Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Can't boot without resetting CMOS
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Can't boot without resetting CMOS

post #1 of 11
Thread Starter 
as the title says i can't boot into windows unless i reset the cmos, i'm using the newest (2001) bios (which solved cold boot, and the pc not waking from sleep for me) . (the strange thing is that sometimes everything will boot without problem ?! but that's pretty rare.)

a more detailed explanation of my problem.


1. pc turns on, BUT the fan on the GPU doesn't spin up (like it does upon a successful boot) and the monitor stays in stand by mode, also there's a CPU LED flashing.
2. restarting doesn't help, but taking off the battery/ using the CMOS switch at the back of I/O panel does

not sure what to think since everything was working fine , (for last month i've been running at stock clocks due to motherboard weirdness, and i never pushed the CPU past 1.32 Vcore) and i never had any BSODs or games crashing, etc.


thanks for reading!
Edited by elzhi - 12/14/11 at 1:16pm
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
post #2 of 11

Have you tried to load BIOS Optimized Defaults and saved after CMOS reset?

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Hummm....What psu are you using? Have you tested psu with a volt meter? Sound's like several things going on here. Not saying you should but if this were me i would most likely pull it all apart and rebuild it one part at a time on the kitchen table and testing as i go. Could also be a motherboard short.
My CM sniper
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k 4.8ghz @ 1.4v. ASRock Z68 EXTREME4 GEN3 EVGA gtx470 SC GSKILL SNIPER DDR3 1600 2X4 9.9.9.24 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
CRUCIAL 64GB SSD 1-VR300 4X F3 1TB SAMSUNG 22X SATA DVD BURNER WINDOWZ 7 64BIT 23'' ACER P235H WS 
KeyboardPowerCaseMouse
LOGITECH G15 V 2007 CORSAIR TX750 CM STORM SNIPER/ MODDED OCZ DOMINATRIX 
Mouse PadAudio
ALL OVER THE TABLE ON BOARD 
  hide details  
Reply
My CM sniper
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k 4.8ghz @ 1.4v. ASRock Z68 EXTREME4 GEN3 EVGA gtx470 SC GSKILL SNIPER DDR3 1600 2X4 9.9.9.24 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
CRUCIAL 64GB SSD 1-VR300 4X F3 1TB SAMSUNG 22X SATA DVD BURNER WINDOWZ 7 64BIT 23'' ACER P235H WS 
KeyboardPowerCaseMouse
LOGITECH G15 V 2007 CORSAIR TX750 CM STORM SNIPER/ MODDED OCZ DOMINATRIX 
Mouse PadAudio
ALL OVER THE TABLE ON BOARD 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post

Have you tried to load BIOS Optimized Defaults and saved after CMOS reset?


yes.
Quote:
Originally Posted by FREELINE57 View Post

Hummm....What psu are you using? Have you tested psu with a volt meter? Sound's like several things going on here. Not saying you should but if this were me i would most likely pull it all apart and rebuild it one part at a time on the kitchen table and testing as i go. Could also be a motherboard short.

my PSU is BeQuiet Dark Power Pro 650W, i have another PSU that i could try, i think i'm just going to try that and if it still fail i'll take everything apart like you suggested, i don't have much free time atm so that'll have to wait till friday mad.gif

thanks to both of you for helping me out.


could it be the BIOS ?

i think the problems with boothing started very close to the day when i updated the bios, could be coincidence though.
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
post #5 of 11

What did you change between now and then? BIOS update? When was it working without issue?

 

Edit:

 

Roll back to prvious BIOS to rule it out.

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
Ken1649,

i flashed the bios before doing a fresh windows install.

and it never was working without issues tbh as i had trouble from the very beginning with cold boot and not being able to wake the pc from stand by,

with new bios everything seemed to work well for 2-3 weeks an suddenly the PC would not wake from stand by, so i stopped leaving it on stand by. shortly after i wasn't able to booti windows.

i'll try the old bios and I'll report back tomorrow as it is getting late, thanks again guys.
Edited by elzhi - 12/14/11 at 10:28pm
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
well i don't know what happened but everything has been working fine since the day i posted, weird.
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
Demerzel
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1600X Asus Prime X370 PRO NVIDIA GeForce GTX 1070 2 x 8GB G.Skill Ripjaws 3200Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Sandisk 960GB Samsung 2tb Samsung 2tb Samsung 850 EVO 250GB 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH U12S Windows 10 Home Viewsonic XG2703-GS Topre Realforce 88UB 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Platinum 1000W Corsair 550D Logitech G900 Perixx DX-2000 
AudioAudioOther
Grace Design m920 Genelec 8330 Xbox Elite Controller 
  hide details  
Reply
post #8 of 11

You must have missed something. Couldn't think of what but it might come back if you don't permanently fix it.

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Just by reading some of your symptoms and just the issue in general, I'd have to say your battery is the issue, and if your problem comes back, you should look into replacing your battery. On my backup computer, I have a bad CMOS battery. On first boot, the fans don't spin up and the time is incorrect. I have to shut down and power back up again to get everything working, except the time is still incorrect.
post #10 of 11
Quote:
Originally Posted by E-Peen View Post

Just by reading some of your symptoms and just the issue in general, I'd have to say your battery is the issue, and if your problem comes back, you should look into replacing your battery. On my backup computer, I have a bad CMOS battery. On first boot, the fans don't spin up and the time is incorrect. I have to shut down and power back up again to get everything working, except the time is still incorrect.


 +1.

 

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Can't boot without resetting CMOS