Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Plasticizer Problems / Discussion / Gallery
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Plasticizer Problems / Discussion / Gallery - Page 91

post #901 of 3087
Ageneis that looks awful. I'm kind of shocked it isn't in your blocks. I almost looks like corrosion, but that would also show up in your blocks
post #902 of 3087
I have no hope of avoiding this issue ... especially since my rig runs 24/7 (!!)

I used Masterkleer 13/10 UV Blue on my build last year, with a bit of Feser 13/10 UV Blue on the external connection

for the first 6 months I had no issues, but then flow steadily started dropping from 110 l/hour to as low as 85 over a course of two months, until I opened my Aquacomputer filter and cleaned it. After that it stayed at 105ish for a week or two before dropping again

I saw more and more particles floating through the reservoir, especially the one time I powered it down for a day and booted it up again

this is what the tube and fitting between CPU and GPU looked like when I removed it last month (again, this ran pretty much 24/7 for about 12 months!)

2012-06-2914.00.56vtz1l.jpg

with my new build I'll be using the same Masterkleer tubing, but now I have the filter on top of the case (see build log smile.gif ) so I can hopefully clean it much easier

I'll post some pics when I open up my Supreme HF , I'm curious to see if it has the plasticizer in it as well ! Temperatures were never noticeably affected though...

edit: using distilled + kill coil
Edited by n0n44m - 6/29/12 at 9:33am
Monolith
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600K @ 4.8 , 1.42v Asus P8Z68-V PRO Gigabyte GTX 670 @ 1255/3800 Gigabyte GTX 670 @ 1255/3800 
RAMHard DriveCoolingOS
Corsair Vengeance 1866 4*4 GB Samsung 830 256GB * 2 RAID-0 MO-RA3 9*140 PRO radiator, CPU GPUs & board wat... Windows 7 Ultimate 64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
BenQ XL2420T 120 Hz Viewsonic VX2025WM Samsung LE32A656 1080p TV Steelseries 6Gv2 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX650 Fractal Design - Define XL Logitech G700 Asus Xonar DGX / Sennheiser 595 + amp 
Audio
Yamaha RX-V 661 / Jamo S606 5.1 
  hide details  
Reply
Monolith
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600K @ 4.8 , 1.42v Asus P8Z68-V PRO Gigabyte GTX 670 @ 1255/3800 Gigabyte GTX 670 @ 1255/3800 
RAMHard DriveCoolingOS
Corsair Vengeance 1866 4*4 GB Samsung 830 256GB * 2 RAID-0 MO-RA3 9*140 PRO radiator, CPU GPUs & board wat... Windows 7 Ultimate 64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
BenQ XL2420T 120 Hz Viewsonic VX2025WM Samsung LE32A656 1080p TV Steelseries 6Gv2 
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX650 Fractal Design - Define XL Logitech G700 Asus Xonar DGX / Sennheiser 595 + amp 
Audio
Yamaha RX-V 661 / Jamo S606 5.1 
  hide details  
Reply
post #903 of 3087
I dont think its just the piping to take into consideration... Got this in my res after using MasterKleer Clear tubing for around 5 months with PrimoChill Blood Red. Tried to clean it out but just cant do it. You can see a clear spot where i got a piece of cloth in an managed to wipe, confirming there is something there.

(sorry havent got the tubing still, but that was thick coating also)

338

338


Used MasterKleer again but with mayhems blood red in one loop and green in another and both seem completely fine 2 months in. Tubing still look completely clear (apart from a bit of dust). I dont think in all cases its just the tubing, a combination of fluid and tubing deffinatly but not really one or the other imo.
post #904 of 3087
I just found this thread and don't begin to have time to read all 90 pages of it, but I did go over the last couple of pages and wanted to make sure I'm understanding the conclusions being drawn as I understand it.

This plasticizer issue is primarily with clear tubing correct? I run Tygon-3606 (or whatever the common one with a number along those lines is) in my current loop and I have noticed clouding with an almost green tinge to it. I run with distilled water and a silver coil and nothing else and the rig never sees any light aside from a couple of LED's in my fans. The loop has been running 24/7 since Sept of last year with the only change being replacing most of the distilled water when I changed the GPU this past January.

As I've seen a spike in temps over the last few weeks (which I'm mostly attributing to dying rad fans) I'm planning on taking apart the loop and re-seating both the GPU & CPU blocks, going from a 3 fan pull to a 6 fan push/pull on my 360 rad, and replacing all the tubing with primochill UV red because I've decided I want to go colored and everything I've read says to stay far far away from dyes. Is the issue being discussed here something I need to be worried about?
Prodigal-i7
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K @ 4.5Ghz ASUS P8Z68-V Pro GeForce GTX 670 4GB Corsair Vengeance DDR3 1600 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x256GB Crucial M4 SSD 3xSeagate 500GB in RAID5 BD-RW Custom Modified XSPC Rasa RS360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 3xDell U2412M IPS 24" @ 1920x1200 Microsoft Sidewider X4 OCZ 750W Modular 
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 922 Logitech G700 Creative Sound Blaster Z 
  hide details  
Reply
Prodigal-i7
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K @ 4.5Ghz ASUS P8Z68-V Pro GeForce GTX 670 4GB Corsair Vengeance DDR3 1600 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2x256GB Crucial M4 SSD 3xSeagate 500GB in RAID5 BD-RW Custom Modified XSPC Rasa RS360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 3xDell U2412M IPS 24" @ 1920x1200 Microsoft Sidewider X4 OCZ 750W Modular 
CaseMouseAudio
Cooler Master HAF 922 Logitech G700 Creative Sound Blaster Z 
  hide details  
Reply
post #905 of 3087
Quote:
Originally Posted by Neale1993 View Post

I dont think its just the piping to take into consideration... Got this in my res after using MasterKleer Clear tubing for around 5 months with PrimoChill Blood Red. Tried to clean it out but just cant do it. You can see a clear spot where i got a piece of cloth in an managed to wipe, confirming there is something there.

(sorry havent got the tubing still, but that was thick coating also) Warning: Spoiler! (Click to show)
338

338

Used MasterKleer again but with mayhems blood red in one loop and green in another and both seem completely fine 2 months in. Tubing still look completely clear (apart from a bit of dust). I dont think in all cases its just the tubing, a combination of fluid and tubing deffinatly but not really one or the other imo.

The temperature of the water seems to have a big part in it.
http://www.overclock.net/t/1272759/testing-tubing
Quote:
Originally Posted by Calistohelix View Post

I just found this thread and don't begin to have time to read all 90 pages of it, but I did go over the last couple of pages and wanted to make sure I'm understanding the conclusions being drawn as I understand it.

This plasticizer issue is primarily with clear tubing correct? I run Tygon-3606 (or whatever the common one with a number along those lines is) in my current loop and I have noticed clouding with an almost green tinge to it. I run with distilled water and a silver coil and nothing else and the rig never sees any light aside from a couple of LED's in my fans. The loop has been running 24/7 since Sept of last year with the only change being replacing most of the distilled water when I changed the GPU this past January.

As I've seen a spike in temps over the last few weeks (which I'm mostly attributing to dying rad fans) I'm planning on taking apart the loop and re-seating both the GPU & CPU blocks, going from a 3 fan pull to a 6 fan push/pull on my 360 rad, and replacing all the tubing with primochill UV red because I've decided I want to go colored and everything I've read says to stay far far away from dyes. Is the issue being discussed here something I need to be worried about?

Primochill clear or color is one of the worse offenders for this problem. The only dye I will use is Mayhems.
Potentia et Decor
(16 items)
 
 
Project Trooper
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 ASUS Maximus III Formula Powercolor LCS 5870  OCZ Reaper 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Black WD Green Asus BR XSPC RX 360 
CoolingCoolingOSMonitor
XSPC Rasa CPU Block EK-Reservoir/Pump Combo DCP 4.0 Windows 7 64bit LG 27" Flatron W2753V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Cooler Master 850watt SilentPro Lian Li A70F Logitech G9 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 ASUS Maximus III Formula Powercolor LCS 5870  OCZ Reaper 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Black  XSPC Rasa RS240 kit plus RX120 Win 7 64 LG 27" Flatron W2753V 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 CM 850 SilentPro CM Scout Logitech MX 518 
  hide details  
Reply
Potentia et Decor
(16 items)
 
 
Project Trooper
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 ASUS Maximus III Formula Powercolor LCS 5870  OCZ Reaper 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Black WD Green Asus BR XSPC RX 360 
CoolingCoolingOSMonitor
XSPC Rasa CPU Block EK-Reservoir/Pump Combo DCP 4.0 Windows 7 64bit LG 27" Flatron W2753V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Cooler Master 850watt SilentPro Lian Li A70F Logitech G9 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 750 ASUS Maximus III Formula Powercolor LCS 5870  OCZ Reaper 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Black  XSPC Rasa RS240 kit plus RX120 Win 7 64 LG 27" Flatron W2753V 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 CM 850 SilentPro CM Scout Logitech MX 518 
  hide details  
Reply
post #906 of 3087
I just ordered 10 ft Durelene PVC tubing to replace my clear primochill. I'm currently using mayhem uv green and lately I've noticed it's not green anymore!! Just white, ugh
post #907 of 3087
Quote:
Originally Posted by GoodInk View Post

The temperature of the water seems to have a big part in it.
http://www.overclock.net/t/1272759/testing-tubing
Primochill clear or color is one of the worse offenders for this problem. The only dye I will use is Mayhems.

Any ideas how to clean it out? Im kinda weary about putting it back in my loop, to the point i got out another res an used that instead but i really like this one xD
Tried using hot water, vinegar, mix of both... nothing :/ It seems to float around in the vinegar till i either tip or pump the liquid back out, then it just sits back down again -_-

An yeah... ive been following that thread recently... As said i use mayhems now anyways... much better smile.gif Will continue to in future too...
post #908 of 3087
Quote:
Originally Posted by Neale1993 View Post

Any ideas how to clean it out? Im kinda weary about putting it back in my loop, to the point i got out another res an used that instead but i really like this one xD
Tried using hot water, vinegar, mix of both... nothing :/ It seems to float around in the vinegar till i either tip or pump the liquid back out, then it just sits back down again -_-
An yeah... ive been following that thread recently... As said i use mayhems now anyways... much better smile.gif Will continue to in future too...

Use a toothbrush and scrub. Should do it.
post #909 of 3087
Quote:
Originally Posted by Kinru View Post

Use a toothbrush and scrub. Should do it.

Thats the thing... i cant get anything in there. Its a solid res, the front doesnt come off and the only ways to get something in is through the fillport or the ports for tubing. I could possibly fit a toothbrush through the holes but i would only be able to get to a small amount of the res.
post #910 of 3087
Quote:
Originally Posted by Calistohelix View Post

I just found this thread and don't begin to have time to read all 90 pages of it, but I did go over the last couple of pages and wanted to make sure I'm understanding the conclusions being drawn as I understand it.

It'd be good if the main findings were covered in the first post but overall I think this affects everything, people only saw this because of clear tubing. You'll find people posting their fittings being covered with this stuff and also their res (like I found but toothbrush and light rub got it out easily). At least one pic with white stuff on their block was also shown .. so it's everywhere and anything, not just clear tubing.

Correct if wrong please..
Just a 'puter
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K ASUS Maximus VIII Hero iGPU thanks to Nvidia 970 3.5GB Corsair Vengeance LPX CMK8GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 950 PRO 512GB Crucial M4 256GB RX360 V3 Koolance CPU-380I 
CoolingCoolingOSMonitor
Koolance RP-452X2 Reservoir Koolance PMP-450 12V Variable Speed Pump Windows 10 Pro x64 benq XL2411Z 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G510 Seasonic X-760 Corsair 800D Mionix Castor 
AudioAudio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD DT 990 Premium 250Ohm 
  hide details  
Reply
Just a 'puter
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700K ASUS Maximus VIII Hero iGPU thanks to Nvidia 970 3.5GB Corsair Vengeance LPX CMK8GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 950 PRO 512GB Crucial M4 256GB RX360 V3 Koolance CPU-380I 
CoolingCoolingOSMonitor
Koolance RP-452X2 Reservoir Koolance PMP-450 12V Variable Speed Pump Windows 10 Pro x64 benq XL2411Z 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G510 Seasonic X-760 Corsair 800D Mionix Castor 
AudioAudio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD DT 990 Premium 250Ohm 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Water Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Plasticizer Problems / Discussion / Gallery