Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › [Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread - Page 864

post #8631 of 38704
Quote:
Originally Posted by Simkin View Post


to get 3.0, you have to wait for IVY Bridge.

Or don't wait for Sandy Bridge-E on x79 thumb.gif
post #8632 of 38704
Quote:
Originally Posted by Daffie82 View Post

Hmmm, Seems that 12.3 WHQL gives problems when going into sleep mode.
I did not have these problems with RC11
Note : this is on stock clocks and voltage !
Seeing these kind of errors in event viewer :
error 1 : A request to disable the Desktop Window Manager was made by process (4)
error 2 :
Fault bucket , type 0
Event Name: LiveKernelEvent
Response: Not available
Cab Id: 0
error 3 : Display driver amdkmdap stopped responding and has successfully recovered.
these errors all appear around the same time. I can still resume from sleep mode but I notice that any open program is a little ****ed up (see screenshot)
i edited the screenshot for privacy reason but you can see clearly its a little messed up (black borders, some windows from above and below visible, etc...)
348
Any idea what is causing this?
Just crap drivers? rolleyes.gif
EDIT : seeing the time stamps in event viewer this is not happening when going into sleep mode but when it automatically turns off the display ! (after 10 min idle - sleep is only after 20 min idle)

This is exactly what I was talking about in my earlier post. I just got it just now. Same problem. I'll be doing a fresh installation in a week to see how things go after that. Don't have the time yet. If anyone manages to figure something out. Please do share. It's driving me nuts.

EDIT : I'm not getting the f***ed up display you're getting though. But sometimes it's worst with mine. It freezes completely. I have noticed one thing though. If I have Firefox running when I leave it, it freezes. If I have Chrome or IE running, the error comes up, it takes a bit longer to wake up, but wakes with the error 'Display Driver has stopped working and has recovered'. Not sure why Firefox is causing issues with the driver.
Edited by afadzil21 - 4/8/12 at 2:57pm
post #8633 of 38704

Do not set the computer to "sleep" post #22 and turn off hardware acceleration everywhere.

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #8634 of 38704
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post

Do not set the computer to "sleep" post #22 and turn off hardware acceleration everywhere.

It did not happen when sleeping, but happened when display is automatically turned off.

Also something I noticed with the 12.3 drivers is a new startup item :

AMD AVT Cmd.exe /c start "AMD Accelerated Video Transcoding device initialization" /min "C:\Program Files (x86)\AMD AVT\bin\kdbsync.exe" aml

maybe disabling this would help ??
My Rig
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @ 4,5GHz, 1.33v Asus P8Z68-V Pro Gen3 Sapphire HD7950 OC Edition @ 1130 / 1550, 1.150v 8GB Corsair CML8GX3M2A1600C9 @ DDR3-1600, 9-9-9... 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
1x Samsung 830 Series Desktop Upgrade Kit Sony Optiarc 24x DVDRW AD-7280S Scythe Mugen 2 Rev. B 2x Front intake fans 
CoolingCoolingOSMonitor
1x Large intake side fan 1x Back exhaust fan Windows 7 Enterprise x64 SP1 Samsung SyncMaster 2494hm 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Media Keyboard 600 Corsair Enthusiast TX850M Corsair Carbide 500R Black Logitech G5 Laser Mouse 
AudioAudio
Realtek High Definition Audio AMD High Definition Audio Device 
  hide details  
Reply
My Rig
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k @ 4,5GHz, 1.33v Asus P8Z68-V Pro Gen3 Sapphire HD7950 OC Edition @ 1130 / 1550, 1.150v 8GB Corsair CML8GX3M2A1600C9 @ DDR3-1600, 9-9-9... 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
1x Samsung 830 Series Desktop Upgrade Kit Sony Optiarc 24x DVDRW AD-7280S Scythe Mugen 2 Rev. B 2x Front intake fans 
CoolingCoolingOSMonitor
1x Large intake side fan 1x Back exhaust fan Windows 7 Enterprise x64 SP1 Samsung SyncMaster 2494hm 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Media Keyboard 600 Corsair Enthusiast TX850M Corsair Carbide 500R Black Logitech G5 Laser Mouse 
AudioAudio
Realtek High Definition Audio AMD High Definition Audio Device 
  hide details  
Reply
post #8635 of 38704
Hi Guys,

First post on here so please be kind.

I must say I am fed up with these two Gigabyte 7970's, nothing but dramas and I have been pulling my hair out over them (must say not much hair left). The problem I am having with all the drivers (RC11, 12.2, 12.3, 12.4 preview) with clean installs etc.... Currently I have the latest BIOS I can find on the cards in switch position 1 HERE.

Ok so here is the problem. All games no matter what Hard Freeze, go to desktop randomly, Monitors randomly drop out, Ati driver recover, usage on card flaps between 0% and 100% causing game to run like a dog. I can keep going but these are the majors. this happens when cards are in crossfire mode and running eyefinity, not running crossfire with eyefinity, running as single card no eyefinity, running with one monitor etc.... I have tried almost all possibility's I can think of. Both cards will do the same problem. System is running stock, card temps max out at about 72c and CPU maxes at about 48c. Ooohhh I also get the browser has locked up problem as mentioned above.

Here are my system specs.

System 1
Asus Rampage 4 Extreme (also tried with Sabertooth X79)
Intel 3930K (Corsair H80 water cooler)
8x 4GB G-Skill RipJaw Z (have tried with Corsair RAM also)
2x Crucial M4 SSD's (plus other STD HDD's, tried running system with WD 1TB Black also)
2x Gigabyte 7970's
Corsair AX1200 (also tried HX1050, also with one card on each PSU)

System 2
Gigabyte X58 UD7
Intel I7 920
3x 2GB Corsair RAM
HX 1050 PSU

Problem's happen the same in both systems.

List of games and problems.
1. BF3 drops to window mode, play some more and it crashes to desktop with no error in Event viewer.
2. Total War Shogun 2, Hard freeze after 5 to 10 mins on menu and in game, reset button does not respond and requires power off.
3. Alan Wake, Hard Freezes more randomly than Shogun.
4. Saints Row, Hard Freeze randomly.
5. World of tanks, runs but GPU usage does not go over 30% when running crossfire or single card.
6. CM Dirt 3 and F1 2011 hard freeze randomly. Considering both are AMD approved games and not Nvidia I thought these would work at least.
7. Star Wars Th Old Republic, game has very jittery game play. GPU usage flaps 0% to 100% but not all the time. Sometimes a reboot can solve this problem.

My findings so far.
1. Reliability improves marginally when HDMI audio on cards are disabled.
2. Disabling on board Realtec Sound and installing Creative XFI helped (lasts a bit longer in games, less problems in windows)
3. Setting CPU VCCSA voltage manually to 1.1V helped
4. Installing ATI game Cap files made no difference.
5. Problems same in two different systems.
6. All power saving disabled

I broke my old golden rule on this whole system and got the latest and the greatest, and now it is biting me in the arse. If any one has the same system and it is running fine please let me know what you are running driver wise etc... to get it stable. Also any other help would be great. I am rather over this now and wish I didn't even do the upgrade.


Thanks,

Peter.
post #8636 of 38704
Hate so say it man but drivers simply aren't mature for these cards yet. AMD has a great hardware team an a so so driver team. My guess is it's another month or so of updates before things are really ironed out. Crossfire basically doubles your problems too.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k (EK Supremacy Evo) *4.7 @ 1.312 Asus Maximus VIII gene GTX 1080 FE (EK nickel/plexi)* 2075/5401 16gb Corsair 3200  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950pro M.2 256gb Samsung 850 Evo - 512 - Steam Samsung 850 Evo - 512 - Other Apps EK Res 
CoolingCoolingCoolingOS
EK pump top XSPC EX 360 XSPC EX 240 10 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 TKL  EVGA 650 Fractal Arc Mini 2 G303 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k (EK Supremacy Evo) *4.7 @ 1.312 Asus Maximus VIII gene GTX 1080 FE (EK nickel/plexi)* 2075/5401 16gb Corsair 3200  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950pro M.2 256gb Samsung 850 Evo - 512 - Steam Samsung 850 Evo - 512 - Other Apps EK Res 
CoolingCoolingCoolingOS
EK pump top XSPC EX 360 XSPC EX 240 10 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky Shine 3 TKL  EVGA 650 Fractal Arc Mini 2 G303 
  hide details  
Reply
post #8637 of 38704
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post

Do not set the computer to "sleep" post #22 and turn off hardware acceleration everywhere.

Thanks for the guide. Will check it out as soon as I get home from work today.
post #8638 of 38704
Quote:
Originally Posted by DeathZone View Post

Hi Guys,
First post on here so please be kind.
I must say I am fed up with these two Gigabyte 7970's, nothing but dramas and I have been pulling my hair out over them (must say not much hair left). The problem I am having with all the drivers (RC11, 12.2, 12.3, 12.4 preview) with clean installs etc.... Currently I have the latest BIOS I can find on the cards in switch position 1 HERE.
Ok so here is the problem. All games no matter what Hard Freeze, go to desktop randomly, Monitors randomly drop out, Ati driver recover, usage on card flaps between 0% and 100% causing game to run like a dog. I can keep going but these are the majors. this happens when cards are in crossfire mode and running eyefinity, not running crossfire with eyefinity, running as single card no eyefinity, running with one monitor etc.... I have tried almost all possibility's I can think of. Both cards will do the same problem. System is running stock, card temps max out at about 72c and CPU maxes at about 48c. Ooohhh I also get the browser has locked up problem as mentioned above.
Here are my system specs.
System 1
Asus Rampage 4 Extreme (also tried with Sabertooth X79)
Intel 3930K (Corsair H80 water cooler)
8x 4GB G-Skill RipJaw Z (have tried with Corsair RAM also)
2x Crucial M4 SSD's (plus other STD HDD's, tried running system with WD 1TB Black also)
2x Gigabyte 7970's
Corsair AX1200 (also tried HX1050, also with one card on each PSU)
System 2
Gigabyte X58 UD7
Intel I7 920
3x 2GB Corsair RAM
HX 1050 PSU
Problem's happen the same in both systems.
List of games and problems.
1. BF3 drops to window mode, play some more and it crashes to desktop with no error in Event viewer.
2. Total War Shogun 2, Hard freeze after 5 to 10 mins on menu and in game, reset button does not respond and requires power off.
3. Alan Wake, Hard Freezes more randomly than Shogun.
4. Saints Row, Hard Freeze randomly.
5. World of tanks, runs but GPU usage does not go over 30% when running crossfire or single card.
6. CM Dirt 3 and F1 2011 hard freeze randomly. Considering both are AMD approved games and not Nvidia I thought these would work at least.
7. Star Wars Th Old Republic, game has very jittery game play. GPU usage flaps 0% to 100% but not all the time. Sometimes a reboot can solve this problem.
My findings so far.
1. Reliability improves marginally when HDMI audio on cards are disabled.
2. Disabling on board Realtec Sound and installing Creative XFI helped (lasts a bit longer in games, less problems in windows)
3. Setting CPU VCCSA voltage manually to 1.1V helped
4. Installing ATI game Cap files made no difference.
5. Problems same in two different systems.
6. All power saving disabled
I broke my old golden rule on this whole system and got the latest and the greatest, and now it is biting me in the arse. If any one has the same system and it is running fine please let me know what you are running driver wise etc... to get it stable. Also any other help would be great. I am rather over this now and wish I didn't even do the upgrade.
Thanks,
Peter.

Are your card's the WF3 versions or reference?
post #8639 of 38704
Quote:
Originally Posted by afadzil21 View Post

Are your card's the WF3 versions or reference?

Reference cards.

Pete.
post #8640 of 38704
Quote:
Originally Posted by DeathZone View Post

Reference cards.
Pete.

All my problems stopped big time after the fresh OS install (thanks svthomas) and only going with 12.3 whql. Not a single problem and I'm running 2 cards at 1150/1200 1.174v using MSI AB to overclock and monitor with OSD. Not 1 problem since and I had many before. If you haven't tried a fresh install, maybe you want too. The only issue I have is that when I boot my system, it will stay in 3d clocks on 2nd card and it runs hot. All I do is open up 3dmark11 and when it starts loading the 1st test, you'll see the 2nd card drop to 2d clocks finally and then just hit escape and it will drop to 2d clocks and idle cool. My only issue now, but I'll live with that as everything else is great and BF3 in eyefinity set to Ultra looks sick and doesn't crash.

Hambone

side note, just got this biggrin.gif
332

and almost got this tongue.gif
362
Edited by Hambone07si - 4/8/12 at 6:44pm
Red X9
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4790K @ 5ghz 1.350v 75c max load temps Asus Maximus VI Formula Evga Gtx Titan X @ 1500mhz / 7800mhz +112mv EK Acetal / Nickel / Nickel back plate 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Corsair Vengence Pro 32gig 2400mhz c11 red (4x8... 6x 256gig (1.5tb) in Raid 0 , OS / Gaming Drive 2 x Liteon 256gig (512gig) storage drives Asus Dvd-RW 
CoolingCoolingCoolingOS
2x 360mm Alphacool XT45 / 1x 480mm Alphacool Mo... EK X-Res 140 D5 vario Pump/Res combo + EK X-top... EK Supreme HF cpu / EK Acetal / Nickel with Nic... Windows 8.1 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift 27" 144hz with G-Sync Samsung 65" 7150  Logitech G510s Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Thermaltake Core X9 custom painted Red and Black Logitech G602 Wireless Corsair Aluminum Core 2 sided  Bose Companion 5 
  hide details  
Reply
Red X9
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4790K @ 5ghz 1.350v 75c max load temps Asus Maximus VI Formula Evga Gtx Titan X @ 1500mhz / 7800mhz +112mv EK Acetal / Nickel / Nickel back plate 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Corsair Vengence Pro 32gig 2400mhz c11 red (4x8... 6x 256gig (1.5tb) in Raid 0 , OS / Gaming Drive 2 x Liteon 256gig (512gig) storage drives Asus Dvd-RW 
CoolingCoolingCoolingOS
2x 360mm Alphacool XT45 / 1x 480mm Alphacool Mo... EK X-Res 140 D5 vario Pump/Res combo + EK X-top... EK Supreme HF cpu / EK Acetal / Nickel with Nic... Windows 8.1 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift 27" 144hz with G-Sync Samsung 65" 7150  Logitech G510s Corsair AX1200 
CaseMouseMouse PadAudio
Thermaltake Core X9 custom painted Red and Black Logitech G602 Wireless Corsair Aluminum Core 2 sided  Bose Companion 5 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › [Official] AMD Radeon HD 7950/7970/7990 Owners Thread