Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › ATI Drivers and Overclocking Software › Can't See "Enable Crossfire" in CCC 11.12. Where is it?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Can't See "Enable Crossfire" in CCC 11.12. Where is it?

post #1 of 16
Thread Starter 
I have an Asus P8Z68 Deluxe/Gen3 mobo w/ two HIS Radeon 6950 IceQX graphics cards. Both are seated in the PCIEX16 slots w/ the crossfire bridge attached and fans whirring.

When I open W7 System Manager or GPU-Z, I can only see the Intel onboard video adapter and ONE Radeon adapter, not TWO.

515

When I open CCC v11.12 I don't see any option to enable Crossfire. All the documentation I've found are for older versions, have they removed it? Does it work automatically? Does it only give you the option if two cards are detected, hiding the option with one?

Asus tech support tells me that I should only see 1 adapter listed in System Manager since they are bridged and I don't need to enable any bios features for Crossfire.

Am I taking crazy pills? Any advice?
post #2 of 16
Have you downloaded the AMD Catalyst Application Profiles? It's the second one down on this page.
Koneko
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD R5 1600 Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 Sapphire RX560 (2GB) Corsair CMK16GX4M2B3200C16W (16GB) 
Hard DriveHard DriveMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro (256GB) Seagate ST3000DM001 (3TB) Alienware OptX AW2310 (120Hz) Generic Dell 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX750 Corsair Carbide 88R Mionix Naos 7000 Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
Koneko
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD R5 1600 Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 Sapphire RX560 (2GB) Corsair CMK16GX4M2B3200C16W (16GB) 
Hard DriveHard DriveMonitorKeyboard
Samsung 840 Pro (256GB) Seagate ST3000DM001 (3TB) Alienware OptX AW2310 (120Hz) Generic Dell 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX750 Corsair Carbide 88R Mionix Naos 7000 Steelseries Qck 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
My drivers came with the AMD vision Engine Control Center. Crossfire needs to be enabled manually as shown in the screenshot below.
572

I see 2 Radeon adapters when i open GPU-z. Have you tried disabling the onboard video adapter in the BIOS?
Edited by Kieran - 1/15/12 at 9:36am
Skylake
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700k Gigabyte Z170X - Gaming 7 EVGA GTX 780 SC ACX Corsair Vengeance LPX 32GB (2400MHz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 250GB Samsung 850 Evo 500GB Western Digital 1TB XSPC Raystorm + EX240 Radiator 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro Dell U2414H x 2 Logitech G510 Corsair RM650 
CaseMouse
Fractal Design Define R5 Corsair M60 
  hide details  
Reply
Skylake
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700k Gigabyte Z170X - Gaming 7 EVGA GTX 780 SC ACX Corsair Vengeance LPX 32GB (2400MHz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 250GB Samsung 850 Evo 500GB Western Digital 1TB XSPC Raystorm + EX240 Radiator 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro Dell U2414H x 2 Logitech G510 Corsair RM650 
CaseMouse
Fractal Design Define R5 Corsair M60 
  hide details  
Reply
post #4 of 16
Thread Starter 
Yes I have installed the application profiles :/
post #5 of 16
Thread Starter 
Yes I have disabled the onboard video adapter in the bios as well. Also, no CrossFire option below:

580
post #6 of 16
You could try this:


1.Manually uninstall AMD drivers
2.Reboot
3.Re-install latest Catalyst version (11.5b)
4.Reboot

If that doesn't work:
1.Uninstall drivers
2.Turn off the PC
3.Open the case and remove the second graphics card
4.Turn on the PC and install the latest drivers
5.Shut down.
6.Reinstall the second card
7.Boot the machine
Skylake
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700k Gigabyte Z170X - Gaming 7 EVGA GTX 780 SC ACX Corsair Vengeance LPX 32GB (2400MHz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 250GB Samsung 850 Evo 500GB Western Digital 1TB XSPC Raystorm + EX240 Radiator 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro Dell U2414H x 2 Logitech G510 Corsair RM650 
CaseMouse
Fractal Design Define R5 Corsair M60 
  hide details  
Reply
Skylake
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 6700k Gigabyte Z170X - Gaming 7 EVGA GTX 780 SC ACX Corsair Vengeance LPX 32GB (2400MHz) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 250GB Samsung 850 Evo 500GB Western Digital 1TB XSPC Raystorm + EX240 Radiator 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro Dell U2414H x 2 Logitech G510 Corsair RM650 
CaseMouse
Fractal Design Define R5 Corsair M60 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
is this a fresh new build, or did you just add a second card, or upgrade from previous cards?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500K 4.7ghz 1.36v MSI Z68A-GD80 (G3) MSI GTX 680 TFIII 4GB SLI 1248mhz core 6.5ghz mem 16GB Patriot Viper X Div 2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2xM4 64 GB Raid 0 4x5900rpm Baracuda Raid 0 Pioneer BDR Windows 7 Home Premium Triple Asus 27" monitors 
KeyboardPowerCaseMouse
Tt Challenger Ultimate Corsair AX-1200 NZXT Switch 810 Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
Mionix Propus 380 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
I5 2500K 4.7ghz 1.36v MSI Z68A-GD80 (G3) MSI GTX 680 TFIII 4GB SLI 1248mhz core 6.5ghz mem 16GB Patriot Viper X Div 2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2xM4 64 GB Raid 0 4x5900rpm Baracuda Raid 0 Pioneer BDR Windows 7 Home Premium Triple Asus 27" monitors 
KeyboardPowerCaseMouse
Tt Challenger Ultimate Corsair AX-1200 NZXT Switch 810 Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
Mionix Propus 380 
  hide details  
Reply
post #8 of 16

Uninstall Catalyst drivers.

 

Put the cards in blue and white slots. Remove other devices from PCIe slots that shares the PCIe lanes. Then reinstall Catalyst + CAP.

 

 lCBACnfMhe023Dbi_500.jpg

 

 

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #9 of 16
Thread Starter 
@Kieran - Tried both your methods (w/ CCC 11.12 which is latest version + CAP) and I still do not have the Crossfire option. System preferences does not display the second adapter, nor does GPU-Z. The only difference I noticed when one card was running, versus two was GPU-Z bus interface reporting PCI-Express 2.0 x8 running (w/ 2) instead of PCI-Express 2.0 x16 (w/1).

Running one card
497

Running two cards
515

@Microfister - This is a fresh build.

@Ken1649 - I do have a wireless NIC inserted in the PCIEX1_1 uppermost slot, closest to the CPU. I could remove, but seems unlikely this could be causing the issue.

The strangest part and most concerning, is Windows 7 x64 Ultimate does not recognize two adapters. Why would CCC show the Crossfire option if the system is only reporting one adapter? Asus claims Windows will only show 1, but their support technicians did not seem knowledgeable, nor confident, especially after my disconnecting my call 3+ times.

Could this be a mobo issue?
post #10 of 16

Remove all other devices then follow as post #8 above, only if you want to get it fixed.

 

The board you are using is not the greatest to crossfire.

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › ATI Drivers and Overclocking Software › Can't See "Enable Crossfire" in CCC 11.12. Where is it?