Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Front audio jack does not detect headphones
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Front audio jack does not detect headphones

post #1 of 6
Thread Starter 
I have an ASUS P7H55-M motherboard, and for some reason the front audio jack no longer detects headphones I plug in. I know this is a problem with the PC and not my headphones as I have tried several pairs.

The odd thing is, it used to work fine, then one day I went to use it and this happened. I have tried installing drivers from the motherboard manufacturers website, using windows update, searching for updates in device manager and downloading realtek drivers. However, nothing seems to of worked.

This is how my playback devices looks:

7TtT

As you can see, the headphone (front jack) port is listed, however whenever I plug something in, nothing seems to happen and it is not detected. This leads me to believe it is a hardware problem, however when I built my PC back in August '10, I don't recall plugging anything into the motherboard relating to front ports (other than a USB plug), so troubleshooting hardware wise would be hard without knowing what to look for.

Any suggestions would be greatly appreciated.
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Take a look inside of your case, it's possible the front audio cable on the case came loose from the motherboard.
post #3 of 6
Thread Starter 
I'm sure that's feasible, however, I'm not sure what the audio cable looks like, can you link me a picture or something?
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
The front audio cable usually reads HD_Audio or AC97.

Here's an example:

AudioFront64_big.jpg
post #5 of 6
Thread Starter 
Got it, thanks a lot. Works now, the HD_Audio wire was unplugged.
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
RAWR
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 750 @2.66GHz ASUS P7H55-M ATI Radeon HD 4670 8GB (4x2) Corsair DDR3 @1333MHz 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
60GB Corsair SSD - 500GB Western Digital @ 7200rpm Windows 7 Ultimate x64 LG 21.5" 1920x1080 and Hannspree 19" 1440x900 Razer Lycosa 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair 550W NZXT Hades Razer Naga Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
smile.gif

Enjoy!
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Front audio jack does not detect headphones