooled but I like to keep fan speeds at the lowest cause I like the low noise. During gaming and normal use I'm pretty sure that temps never approach those levels anyway.




Quote:
EDIT: also, where are you getting your voltage readings from? Is it what you have set in the bios, or actual load voltage as read via software (cpuz) during load?
From the BIOS.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #8 of 31
You'll want to check your load voltage readings from CPU-z... If these voltages are just the motherboard settings then it is possible that the load voltage hasn't changed but the motherboard has degraded so requires a higher set voltage for the same load voltage.

Unfortunately if you don't have past CPU-z voltage readings we won't be able to check that.
My System
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 4790K 4.8GHz @ 1.306v (Actual) ASUS Maximus VII Gene Gigabyte GTX 780 Galaxy GTX 780 
RAMHard DriveHard DriveCooling
16GB G.Skill Ares (4x4GB @ 1866MHz OC'd to 2133) Samsung 840 Evo 500GB WD Black 2.5" 750GB EK Supremacy EVO Acetal 
CoolingCoolingCoolingCooling
Aquacool NeXXos UT60 240mm Radiator EK XE 360 Radiator x 2 EK-FC780 GTX Ti Acetal /w Backplate and Reinfor... 8 x EK Vardar F4 
CoolingOSMonitorMonitor
EK MOSFET ASUS M7G Acetal Nickel Windows 8 x64 Pro Dell U2711 (2560*1440) Dell P2715q 
KeyboardPowerCase
Ducky Shine 3 Year of the Snake Edition Corsair AX1200 Thermaltake Cube X2 
  hide details  
Reply
My System
(21 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 4790K 4.8GHz @ 1.306v (Actual) ASUS Maximus VII Gene Gigabyte GTX 780 Galaxy GTX 780 
RAMHard DriveHard DriveCooling
16GB G.Skill Ares (4x4GB @ 1866MHz OC'd to 2133) Samsung 840 Evo 500GB WD Black 2.5" 750GB EK Supremacy EVO Acetal 
CoolingCoolingCoolingCooling
Aquacool NeXXos UT60 240mm Radiator EK XE 360 Radiator x 2 EK-FC780 GTX Ti Acetal /w Backplate and Reinfor... 8 x EK Vardar F4 
CoolingOSMonitorMonitor
EK MOSFET ASUS M7G Acetal Nickel Windows 8 x64 Pro Dell U2711 (2560*1440) Dell P2715q 
KeyboardPowerCase
Ducky Shine 3 Year of the Snake Edition Corsair AX1200 Thermaltake Cube X2 
  hide details  
Reply
post #9 of 31
100% sure its the MB 1.27v for 920 is nothing. Had mine @ 1.325v @ 4.4Ghz for 2 years never need extra voltage but i was using a high end MB UD7.
Ishimura
(21 items)
 
Silent Knight
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3770K @ 4.6GHz ASRock Z77E-ITX eVGA GTX 1080 Ti Hybrid AVEXIR Blitz 1.1 16GB DDR3-2400MHz CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
SanDisk Ultra II 960GB Toshiba X300 5TB Corsair H100i GTX eVGA Hybrid Water Cooler  
CoolingOSMonitorKeyboard
4x GentleTyphoon AP-15 Windows 10 Pro 64-Bit Philips Brilliance BDM4065UC 4K Razer BlackWidow Chroma  
PowerCaseMouseMouse Pad
eVGA SuperNOVA 750 G3 Define Nano S Logitech G502 Proteus Core PECHAM Gaming Mouse Pad XX-Large 
AudioAudioAudioAudio
Audioengine D1 DAC Mackie CR Series CR3 Audio-Technica ATH-M50 Sennheiser HD 598 
Audio
Sony XB950BT 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 @ 4.2GHz ASUS M4A79XTD EVO AMD Radeon HD 7970 3GB @ 1200/1500 2x 4GB G.SKILL Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
OCZ Agility 3 60GB WD Caviar Green 1.5TB 2 x Seagate Barracuda 2TB XSPC Raystorm 
CoolingCoolingOSPower
EK-FC7970 XSPC RS360 Windows 10 Pro 64-Bit Corsair TX750 
Case
NZXT Switch 810  
  hide details  
Reply
Ishimura
(21 items)
 
Silent Knight
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3770K @ 4.6GHz ASRock Z77E-ITX eVGA GTX 1080 Ti Hybrid AVEXIR Blitz 1.1 16GB DDR3-2400MHz CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
SanDisk Ultra II 960GB Toshiba X300 5TB Corsair H100i GTX eVGA Hybrid Water Cooler  
CoolingOSMonitorKeyboard
4x GentleTyphoon AP-15 Windows 10 Pro 64-Bit Philips Brilliance BDM4065UC 4K Razer BlackWidow Chroma  
PowerCaseMouseMouse Pad
eVGA SuperNOVA 750 G3 Define Nano S Logitech G502 Proteus Core PECHAM Gaming Mouse Pad XX-Large 
AudioAudioAudioAudio
Audioengine D1 DAC Mackie CR Series CR3 Audio-Technica ATH-M50 Sennheiser HD 598 
Audio
Sony XB950BT 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955 @ 4.2GHz ASUS M4A79XTD EVO AMD Radeon HD 7970 3GB @ 1200/1500 2x 4GB G.SKILL Ripjaws X DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
OCZ Agility 3 60GB WD Caviar Green 1.5TB 2 x Seagate Barracuda 2TB XSPC Raystorm 
CoolingCoolingOSPower
EK-FC7970 XSPC RS360 Windows 10 Pro 64-Bit Corsair TX750 
Case
NZXT Switch 810  
  hide details  
Reply
post #10 of 31
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by ZealotKi11er View Post
100% sure its the MB 1.27v for 920 is nothing. Had mine @ 1.325v @ 4.4Ghz for 2 years never need extra voltage but i was using a high end MB UD7.
Do I RMA the board now? Will they even let me RMA the board?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › My 920 D0' has degraded, what do I do?