Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Added third GPU, now low % usage?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Added third GPU, now low % usage?

post #1 of 7
Thread Starter 
I added a 5850 to my 5970 and now instead of ~99% usage on the cores like on the 5970 alnoe, they all get ~60% us. Ob now performance increase has happened. This is across multiple game. any ideas?
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Well you likely have more GPU than the game can really use. Also crossfire is not fully supported by many things and especially between a 5970 and a 5850. A lot of things start having strange performance at 3 GPUs because most games are only written for a single GPU and them modified for two but rarely are they made for 3 GPUs so the drivers try to make it work for 3 but they don't do all to well.
Sandy Thunder
(18 items)
 
QuickSilver X1
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930k C1 4.6GHz @1.344v Sabertooth X79 2x EVGA GTX 560 Ti SC SLI 900/2106 Dominator 1866 16GB 9-10-9-27 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 64GB 'Cuda 320GB XSPC Rasa 750 RX240 push/pull + Alphacool UT60 ... Win 7 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VE198D 19" Samsung 920NW 19" Samsung 906BW 19" Logitech G510s 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850M Carbide 400R Cyborg M.M.O. 7 Corsair MM200 
AudioOther
Bose Music Monitor Nuforce Icon HDP 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x6 1090T BE Sabertooth 990FX Radeon HD 5770 1GB Corsair Veangence Blue 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Black 1TB  Lite ON 16x DVD-R/RW ThermalRight Silver Arrow Windows 7 Professional 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Syncmaster 921BW 19" & Syncmaster 965 19" and S... Apple aluminum wired keyboard Corsair TX650 Silverstone TJ05 with window and thermal contro... 
MouseMouse PadAudio
logitech mx air None Monsoon MM-700 
  hide details  
Reply
Sandy Thunder
(18 items)
 
QuickSilver X1
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3930k C1 4.6GHz @1.344v Sabertooth X79 2x EVGA GTX 560 Ti SC SLI 900/2106 Dominator 1866 16GB 9-10-9-27 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial M4 64GB 'Cuda 320GB XSPC Rasa 750 RX240 push/pull + Alphacool UT60 ... Win 7 Pro x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
Asus VE198D 19" Samsung 920NW 19" Samsung 906BW 19" Logitech G510s 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850M Carbide 400R Cyborg M.M.O. 7 Corsair MM200 
AudioOther
Bose Music Monitor Nuforce Icon HDP 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x6 1090T BE Sabertooth 990FX Radeon HD 5770 1GB Corsair Veangence Blue 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Black 1TB  Lite ON 16x DVD-R/RW ThermalRight Silver Arrow Windows 7 Professional 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Syncmaster 921BW 19" & Syncmaster 965 19" and S... Apple aluminum wired keyboard Corsair TX650 Silverstone TJ05 with window and thermal contro... 
MouseMouse PadAudio
logitech mx air None Monsoon MM-700 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Quote:
Originally Posted by verbatim View Post
I added a 5850 to my 5970 and now instead of ~99% usage on the cores like on the 5970 alnoe, they all get ~60% us. Ob now performance increase has happened. This is across multiple game. any ideas?
Simple fix, make sure the crossfire ribbon is seated properly then select express unintsall of CCC drivers. Restart PC then select express install. Don't forget to install CAP.
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post
Simple fix, make sure the crossfire ribbon is seated properly then select express unintsall of CCC drivers. Restart PC then select express install. Don't forget to install CAP.
You teh man!
dunno why it didnt work with fresh reinstall

+rep
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
well AVP worked great in eyefinity, BF3 is still messed up. Sooo many issues.

Now avp wont work again. same issues as bf3 with the gpu throttling down to nothing and constant game pauses / freezes
Edited by verbatim - 10/26/11 at 11:05am
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
The Beast
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x5660 Xeon @4250 Gigabyte X58A-UD3R Gigabyte 780ti Corsair 6gb CMX6GXSM3A1600C9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OZ Vertex3 120g WD Raptor LG Blu ray drive Windows 10 64bit PRO 3x Asus 24 eyefinity! 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Antec 900w gamer Coolermaster HAF X Razor Deathadder 
Mouse Pad
Steelseries SC2 Marine Edition + WoW edition 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Try Preview 11.10 Ver 2 with and without CAP4

Download link: Catalyst 11.10 Ver 2 Catalyst 11.9 CAP4
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
Quote:
Originally Posted by verbatim View Post
I added a 5850 to my 5970 and now instead of ~99% usage on the cores like on the 5970 alnoe, they all get ~60% us. Ob now performance increase has happened. This is across multiple game. any ideas?
If Performance spreads over cards and doesnt max, this only means that the CPU is bottle necking for that particular application.
But you still will be getting the maximum performance your CPU can handle.

No drivers or Crossfire/sli bridging will fix this.

To prove this... Try Metro 2033
I guarantee all your cards will be 99% most the time while playing or benching
Edited by Denim-187 - 10/27/11 at 2:07am
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Added third GPU, now low % usage?