Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › screen flicker
New Posts  All Forums:Forum Nav:

screen flicker

post #1 of 12
Thread Starter 

ok, i need some help with my HTPC. i get a really bad black screen flicker. here is a link to a quick video i took with my phone.


its only on HDMI and only from my PC, i dont have this issue on the 360 or PS3

i have tried at least 4 different driver versions and on 2 different computers as well as with a 4890, 5770, 4650, 4670, 5770 and 6870 so its not the card
crappy part is my 470 DOES NOT have this issue so i know its not the TV. it must be something in the stupid driver but i cant for the life of me figure it out. i even played with the refresh rate and tried DVI to HDMI adapters.
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
i get that same problem only if i use dual screen and its not random... happens when i use youtube/browser.
2016 Setup
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-3820 Asus P9 X79 Pro Manli GTX 980 4GB Samsung MV-3V4G3D 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO Kraken x61 Windows 7 Benq xl2430t 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K60 Corsai TX750 NZXT Phantom Corsair M95 
Mouse Pad
Corsair MM400 
  hide details  
Reply
2016 Setup
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-3820 Asus P9 X79 Pro Manli GTX 980 4GB Samsung MV-3V4G3D 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO Kraken x61 Windows 7 Benq xl2430t 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K60 Corsai TX750 NZXT Phantom Corsair M95 
Mouse Pad
Corsair MM400 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Thread Starter 
well i am not using 2 screens, just my TV and as you can tell it happens at just a basic desktop. makes watching a movie impossible.
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
Your wording is sort of ambiguous, I'm going to assume that you use the 470 in your htpc and the Ati cards were for testing. Have you tried a different cable? I had an issue like that with a cheap meritline HDMI once

Sent from my SHIFTAO5P using Tapatalk
System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 P6X58D-E EVGA GTX 570 6 GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 TB Windows 7 Ultimate ASUS VE278Q 27" Razer BlackWidow Ultimate 
PowerCaseMouse
Corsair 750W Antec 1200 Logitech G9 
  hide details  
Reply
System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 P6X58D-E EVGA GTX 570 6 GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2 TB Windows 7 Ultimate ASUS VE278Q 27" Razer BlackWidow Ultimate 
PowerCaseMouse
Corsair 750W Antec 1200 Logitech G9 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Quote:
Originally Posted by youchian View Post
Your wording is sort of ambiguous, I'm going to assume that you use the 470 in your htpc and the Ati cards were for testing. Have you tried a different cable? I had an issue like that with a cheap meritline HDMI once

Sent from my SHIFTAO5P using Tapatalk
this ^ ive had this exact problem switched out the cable problem solved .
post #6 of 12
You must be overclocking the 5770 and using dual monitors.

That is the only reason why I don't have ATI cards. If you OC it drops the idle clocks to 157/300. If the idle memory clock drops below 400MHz you will get that flicker

Only work around is to OC in the cards bios...or not OC. Even 1MHz over stock will cause this...for that matter 1MHz under stock will cause it too.

I belive you can use the 9.10 or earlier drivers as well to get rig of this problem...but not many people want to do that.

Some people get lucky and don't have it...I haven't been able to figure out why, but the majority do
Edited by Vagrant Storm - 10/18/11 at 3:21pm
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
Thread Starter 
i have tried different cables so thats not the problem
its only the ATI cards, no issues with my nvidia card
the 470 is in my son's computer and i cant leave it in my HTPC or he will kill me

only 1 monitor, all cards are stock speed, same issues with several ati cards and even tried the TV on another computer with an ati card and had the same issue so i am 99% sure its driver related.

i will step way on back to the 9.10 drivers and see if that helps
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Thread Starter 
well i went back to 9.10 and i am still having issues. this is just sad, i really hate to go buy a card for my HTPC :-/

UPDATE: well i found a fix, but its not the one i wanted

i uninstalled everything ATI related and just went with the default windows 7 driver that auto installed on reboot and everything is fine now. i guess i just wont be able to do any gaming on the thing but thats fine for now.
Edited by cyanmcleod - 10/18/11 at 3:56pm
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
Did you watch your idle clocks? If it only happens with the cat drivers I bet that some how the clocks were droping...perhaps it takes more idle clock to power a TV?
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
post #10 of 12
Thread Starter 
never thought about that but its so damn annoying that i just left it alone. took out the video card and now i am using the onboard. to hell with it rofl.
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
Junk
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700K 4.6 Gigabyte Z68X-UD4 Msi R9 270X 8GB 1333 DDR3 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SSD + 7 other drives H100 Windows 7 Ultimate 64-bit Asus 23in 
KeyboardPowerCaseMouse
Rosewill Mech EVGA 750 Rosewill Thor MX518 
Mouse Pad
Steelseries 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › screen flicker