Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition*
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition* - Page 700

Poll Results: Was this guide helpful?

Poll expired: Oct 17, 2012  
  • 80% (237)
    Yes (and I DO have an ASRock motherboard).
  • 15% (45)
    Yes (but I DO NOT have an ASRock motherboard).
  • 2% (7)
    No (and I DO have an ASRock motherboard).
  • 2% (7)
    No (but I DO NOT have an ASRock motherboard).
296 Total Votes  
post #6991 of 9531
Quote:
Originally Posted by moccor View Post

Some weird stuff. If I set my offset voltage to -0.180 and turbo voltage to +0.004, I get a stable 4.1Ghz. But if I set the offset to +0.005 and turbo voltage to +0.004, I get BSOD. Also the guide says that a negative offset isn't recommended because Intel already set the voltages for other multipliers, but when my CPU is @ x16, the voltage doesn't lower with offset +0.004. It will only decrease if I have the negative offset voltage.

Can anyone explain this or give some input? I don't see how adding a slight amount of voltage at a low speed of 4.1Ghz should cause BSOD's
Gaming Rig
(12 items)
 
  
Reply
Gaming Rig
(12 items)
 
  
Reply
post #6992 of 9531
Quote:
Originally Posted by HyperMatrix View Post

There's no specific requirement here but I use virtual dub and encode game capture video using the x264 codec. You could also use handbrake, for example. The key is making sure the encoding settings you've selected are maxing out the CPU. Working on 1080p and 1440p content with "placebo" encoding speed generally does a good job of that.

Which version do I want?
http://virtualdub.sourceforge.net/
post #6993 of 9531
I have been away for a hot minute!
Good to see a couple familiar people still active in this thread. Also happy to see some new names. I guess not everybody is willing to pay a large premium for not so large of an upgrade to haswell.

Question:
Anybody else running the base clock off of 100.0 for any length of time now? I have seen no noticeable degradation at 102.0 and wanted to see if anybody else has. 45x102=4590 @ 1.120 for a while now.

edit to add:
Quote:
Originally Posted by maneil99 View Post

Can someone help me out here, I managed to get a pretty great chip, almost too good. I can do 4.6ghz/1.154v without an issues. The issue is even when I lower the vcore to levels that get bsods and prime rounding errors I cannot get any wheas. Whats wrong here? 3570k, Gene V, Windows 8. I got wheas with my old CPU

Not everybody gets WHEA errors. WHEA tends to happen when you walk that fine line between barley unstable and stable, maybe the graduation of turbo voltage steps right over that line for you and you don't hit that spot. There are lots of ways to test for stability, the guide on the first page is well written and will get you a rock solid overclock if followed to a "T". Don't sweat it too hard just because you cant make your CPU kick a specific error. I mean, if you're stable...you're stable...
Edited by inedenimadam - 9/4/13 at 8:11pm
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
post #6994 of 9531
I have an issue regarding that, I run 100.00 but sometimes hwinfo says my speed is a few mhz higher, like 4675 instead of 4600. It detects the baseclock as staying the same, guessing its a reading error.
post #6995 of 9531
Quote:
Originally Posted by maneil99 View Post

I have an issue regarding that, I run 100.00 but sometimes hwinfo says my speed is a few mhz higher, like 4675 instead of 4600. It detects the baseclock as staying the same, guessing its a reading error.

I don't know what would cause it to be THAT far off, you would need 101.6 x46 to get 4675. I don't even know what could cause that, but keep asking, I have never seen a fluctuation over .02 in my base clock, and your getting 1.60ish...something is going on.
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
post #6996 of 9531
Ive had it with 2 chips. Only notice it after very heavy stress tests. Mostly when minimized and running prime
post #6997 of 9531
Had to reset my bios due to a re install I had to do with some issues, and had to do the over clock again, think I got a bit of a dud chip, can get 4.4ghz , v core up around 1.31, temps max out around 80, don't go higher than 72 in bf3 and other real world scenarios.
I'm back baby!!!
(23 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k Asus sabertooth z97 mark 2 sapphire tri x r9 290 corsair ripjaws x 1600 (16gb) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
samsung evo 120gb ssd seagate 1tb hdd 1tb external hdd seagate 2tb hdd 
Optical DriveCoolingOSMonitor
samsung cd drive coolermaster vortex plus windows 7 ultimate Sony W800B (50 inch) 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair vengeance k65 Corsair rm1000 Fractal Design node 605 Razer Naga left hand edition 
Mouse PadAudioOtherOther
Razer kabuto creative gigaworks t40 series ii logitech g930 wireless headset Logitech wireless touchpad 
Other
Vantec 310S3 Hard drive enclosure x2 
  hide details  
Reply
I'm back baby!!!
(23 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k Asus sabertooth z97 mark 2 sapphire tri x r9 290 corsair ripjaws x 1600 (16gb) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
samsung evo 120gb ssd seagate 1tb hdd 1tb external hdd seagate 2tb hdd 
Optical DriveCoolingOSMonitor
samsung cd drive coolermaster vortex plus windows 7 ultimate Sony W800B (50 inch) 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair vengeance k65 Corsair rm1000 Fractal Design node 605 Razer Naga left hand edition 
Mouse PadAudioOtherOther
Razer kabuto creative gigaworks t40 series ii logitech g930 wireless headset Logitech wireless touchpad 
Other
Vantec 310S3 Hard drive enclosure x2 
  hide details  
Reply
post #6998 of 9531
Hello,

first of all let my thank you for the great guide, really helped me a lot cause im an oc newbie.
i have some questions though. hope i didnt miss it.

Why shouldnt I change PCH Voltage and VCCSA to the standard voltage that the bios displays? i mean, isnt it saver to set the default voltage other than to have it on auto?

Other guides recommend setting CPU Load-Line Calibration to Level 5 (disabled), because maybe it can harm the cpu. can i set it to level 5 and if the cpu gets unstable i set it to a lower level like 2 or 3?

At last i have a problem with my Core Voltage when overclocking. I set Offset Voltage to +0.005v and turbo voltage to +0.004v. if i set the multi to 38, my Core Voltage is already at 1.32V and the Vid at 1.37V. Vcore at 1.38V is my max as recommended here http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=18190523#post18190523, temps are also already at my max, which is 70°C.
when i set the multi at 39 the core voltage is rising also, and i dont want it to exceed 1.38V. so how can i get a lower core voltage while using the offset method. sure i could set a fixed voltage but i dont want that and in the guide it is not recommended to set a negative offset (but this would do the job and lower the core voltage).

I've uploaded a picture,it was taken while running the prime test and u can see the the vid is really close to the 1.38V and Core Voltage is also already at 1.32V.


I hope you guys can help me because i really want to get to at least 4.2 GhZ and i think with my fan cooling it could be possible

regards

raidrr
Edited by Raidrr - 9/5/13 at 10:59am
post #6999 of 9531
I'm having a really strange issue, suddenly all my overclock settings are gone from my bios.

I no more have the option to set CPU Ratio in separate cores. All cores options won't go past 38 multiplier. Even selecting one of the Load Optimized CPU OC Setting does nothing, my 3570k still tops at 3.6GHz at full load.

Additional Turbo Voltage is also gone, and I cannot select Intel Turbo Boost Tech option.

I think this happened after I updated the bios by that internet flash option inside uefi menus. I downloaded the flash file from Asrock website and reflashed again but it still the same.

Anybody know what the hell happened??? I was using a mild overclock of 4.3GHz which was fine running with stock voltages.

My board is a Z77 Pro4.

Please watch in HD, it's just 42 seconds, turn annotations ON:

https://www.youtube.com/watch?v=mPikTbuRwIo

Help frown.gif
Edited by Gacrux - 9/5/13 at 7:41pm
post #7000 of 9531
Quote:
Originally Posted by Gacrux View Post

I'm having a really strange issue, suddenly all my overclock settings are gone from my bios.

I no more have the option to set CPU Ratio in separate cores. All cores options won't go past 38 multiplier. Even selecting one of the Load Optimized CPU OC Setting does nothing, my 3570k still tops at 3.6GHz at full load.

Additional Turbo Voltage is also gone, and I cannot select Intel Turbo Boost Tech option.

I think this happened after I updated the bios by that internet flash option inside uefi menus. I downloaded the flash file from Asrock website and reflashed again but it still the same.

Anybody know what the hell happened??? I was using a mild overclock of 4.3GHz which was fine running with stock voltages.

My board is a Z77 Pro4.

Please watch in HD, it's just 42 seconds, turn annotations ON:

https://www.youtube.com/watch?v=mPikTbuRwIo

Help frown.gif

Have you tried different iterations of the BIOS? Revert back to the last known working configuration? Did you clear CMOS after the flash? Why were you updating the BIOS? It is generally best to not flash unless you have a specific problem that is being fixed in the update...in other words, if it aint broke, don't fix it.

Sorry for all questions and no answers, I have the exact board, but have never had this exact issue.
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition*