Overclock.net › Forums › Components › Memory › Latest SB-E build woe
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Latest SB-E build woe

post #1 of 4
Thread Starter 
My system freezes/hangs after about 2-5 minutes after reaching desktop (it varies) when all 32GB of RAM is installed. But it runs fine when only 16GB is installed.

Sometimes before the hang the screen will flicker and i'll get a message bottom left saying the "NVIDIA Windows Kernel Mode Driver, Version 285.62 stopped responding and has successfully recovered"

Things i've tried:
  • Memtest Ram individually - did 1 pass per stick
  • Memtest all 32GB ram together - 3 passes with all sticks

All these passed!

So i don't think the ram is faulty, but it's definitely something to do with having all 32 installed as oppose to only 16GB.

Any suggestions what it might be or other tests to try narrow it down?
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3930K @4GHz/1.25V ASUS P9X79 Deluxe EVGA GTX 680 32GB G.Skill Ripjaws 2133MHZ  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel SSD X-25M G2 160GB WD Black 1TB, WD Green 2TB Corsair H-100 Win7 x64 
MonitorPowerCase
23" Samsung PX2370 LED (1920x1080) + 22" iiyama Corsair HX 750W Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3930K @4GHz/1.25V ASUS P9X79 Deluxe EVGA GTX 680 32GB G.Skill Ripjaws 2133MHZ  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel SSD X-25M G2 160GB WD Black 1TB, WD Green 2TB Corsair H-100 Win7 x64 
MonitorPowerCase
23" Samsung PX2370 LED (1920x1080) + 22" iiyama Corsair HX 750W Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
First install older drivers, I've personally never had an issue with the 275 and 266 ones. I get that error with the new drivers all the time. I think it may be b/c of harware acceleration being enabled on my browser tho.
Le Main Rig
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K Asus Sabertooth Z170 Mark 1 Gigabyte GTX 960 WindForce 2X OC G.SKILL Ripjaws V  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1050GB Crucial MX300 1050GB Crucial MX300 960GB OCZ RD400 1TB Micron M600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB WD Blue Noctua NH-U12S Windows 10 Pro 64-Bit BenQ GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2765HT FUNC KB-460 Corsair RM650 Fractal Design R5 
Mouse
Logitec G500 
  hide details  
Reply
Le Main Rig
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K Asus Sabertooth Z170 Mark 1 Gigabyte GTX 960 WindForce 2X OC G.SKILL Ripjaws V  
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1050GB Crucial MX300 1050GB Crucial MX300 960GB OCZ RD400 1TB Micron M600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1TB WD Blue Noctua NH-U12S Windows 10 Pro 64-Bit BenQ GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2765HT FUNC KB-460 Corsair RM650 Fractal Design R5 
Mouse
Logitec G500 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
Ok i've just updated to the 275 driver set and it hasn't frozen yet so fingers crossed! Sounded like a obvious thing to do, I just assumed it was something more complicated because how it behaved with the differing RAM quantities. Thanks!

For some reason though there isn't an SLI mode in any of the settings of nvidia control panel :S

Edit: btw thanks Sean you seem to be helping me a lot as of late!
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3930K @4GHz/1.25V ASUS P9X79 Deluxe EVGA GTX 680 32GB G.Skill Ripjaws 2133MHZ  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel SSD X-25M G2 160GB WD Black 1TB, WD Green 2TB Corsair H-100 Win7 x64 
MonitorPowerCase
23" Samsung PX2370 LED (1920x1080) + 22" iiyama Corsair HX 750W Corsair 650D 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 3930K @4GHz/1.25V ASUS P9X79 Deluxe EVGA GTX 680 32GB G.Skill Ripjaws 2133MHZ  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel SSD X-25M G2 160GB WD Black 1TB, WD Green 2TB Corsair H-100 Win7 x64 
MonitorPowerCase
23" Samsung PX2370 LED (1920x1080) + 22" iiyama Corsair HX 750W Corsair 650D 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Use a more strenuous memory test.

12 instances of HCI Memtest for Windows and/or Prime95 custom blend, both setup to use about 90% of your physical memory.

You likely need more vccio/vtt and/or looser subtimings. I'd try increasing tRFC, tFAW, and round trip latency.
Primary
(15 items)
 
Secondary
(13 items)
 
In progress
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820K @ 4.3/3.6GHz core/uncore, 1.225/1.2v Gigabyte X99 SOC Champion (F22n) 2x Sapphire R9 290X Tri-X OC New Edition (10036... 4x4GiB Crucial @ 2667, 12-11-12-27-T1, 1.37v 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Plextor M6e 128GB (fw 1.05) M.2 (PCI-E 2.0 2x) 2x Crucial M4 256GB 4x WD Scorpio Black 500GB Cooler Master Nepton 280L 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 SP1 BenQ BL3200PT Filco Majestouch Tenkeyless (MX Brown) Corsair RM1000x 
CaseMouseAudio
Fractal Design Define R4 Logitech G402 Realtek ALC1150 + M-Audio AV40 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5670 @ 4.4/3.2GHz core/uncore, 1.36 vcore, 1.2... Gigabyte X58A-UD5 r2.0 w/FF3mod10 BIOS Reference R9 290X w/Stilt's MLU 1000e / 1375m E... 2x Samsung MV-3V4G3D/US @ 2000, 10-11-11-30-T1,... 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
1x Crucial BLT4G3D1608ET3LX0 @ 2000, 10-11-11-3... OCZ (Toshiba) Trion 150 120GB Hyundai Sapphire 120GB 3x Hitachi Deskstar 7k1000.C 1TB 
CoolingOSPowerCase
Noctua NH-D14 Windows 7 Pro x64 SP1 Antec TP-750 Fractal Design R5 
Audio
ASUS Xonar DS 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6800K @ 4.3/3.5GHz core/uncore, 1.36/1.2v ASRock X99 OC Formula (P3.10) GTX 780 (temporary) 4x4GiB Crucial DDR4-2400 @ 11-13-12-28-T2, 1.33v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 600p 256GB NVMe 2x HGST Travelstar 7k1000 1TB Corsair H55 (temporary) Windows Server 2016 Datacenter 
PowerCase
Seasonic SS-860XP2 Corsair Carbide Air 540 
  hide details  
Reply
Primary
(15 items)
 
Secondary
(13 items)
 
In progress
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820K @ 4.3/3.6GHz core/uncore, 1.225/1.2v Gigabyte X99 SOC Champion (F22n) 2x Sapphire R9 290X Tri-X OC New Edition (10036... 4x4GiB Crucial @ 2667, 12-11-12-27-T1, 1.37v 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Plextor M6e 128GB (fw 1.05) M.2 (PCI-E 2.0 2x) 2x Crucial M4 256GB 4x WD Scorpio Black 500GB Cooler Master Nepton 280L 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Professional x64 SP1 BenQ BL3200PT Filco Majestouch Tenkeyless (MX Brown) Corsair RM1000x 
CaseMouseAudio
Fractal Design Define R4 Logitech G402 Realtek ALC1150 + M-Audio AV40 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5670 @ 4.4/3.2GHz core/uncore, 1.36 vcore, 1.2... Gigabyte X58A-UD5 r2.0 w/FF3mod10 BIOS Reference R9 290X w/Stilt's MLU 1000e / 1375m E... 2x Samsung MV-3V4G3D/US @ 2000, 10-11-11-30-T1,... 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
1x Crucial BLT4G3D1608ET3LX0 @ 2000, 10-11-11-3... OCZ (Toshiba) Trion 150 120GB Hyundai Sapphire 120GB 3x Hitachi Deskstar 7k1000.C 1TB 
CoolingOSPowerCase
Noctua NH-D14 Windows 7 Pro x64 SP1 Antec TP-750 Fractal Design R5 
Audio
ASUS Xonar DS 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6800K @ 4.3/3.5GHz core/uncore, 1.36/1.2v ASRock X99 OC Formula (P3.10) GTX 780 (temporary) 4x4GiB Crucial DDR4-2400 @ 11-13-12-28-T2, 1.33v 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 600p 256GB NVMe 2x HGST Travelstar 7k1000 1TB Corsair H55 (temporary) Windows Server 2016 Datacenter 
PowerCase
Seasonic SS-860XP2 Corsair Carbide Air 540 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › Latest SB-E build woe