Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › [Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread - Page 208

post #2071 of 38704
Alright, I am going to bed. I'm sorry AMD, these drivers are ****. I thought it was just idiots who couldn't get the drivers to work, I guess I am one too. I reinstalled from sapphire disc because none of the ones online works, even though they are the same. After it says FINISH, nothing happens. It didn't install anything.

Upon finally getting old drivers up, I get shot in my face with BSOD, every single reset. This is pissing me off. I'm on my phone typing this because my computer bsod. NVIDIA was SO easy to get to work. Idiots like me aren't able to navigate registries and BIOS and such to even INSTALL the amd drivers.

I will try to reformat ONCE again tomorrow, for another clean install and try that new 12.2 preview. I don't know what I'm doing wrong. I set up my second card on a fresh windows 7 install. This is crazy.
post #2072 of 38704
12.2 Preview is specifically stated as not supporting 7970, so why are you trying that? You should just do a wipe of all AMD drivers using a driver sweeper, reboot, and then install the drivers AMD suggests for 7970, i.e. 8.921.2-120119a-132101E-ATI
Megurine
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Asus P8Z68-V MSI GeForce GTX 970 HyperX Blu 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Vertex 3 Scythe Mugen II Win 10 64 bit Philips BDM4065UC 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2760HS Corsair K60 Super Flower 650W modular Fractal Design R4 
MouseAudioAudio
Logitech G700 Audio pro T8  Creative X-Fi 5.1 
  hide details  
Reply
Megurine
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Asus P8Z68-V MSI GeForce GTX 970 HyperX Blu 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Vertex 3 Scythe Mugen II Win 10 64 bit Philips BDM4065UC 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ GW2760HS Corsair K60 Super Flower 650W modular Fractal Design R4 
MouseAudioAudio
Logitech G700 Audio pro T8  Creative X-Fi 5.1 
  hide details  
Reply
post #2073 of 38704
Quote:
Originally Posted by Pantsu View Post

12.2 Preview is specifically stated as not supporting 7970, so why are you trying that? You should just do a wipe of all AMD drivers using a driver sweeper, reboot, and then install the drivers AMD suggests for 7970, i.e. 8.921.2-120119a-132101E-ATI

Dont use Driver sweeper, it does more wrong than good for AMD graphics cards users. he should use the utility that is linked to on Post#2 in this thread.
post #2074 of 38704
Quote:
Originally Posted by WiL11o6 View Post

Alright, I am going to bed. I'm sorry AMD, these drivers are ****. I thought it was just idiots who couldn't get the drivers to work, I guess I am one too. I reinstalled from sapphire disc because none of the ones online works, even though they are the same. After it says FINISH, nothing happens. It didn't install anything.
Upon finally getting old drivers up, I get shot in my face with BSOD, every single reset. This is pissing me off. I'm on my phone typing this because my computer bsod. NVIDIA was SO easy to get to work. Idiots like me aren't able to navigate registries and BIOS and such to even INSTALL the amd drivers.
I will try to reformat ONCE again tomorrow, for another clean install and try that new 12.2 preview. I don't know what I'm doing wrong. I set up my second card on a fresh windows 7 install. This is crazy.

12.2 doesn't support the 7970. Use the RC11 drivers released a week ago.
post #2075 of 38704
Quote:
Originally Posted by WiL11o6 View Post

Alright, I am going to bed. I'm sorry AMD, these drivers are ****. I thought it was just idiots who couldn't get the drivers to work, I guess I am one too. I reinstalled from sapphire disc because none of the ones online works, even though they are the same. After it says FINISH, nothing happens. It didn't install anything.
Upon finally getting old drivers up, I get shot in my face with BSOD, every single reset. This is pissing me off. I'm on my phone typing this because my computer bsod. NVIDIA was SO easy to get to work. Idiots like me aren't able to navigate registries and BIOS and such to even INSTALL the amd drivers.
I will try to reformat ONCE again tomorrow, for another clean install and try that new 12.2 preview. I don't know what I'm doing wrong. I set up my second card on a fresh windows 7 install. This is crazy.

Youve obviously screwed the driver install and corrupted the registry.

1. Reinstall windows. Don't use the cd for the driver use the following link.
http://download.benchmark3d.com/AMD/Catalyst/8.921.2/RC11/amd_radeon_hd7900_win7_64_RC11.exe

2. Install 11.12 CAP3

Thats all u have to do, that's all ive been doing since HD 3870.. Never had a problem.
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
post #2076 of 38704
I just want you to know.. the newest drivers cause my ATI 4870 to BSOD but my older one works flawlessly.

Newer AMD drivers.. leave some to be desired.
Core
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 D0 @ 4.0Ghz Asus P6X58D-E Diamond XOC 4870/512 @ 800//4400 Corsair 3x4gb DDR1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2x500GB WD RE2 Raid0 Asus Combo, Asus Combo Corsair H80 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
HP 2408h Wide Saitek Eclipse II Corsair HX850W Antec 900 Two 
MouseMouse Pad
Logitech Mediaplay Cordless Black as in Dark abyss 
  hide details  
Reply
Core
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 D0 @ 4.0Ghz Asus P6X58D-E Diamond XOC 4870/512 @ 800//4400 Corsair 3x4gb DDR1600 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2x500GB WD RE2 Raid0 Asus Combo, Asus Combo Corsair H80 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
HP 2408h Wide Saitek Eclipse II Corsair HX850W Antec 900 Two 
MouseMouse Pad
Logitech Mediaplay Cordless Black as in Dark abyss 
  hide details  
Reply
post #2077 of 38704
Quote:
Originally Posted by WiL11o6 View Post

Here's a screenshot, and I had vsync disabled.
screenshotwin320002q.png
79% GPU usage, getting 49 frames. Pretty low for a $1100 card setup. This is a small overview of a full 64-player map, and I stood here for a good 1 minute to see if it changes. I turn around, buildings behind me, the GPU usage quickly shoots up to ~98% and frames jump back up to 120.
Drivers? This is a fresh install of BF3, windows 7, and AMD drivers.
CPU bottleneck at 1080p?
Edit: Here's another one with vsync OFF, it just so happens the fps is near 60.
This is in default "HIGH" settings, meaning NO AA, and everything on HIGH. Notice the 50% GPU usage
screenshotwin320003.png
This one is default "ULTRA" settings, meaning 4xMSAA, all ULTRA. Notice the 85% GPU usage.
screenshotwin320004.png
I would think, setting from HIGH to ULTRA would net me higher FPS, but it remains the exact same. Leading me to believe it's my CPU. Switching settings to medium and to low settings, sent my FPS back up to around 80fps.
What the heck is going on? Surely my CPU is able to handle BF3. I don't remember my SLI 570s dipping under 60s unless it was vram wall, which stuttered and jerked at 30fps.

What program gives you that monitoring top left?
post #2078 of 38704
Quote:
Originally Posted by WiL11o6 View Post

Alright, I am going to bed. I'm sorry AMD, these drivers are ****. I thought it was just idiots who couldn't get the drivers to work, I guess I am one too. I reinstalled from sapphire disc because none of the ones online works, even though they are the same. After it says FINISH, nothing happens. It didn't install anything.
Upon finally getting old drivers up, I get shot in my face with BSOD, every single reset. This is pissing me off. I'm on my phone typing this because my computer bsod. NVIDIA was SO easy to get to work. Idiots like me aren't able to navigate registries and BIOS and such to even INSTALL the amd drivers.
I will try to reformat ONCE again tomorrow, for another clean install and try that new 12.2 preview. I don't know what I'm doing wrong. I set up my second card on a fresh windows 7 install. This is crazy.

wrong driver rage

FYI - I installed the wrong driver a few weeks ago and I couldn't get past win7 splash. I put in an older card with the 7970, hooked the display up to it(to get into windows), uninstalled the drivers, rebooted, installed the correct drivers, shut down, removed the old card, and was good to go.

Quote:
Originally Posted by Newbie2009 View Post

What program gives you that monitoring top left?
MSI afterburner
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 4.7(1.416v load) Gigabyte P67 UD4 Diamond HD 7970 1250/1800 4 x 4GB Mushkin Blackline 1.35v 
Hard DriveOSMonitorPower
830 256GB & (3) Spinpoint F3's win7 x64 LG W2363D-PF Silverstone DA800 
Case
FT-02B 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600K @ 4.7(1.416v load) Gigabyte P67 UD4 Diamond HD 7970 1250/1800 4 x 4GB Mushkin Blackline 1.35v 
Hard DriveOSMonitorPower
830 256GB & (3) Spinpoint F3's win7 x64 LG W2363D-PF Silverstone DA800 
Case
FT-02B 
  hide details  
Reply
post #2079 of 38704
The AMD HD 7950:

AMD 7950 Stock (810MHz Core / 5000MHz Memory) - 1680*1050
500


AMD 7950 Maxed on Overdrive (1025MHz Core / 6300MHz Memory)
500



AMD 7950 Maxed OC on Asus OC BIOS (1180MHz Core / 7200MHz Memory)
500

The card sampled reached 1180MHz on the core by flashing with an ASUS 7970 BIOS capable of greater voltage, and over 1000MHz with the stock 7950 BIOS. As with the 7970, this represents a huge overclock vs. the stock clock of 810MHz. Flashing the 7950 with a 7970 BIOS did not unlock any additional shaders.

Some odd Heaven results here:-

7950 @ 925MHz / 5500MHz = 1504 points
7950 on 7970 BIOS @ 925MHz / 5500MHz = 1545 points
7970 @ Stock (925/5500) = 1584 points

So even though according to GPU-Z the shaders are not unlocking, flashing to the Asus 7970 BIOS is definitely giving a performance boost, though its not quite at genuine 7970 performance levels, kind of like half way from the results.

So either some shaders are unlocking or the 7970 BIOS is making other improvements, maybe memory timings etc. which is giving the boost.

Still flashing the BIOS is so easy anyway and it would appear the 7970 BIOS is giving some performance enhancement even when clock speeds are identical.


AMD 7950 Maxed OC on Asus OC BIOS (1180MHz Core / 7200MHz Memory)

500


AMD 7970 Maxed OC on Asus OC BIOS (1225MHz Core / 7800MHz Memory)
500


NVIDIA GTX 580 3GB OC (902MHz Core / 4355MHz Memory)

500
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
Ruby
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i7 2700k HT - 5.0ghz; 1.42v [ASRock] Fatal1ity z68 Proffesional Gen3 [Sapphire] HD 7970's CrossfireX @ 1200/1700mhz ... [G.Skill] RipjawsX CL9D 2x4GB; XMP 2133mhz; 9-1... 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
[OCZ] Vertex 3 + [WD] VelociRaptor 600gb Gen3 +... [SONY] Optiarc DVD+RW Combo [EK] Res/Rad/Pump + [Koolance] CPU-360 block + ... [Microsoft] Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
[Samsung] 120hz 3D 27" LED 2ms -S27A950D- [Logitech] G19 [Antec] Quattro 1200w OC Edition [Antec] Dark Fleet 85 
MouseMouse PadAudioAudio
[Logitech] G500 [Razor] Vespula [Asus] Xonar HDAV 7.1 THX DTS [Logitech] Z-5500 speakers 
  hide details  
Reply
post #2080 of 38704
Denim-187 - You should probably credit the source of this information!!!
He 'borrowed' this information from the world famous OCUK forums, original thread here;
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18366787
Credit where credit is due!
Edited by Jibber55 - 1/26/12 at 5:59am
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › [Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread