Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › USB 3.0 no longer works or Hard Drive?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

USB 3.0 no longer works or Hard Drive?

post #1 of 3
Thread Starter 
First of all, I'm talking about my sig rig: MSI Big Bang Marshal, 16GB Mushkin Memory 1866mhz, 2 x Sapphire Radeon HD6970's, CPU and GPU's are watercooled.

I switched my Windows install from the Marvell Controller to the Intel Controller (2 Intell 80GB SSD's in RAID 0). The setup on the Marvell Controller was always meant to be temporary until I had time to reinstall on the Intel Controller and setup everything the way I wanted.

After the installation, I installed the MB drivers. After I installed the Renasas USB 3.0 driver, I shut down and plugged in my external Fantom Drive 2TB USB 3.0 hard drive. When I loaded into windows, the hard drive was not detected and the yellow exclamation showed up in Device Manager on the USB Root Hub. None of the USB 3.0 host controllers had the exclamation just the USB 3.0 Root Hub. I moved the drive around to the other two hubs and had the same thing happen. I ended up disabling the USB 3.0 Root Hubs (there's 3 in total) and restarting. The drive shows up and works fine in USB 2 mode. All my other usb devices works fine but they are all USB 2.0.

The error message I get is "cannot start device" I believe.

I contacted MSI but I spoke to some kid who didn't know much at all.

Unfortunately, I don't have another 3.0 device to test the hubs with. Anyone ever have this happen before? What do you think it is? MB or HD?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4930K  MSI Big Bang Xpower II MSI R9 290X x3 Corsair Dominator Platinum 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 WD 640 Black Corsair Neutron  ASUS External DVD Drive 3 x XSPC RS360 Radiators, 3 x EK Water Blocks, ... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8 Professional 64 bit BenQ XL 2420TE 144hz x3 Acer 27" 1920 x 1080  Logitech K70 Mechanical Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 & AX850 Mountain Mods Ascension with Pedestal Gigabyte Uranium  RAZER Manticor Elite Aluminum Gaming Mouse Mat 
AudioAudioOther
On Board Astro A50 Wireless Headset Xigmatek Blue Blade White LED 120mm Case Fan x20 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4930K  MSI Big Bang Xpower II MSI R9 290X x3 Corsair Dominator Platinum 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 WD 640 Black Corsair Neutron  ASUS External DVD Drive 3 x XSPC RS360 Radiators, 3 x EK Water Blocks, ... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8 Professional 64 bit BenQ XL 2420TE 144hz x3 Acer 27" 1920 x 1080  Logitech K70 Mechanical Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 & AX850 Mountain Mods Ascension with Pedestal Gigabyte Uranium  RAZER Manticor Elite Aluminum Gaming Mouse Mat 
AudioAudioOther
On Board Astro A50 Wireless Headset Xigmatek Blue Blade White LED 120mm Case Fan x20 
  hide details  
Reply
post #2 of 3
possibly a driver issue... with drive attached to usb3 open device manager and remove device, uninstalling driver as well, make sure windows update is turned on and restart.... with drive still attached watch to see if the pop-up for installing new device shows it's head.
Desktop Toaster
(19 items)
 
ThinClient
(5 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Celeron N2930 G.Skill 8gb 204 pin Seagate 500gb 2.5" Win 10 Pro 
Case
Zotac Zbox CI320 Nano 
  hide details  
Reply
Desktop Toaster
(19 items)
 
ThinClient
(5 items)
 
 
CPURAMHard DriveOS
Celeron N2930 G.Skill 8gb 204 pin Seagate 500gb 2.5" Win 10 Pro 
Case
Zotac Zbox CI320 Nano 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
Not sure what has changed but I went into Device Mangaer and enabled the usb 3.0 Host Controllers. Still got the "The driver was not installed error message". Ran windows update but nothing popped up for it. Uninstalled the device through device manager again and restarted. Installed the USB 3.0 driver from MSI again and now it's working.

I haven't touched it since sometime around the 25th of October. Seems to be working for the moment anyway. Thanks for your help.

Woodman
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4930K  MSI Big Bang Xpower II MSI R9 290X x3 Corsair Dominator Platinum 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 WD 640 Black Corsair Neutron  ASUS External DVD Drive 3 x XSPC RS360 Radiators, 3 x EK Water Blocks, ... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8 Professional 64 bit BenQ XL 2420TE 144hz x3 Acer 27" 1920 x 1080  Logitech K70 Mechanical Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 & AX850 Mountain Mods Ascension with Pedestal Gigabyte Uranium  RAZER Manticor Elite Aluminum Gaming Mouse Mat 
AudioAudioOther
On Board Astro A50 Wireless Headset Xigmatek Blue Blade White LED 120mm Case Fan x20 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4930K  MSI Big Bang Xpower II MSI R9 290X x3 Corsair Dominator Platinum 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1 WD 640 Black Corsair Neutron  ASUS External DVD Drive 3 x XSPC RS360 Radiators, 3 x EK Water Blocks, ... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8 Professional 64 bit BenQ XL 2420TE 144hz x3 Acer 27" 1920 x 1080  Logitech K70 Mechanical Keyboard 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 & AX850 Mountain Mods Ascension with Pedestal Gigabyte Uranium  RAZER Manticor Elite Aluminum Gaming Mouse Mat 
AudioAudioOther
On Board Astro A50 Wireless Headset Xigmatek Blue Blade White LED 120mm Case Fan x20 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › USB 3.0 no longer works or Hard Drive?