Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs & HDDs
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs & HDDs - Page 210

post #2091 of 5385
I just got my parts and got my SSD installed. I installed windows and have been following the guide. I just noticed in UEFI in the boot order my SSD isn't listed. It has boot option #1 P3 ASUS DVD and P1 another hdd. THen option #2 says P3 ASUS DVD P1 another HDD Those are in advanced. in EZ Mode under boot menu it has P3 and P5 listed as my DVD drives, P1 and P4 listed as my 2 HDDs and P2 listed as my SSD. When I select P2 it restarts. But if I go into UEFI again it still looks like my DVD is listed as the boot driveOn top of that my 1TB HDD doesn't show up in Windows, only my SSD and 250GB HDD. Any ideas?

BTW its in AHCI mode and the SSD and 1TB HDD are plugged into the 6GB SATS ports, the 250GB HDD is plugged into the 3GB SATA port.
Edited by EVILNOK - 2/20/12 at 8:43pm
post #2092 of 5385
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by EVILNOK View Post

I just got my parts and got my SSD installed. I installed windows and have been following the guide. I just noticed in UEFI in the boot order my SSD isn't listed. It has boot option #1 P3 ASUS DVD and P1 another hdd. THen option #2 says P3 ASUS DVD P1 another HDD Those are in advanced. in EZ Mode under boot menu it has P3 and P5 listed as my DVD drives, P1 and P4 listed as my 2 HDDs and P2 listed as my SSD. When I select P2 it restarts. But if I go into UEFI again it still looks like my DVD is listed as the boot driveOn top of that my 1TB HDD doesn't show up in Windows, only my SSD and 250GB HDD. Any ideas?

Try adjusting it...UEFI update?
post #2093 of 5385
I've done a firmware update to the SSD, updated motherboard drivers and SATA drivers and a BIOS update to the motherboard. All I have ever done as HDDs go is set up 1 simple HDD in my previous systems so this is all kind of new to me. Sorry for the noobishness. I don't really know what else to adjust.
post #2094 of 5385
Thread Starter 
Try adjusting the boot priorities order. I had my SSD as a secondary option before and I simply disabled others and set the SSD as the top option.

I blame AMD for any and all issues you experience. tongue.gif
post #2095 of 5385
OK I got the SSD showing as the boot drive now. I didn't noticed it had 1 boot order section for optical drives and a seperate 1 for HDD/SSD. But I still can't get my 1TB drive to show up in Windows. I tried moving the SATA cable from the 6GB port to the 3GB port but it still isn't showing up. Any ideas on that? I also tried changing out the SATA cable on the 1TB HDD but it still doesn't show up in Windows. It is however an option to choose in the UEFI BIOS.
Edited by EVILNOK - 2/20/12 at 9:12pm
post #2096 of 5385
Thread Starter 
Not really. Maybe if you have any marvell ports you can disable them in the bios and then it may show?
post #2097 of 5385
When I right click computer, manage, disk management it shows my 1TB drive there but says unallocated? I'm not sure what a MARVELL port is but I don't see that anywhere in the UEFI?
post #2098 of 5385
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by EVILNOK View Post

When I right click computer, manage, disk management it shows my 1TB drive there but says unallocated? I'm not sure what a MARVELL port is but I don't see that anywhere in the UEFI?

Well if it is a new drive simply format it right now to use it. I have no idea why it does not show up in the BIOS.
post #2099 of 5385
Quote:
Originally Posted by jfuze View Post

Well since I couldnt find a definitive answer as to whether the Crucial M4 or Plextor M3 was faster, I went with the Crucial M4 for $140. Did a pricematch on Staples and used the 30 off 150 coupon.
Excited to get my first SSD!

That sounds like a slick deal! welcome to the club, i like the m4 personally over the plextor.
My Gaming-Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @ 4800 MHz Gigabyte GA-Z68AP-D3 ATI Radeon 7950 3GB G.SKILL Ripjaws Series 2x4GB F3-12800CL9D-8GBRL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128 CT128M4SSD2 Seagate Barracuda 3TB RAID 1 Lite-On iHAS 624B Prolimatech Megahalems Rev.B 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Bit Samsung 2232GW LCD 2MS Logitech G15 Sea Sonic SS-750KM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Carbide 500R Logitech RX1500 My Couch!! Denon 7.1 Home Theatre Surround Sound with JBL ... 
  hide details  
Reply
My Gaming-Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @ 4800 MHz Gigabyte GA-Z68AP-D3 ATI Radeon 7950 3GB G.SKILL Ripjaws Series 2x4GB F3-12800CL9D-8GBRL 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128 CT128M4SSD2 Seagate Barracuda 3TB RAID 1 Lite-On iHAS 624B Prolimatech Megahalems Rev.B 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate 64 Bit Samsung 2232GW LCD 2MS Logitech G15 Sea Sonic SS-750KM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Carbide 500R Logitech RX1500 My Couch!! Denon 7.1 Home Theatre Surround Sound with JBL ... 
  hide details  
Reply
post #2100 of 5385
Quote:
Originally Posted by Sean Webster View Post

Well if it is a new drive simply format it right now to use it. I have no idea why it does not show up in the BIOS.

thumb.gif Earlier today my packages from UPS containing my Intel i5 2500k, G skill ram and CPU cooler showed up as being delivered but not to me. After filing claims and obtaining another CPU/ram elsewhere about 9PM this evening a woman called and said she had my packages. Luckily they hadn't been opened and she got them to me. So then I had to cancel my claims and orders for replacement CPU/RAM. I guess with everything thats been going on today I got in a hurry and overlooked 1 of the simplest things.Thanks for all the help.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Sean's Windows 7 Install & Optimization Guide for SSDs & HDDs