Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Sluggish Gaming After GPU Change
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sluggish Gaming After GPU Change

post #1 of 15
Thread Starter 
I have installed a new GPU, GTX 560Ti, and since then I suffer from sluggish gameplay, how to put it... every now and then while gaming, the screen freezer for a second or two, sometimes the sound also gets in a loop for a second, then it continues, and it repeats every few seconds or minutes. I didn't have this problem before I upgraded.
I also installed windows 7, which I did not have before, but I tested and this happens on the new GPU both on win 7 and on win XP.

I will add that this happens in games like crysis and battlefield 3, and not (that I noticed yet) in an older game like UT2004.

My system:
Q6600 no oc
Corsair 620HX 620Watts PSU
2 sticks x 1gig memory (total 2 gig)
3 hard drives

My windows 7 installation is located on the same drive but different partition of the XP installation.

Do you think its a faulty GPU, or a different reason?
Can I rule out software problem, or do I still need to check something?

Many thanks in advance. I will update as needed.


EDIT
It turns out (most likely, still not 100% sure its fixed) that my games hdd was causing problems (I knew it because some folders on it became inaccessible and windows always did chkdsk after restart) so I formatted it and it seems its fixed.
Installed games and now they dont get stuck
Hope this helps
Edited by beta_0 - 11/16/11 at 8:47am
post #2 of 15
did you perform a clean driver install?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 EVGA P55 SLI GTX 480 8gb Mushkin DDR3 1333 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ agility 120gb Hyper 212 Win 7 Pro x64 PX 2710MW 
PowerCase
Silverstone ST75F-P 750W CM 692 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 760 EVGA P55 SLI GTX 480 8gb Mushkin DDR3 1333 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ agility 120gb Hyper 212 Win 7 Pro x64 PX 2710MW 
PowerCase
Silverstone ST75F-P 750W CM 692 
  hide details  
Reply
post #3 of 15
2gb ram is not enought
ASUS X450JF
(7 items)
 
Desktop
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Processor i7-4700HQ X450JF NVIDIA GEFORCE 745M 8GB 
Hard DriveOS
1TB Windows 7 Ultimate 64bit 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel® Core™ i5-760 Processor  GA-P55-US3L EVGA GeForce GTX 660 Ti CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Series 250GB WD Caviar® Green™ 1000GB Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
Acer GD245HQ 120HZ Corsair CX600 Corsair Carbide Series® 200R Razer DeathAdder 3500 DPI Gaming Mouse 
Mouse PadAudio
ROCCAT Sota Tt eSPORTS SHOCK 
  hide details  
Reply
ASUS X450JF
(7 items)
 
Desktop
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Processor i7-4700HQ X450JF NVIDIA GEFORCE 745M 8GB 
Hard DriveOS
1TB Windows 7 Ultimate 64bit 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel® Core™ i5-760 Processor  GA-P55-US3L EVGA GeForce GTX 660 Ti CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Series 250GB WD Caviar® Green™ 1000GB Cooler Master Hyper 212 EVO Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
Acer GD245HQ 120HZ Corsair CX600 Corsair Carbide Series® 200R Razer DeathAdder 3500 DPI Gaming Mouse 
Mouse PadAudio
ROCCAT Sota Tt eSPORTS SHOCK 
  hide details  
Reply
post #4 of 15
Quote:
Originally Posted by cj3waker View Post
did you perform a clean driver install?
^^^ and also what GPU did you have in your system before? Sounds like you just pulled the card out and put a new one in.

I would uninstall, run driver sweeper in safe mode, and than install the latest nVidia drivers using the "clean install" option.

I always do that regardless if its an nVidia card getting swapped for another nVidia. Makes things always work nicely.
 
April 2012
(15 items)
 
April 2011
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K @ 4.4ghz ASUS P8Z68-V Pro MSI GTX580 Lightning Patriot G2 16GB 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Intel X25-M 160GB | 2x WD Caviar Black 1TB [Raid0] ASUS DVD-RW Corsair H70 Windows 7 Ultimate 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer 27" LED Logitech K800 Antec HCG-900 Watt Rosewill Thor V2 
MouseMouse PadAudio
Logitech MX518 Gamers-X Mouse Pad Titanium HD + Z5500 / AKG Q701 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD X2 555 @ 4.21ghz (Unlocked to X4) Asus M4A88TD-V EVO/USB3 EVGA GTX560Ti 8GB Corsair Dominator 1600mhz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel X25-M 160gb | 2x WD Caviar Black 1TB RAID-0 Hyper 212+ Windows 7 Ultimate (2x) Asus VE258 (need 3rd) 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech K800 Antec Truepower 650 Cooler Master HAF912 Logitech MX518 
Mouse PadAudio
Gamers-X Lan Center Pad Sound Blaster Titanium HD + Z5500 
  hide details  
Reply
 
April 2012
(15 items)
 
April 2011
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K @ 4.4ghz ASUS P8Z68-V Pro MSI GTX580 Lightning Patriot G2 16GB 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Intel X25-M 160GB | 2x WD Caviar Black 1TB [Raid0] ASUS DVD-RW Corsair H70 Windows 7 Ultimate 64-Bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer 27" LED Logitech K800 Antec HCG-900 Watt Rosewill Thor V2 
MouseMouse PadAudio
Logitech MX518 Gamers-X Mouse Pad Titanium HD + Z5500 / AKG Q701 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD X2 555 @ 4.21ghz (Unlocked to X4) Asus M4A88TD-V EVO/USB3 EVGA GTX560Ti 8GB Corsair Dominator 1600mhz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Intel X25-M 160gb | 2x WD Caviar Black 1TB RAID-0 Hyper 212+ Windows 7 Ultimate (2x) Asus VE258 (need 3rd) 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech K800 Antec Truepower 650 Cooler Master HAF912 Logitech MX518 
Mouse PadAudio
Gamers-X Lan Center Pad Sound Blaster Titanium HD + Z5500 
  hide details  
Reply
post #5 of 15
Thread Starter 
I have installed the newest driver 285.62 after an uninstall of the older driver.
Today I even reinstalled windows (Although I doubt I need to do that after a hardware change) and it still happens.
post #6 of 15
I would check drivers first
-Ghooble
It's a computer
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2500k 4.5ghz @1.35v Asrock Extreme 3 Gen 3 Asus GTX 470 725/1694 @1.025v EVGA GTS 450 900/1804 (PhysX) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8gb Gskill 1600mhz 640gb, Seagate 1tb Spinpoint F3, Kingston 60gb SSD LG Combo Thermaltake SpinQ 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit Ultimate Acer X203H 1600x900 CM Storm Quickfire w/ Blues PC Power and Cooling 750watt Silencer MKII 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone Raven RV02 Microsoft 1.1A Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
It's a computer
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2500k 4.5ghz @1.35v Asrock Extreme 3 Gen 3 Asus GTX 470 725/1694 @1.025v EVGA GTS 450 900/1804 (PhysX) 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
8gb Gskill 1600mhz 640gb, Seagate 1tb Spinpoint F3, Kingston 60gb SSD LG Combo Thermaltake SpinQ 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 64bit Ultimate Acer X203H 1600x900 CM Storm Quickfire w/ Blues PC Power and Cooling 750watt Silencer MKII 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone Raven RV02 Microsoft 1.1A Razer Goliathus 
  hide details  
Reply
post #7 of 15
Thread Starter 
I had an 8800GT before.

As I mentioned I did a clean install of the latest driver, and today even tried to do a clean OS install just to be sure...

Regarding 2GB not enough, this happens on XP too, and before the GPU change games worked fine with 2GB. But I will soon upgrade to 4GB and see if that changes anything.
post #8 of 15
remove nvidia's hd sound if you're using it.
segfault
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-750 @ 4Ghz Gigabyte P55A-UD4P MSI GTX 770 Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Black 500GB LG 24x Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster P2270 Steelseries 6Gv2 Corsair TX750 Thermaltake V9 Black Edition 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder 2013 Edition Steelseries QcK 
  hide details  
Reply
segfault
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-750 @ 4Ghz Gigabyte P55A-UD4P MSI GTX 770 Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Caviar Black 500GB LG 24x Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung SyncMaster P2270 Steelseries 6Gv2 Corsair TX750 Thermaltake V9 Black Edition 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder 2013 Edition Steelseries QcK 
  hide details  
Reply
post #9 of 15
Thread Starter 
I only installed the driver and physx using the nvidia driver.
post #10 of 15
Thread Starter 
After installing 2 more gb (total 4gb) bf3 runs smooth, but crysis gets stuck here and there.
I will check witrh more games to be sure its running smooth now.

Could 2GB memory be enough for an older card to run games smooth, and not for a newer card?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Sluggish Gaming After GPU Change